Esnaf zor durumda! Dükkânlarda eski canlılık yok. Esnaflığın tadı tuzu kalmadı diyor çoğu esnaf. Mevcut durum öyle ama insanların hala mal ve hizmetlere ihtiyacı var. İhtiyaçlar bitmez, hatta bu zamanda müşterilerin farkında olmadığı bazı mal ve hizmetler ihtiyaç olarak hissettiriliyor.
MÜŞTERİ ÇARŞI ESNAFINI NEDEN İHMAL ETTİ?
Müşteriler ihtiyaçlarını nereden karşılıyorlar? AVM’lerden. Neden?
Esnafı bu durgunluktan kurtaracak iki soru var. 1-Neden? 2- Ne yapmalı?
Aslına bakarsanız AVM’lerdeki dükkânlar da mevcut durumdan çok memnun değiller. Kiralar başta olmak üzere maliyetlerin yüksekliği AVM ticarethanelerini de sıkıntıya sokuyor.
Bu arada parasına daima göz dikilen müşteri, ne kadar kıymetli olduğunun bilinciyle istedikçe istiyor. İstemenin sınırı yok. Müşteriyi kaçırmamak amacıyla verilen tavizler ve diğer sebepler maliyetleri artırıyor ve malum kısır döngü devam ediyor. Esnafın devamlı devletten destek istemesi de işin özüne aykırı, taşıma suyla değirmen dönmez misali.
Yukarıdaki sorulara dönecek olursak müşteri neden AVM’ye gitti? AVM’de olan, çarşı esnafında olmayan nedir? Her bölge ve şehir için bu cevap farklılık gösterse de cevapların ortak noktası var elbet.
MÜŞTERİ ESNAFA NASIL DÖNER?
Ne yapmalı sorusunun cevabına gelince;
1-Önce esnafın bireysel olarak kendine bir ayna tutması gerek. Temizlik, düzen, ulaşılabilirlik, hizmet kalitesi, personel, güler yüz, müşteriyi anlama, değişime açık olma, yenilikçilik, teknolojiyi takip etme, yeni jenerasyonu anlama.
2- Esnafın bütünsel olarak bulunduğu çarşıyı, bölgeyi, komşularını gözden geçirmesi gerek. Genel olarak bulunulan alan ne kadar cazip, sokaklar ne kadar temiz, vitrinler ne kadar çekici, mal ve hizmet sunumları ne kadar iyi?
İnsanlardaki genel psikoloji, işler kötü gitmeye başlayınca özen ve dikkati azaltmak ve birbirine negatif enerji bulaştırmak oluyor. Oysa toparlanıp tam tersini yapabilmeli. Birlikten kuvvet doğar. Birbirine destek vermek, iş ve güç birliği yapabilmek lazım.
Esnafa naçizane önerim, müşteriyi suçlamadan, kendilerini unutturmadan, geri getirmek için neler yapılabileceğini hep birlikte düşünebilmek. Aslına bakarsanız çok da zor değil. Bu gün müşteri dediğimiz grup nostaljik çarşıyı bilen ve özleyen bir grup, belediyeler ile iş birliği yapılarak, iş alanınızda profesyonelce, yenilikçi davranarak ve yaptığınız işe biraz daha farklı bir gözle bakarak bu sıkıntıların aşılması mümkün.
Bu arada mezuniyetler, düğünler, konut sektörünün canlılığından kaynaklanan hareketli sezon da başlıyor. Cirolarda biraz canlılık olunca yukarıda yazdıklarımız hemen unutuluyor, geçici canlılığa bel bağlanıyor, sonra yine durgunluk. Bu zamanda ticareti mehter marşı gibi yürütmek mümkün değil.
Önerim, şimdiden işler iyi gitmeye, cirolar canlanmaya başlasa bile neden ve ne yapmalı sorularına hep birlikte ciddi cevap aramak ve daha fazla zaman kaybetmemek. Mevcut müşteriyi daha fazla uzaklaştırmamak.
Elbette esnaflarımız işlerinde tecrübeli, müşterilerini tanıyorlar, bizim önerilerimize ihtiyaçları olmadığını düşünüyorlar. Peki, bu kadar tecrübe ile neden tıkanıyorlar?
Sözün özü; Artık bazı işleri farklı yapmanın zamanı geldi geçiyor bile. Konuyu detaylarıyla sormak isteyen esnaf, oda ve birliklerimizin daima yanındayız ve destek oluruz. Yeter ki destek almak isteyin, tecrübelerimizi birleştirelim.
ŞİRKET HABERLERİ
8 gün önceGENEL
8 gün önceGENEL
9 gün önceŞİRKET HABERLERİ
09 Eylül 2024RÖPORTAJ
09 Eylül 2024RÖPORTAJ
09 Eylül 2024YAZARLARIMIZIN KALEMİNDEN
09 Eylül 2024