DOLAR 32,9949 -0.11%
EURO 35,8195 -0.26%
ALTIN 2.528,010,83
BITCOIN 22387002,88%
İstanbul
27°

HAFİF YAĞMUR

03:58

İMSAK'A KALAN SÜRE

TİM Başkanı Mustafa Gültepe: TİM olarak, Cumhuriyetimizin 2. Yüzyılında Türkiye’yi ihracatta ilk 10 ülke arasına çıkarma hedefi ile yola çıktık.
2503 okunma

TİM Başkanı Mustafa Gültepe: TİM olarak, Cumhuriyetimizin 2. Yüzyılında Türkiye’yi ihracatta ilk 10 ülke arasına çıkarma hedefi ile yola çıktık.

ABONE OL
09/06/2024 23:32
TİM Başkanı Mustafa Gültepe: TİM olarak, Cumhuriyetimizin 2. Yüzyılında Türkiye’yi ihracatta ilk 10 ülke arasına çıkarma hedefi ile yola çıktık.
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Türkiye’nin Üretici ve İhracatçı İşletmelerini bünyesindeki birliklerde organize eden yönlendiren ülke ekonomisinin en dinamik kuruluşlarından Türkiye İhracatçılar Meclisi’ne yılların birikimi ve tecrübesiyle yön veren TİM Başkanı Mustafa Gültepe ihracatın artması için yaptıkları çalışmaları LONCA BUSINESS NETWORK dergisi okurları için anlattı.

TİM olarak Cumhuriyetimizin ikinci 100 yılına Türkiye’yi ihracatta ilk 10 ülke arasına çıkarma vizyonunu ve hedefi ile başladık. Böylesine iddialı bir hedef için sadece üretimi artırmamızın yeterli olmayacağını biliyoruz. Aynı zamanda teknolojinin, tasarımın, inovasyonun, dijitalleşmenin, yeşil dönüşümüm imkânlarını kullanarak katma değerli ihracatımızı artırmak durumundayız.

İhracatta ortalama kilogram birim değerimiz 1,5 dolar civarında seyrediyor. Bunu hızla iki dolara, orta vadede 3 dolara çıkarabilmeliyiz. Ayrıca hem ürün hem de pazar çeşitliliğimizi artırmalıyız. Ben ülkemizin kaynaklarına, potansiyelimize ve her şeyden önemlisi büyük ihracat ailemize güveniyorum.

Elbette zaman zaman çeşitli zorluklarla karşılaşacağız;

Örneğin 2023 hem küresel ekonomi hem de bizim açımızdan zor bir yıl oldu. Avrupa Birliği (AB) ve ABD gibi büyük pazarlarımızda talep yavaşlarken, içeride yüksek maliyet artışlarına rağmen döviz kurunun yatay seyri özellikle emek yoğun sektörlerimizin rekabetçiliğine zarar verdi. Fiyat tutturmakta zorlanan sektörlerimiz müşteri kaybı yaşadı. Kayıplarımızı telafi etmek için, alternatif pazarlara yöneldik. Tarihimizin en fazla heyet organizasyonuna imza attık. 2023’te 72alım ve 150 ticaret heyeti düzenledik. Yoğun çalışmalarımızın sonucunda255,4 milyar dolarla tüm zamanların en yüksek ihracat değerine ulaştık. Dünyada mal ihracatının1,1 trilyon dolar, yani yüzde 4,6 daraldığı bir yılı, yüzde 0,5 de olsa artıda tamamlamamızı önemli bir başarı olarak değerlendiriyorum. Küresel ihracattaki payımızı yüzde 1,02’den 1,08’e çıkardık. Hizmet ihracatında da 100 milyar dolarla rekor tazeledik. türkçe dublaj film izle

2023 yılı ihracatımızla ilgili birkaç başlığa daha dikkat çekmek istiyorum:

  • 18 bin yeni firmamızın eklenmesiyle ihracat ailemizin üye sayısını 150 binin üzerine taşıdık.
  • 66 ülkeye ihracatta rekor kırdık.
  • 50 ülkeye 1 milyar doların üzerinde ihracat gerçekleştirdik.
  • 10 sektörde ihracat rekoruna imza attık.
  • 8 sektörümüz 10, 23 sektörümüz 1 milyar doların üzerinde ihracata imza attı. 
  • 24 ilimizde 1 milyar dolar ihracatı aştık.
  • Birim ihracat değerimizi 1,48 dolara çıkardık.
  • Heyet ziyaretleri için toplamda 1,5 milyon kilometre yol kat ettik.

Bir başka ifadeyle, ihracatçılarımızla dünyanın çevresini bir yılda 40 kez dolaştık.

2024 yılına 267 milyar dolarlık mal ve 110 milyar dolarlık hizmet ihracatı hedefiyle başladık;

Ancak 2023’te hızımızı kesen sorunlar bu yılın ilk yarısında da devam etti. Örneğin nisan ve mayıs döneminde üretici enflasyonu % 6 artarken dolar kuru yüzde 1 geriledi. Mevcut gelişmelere baktığımızda kurun en azından bir süre daha yatay seyredeceğini görüyoruz. Enflasyonla kur arasındaki makas açıldıkça ne yazık ki emek yoğun sektörlerde fiyat tutturmamız daha da zorlaşıyor.

Ben her şeye rağmen umutluyum;

Nitekim bütün olumsuzluklara rağmen ilk beş aylık ihracatta geçen yıla göre yüzde 4,5 artıdayız. Mayıs’ta 24,1 milyar dolarla en yüksek aylık ihracat değerimize ulaştık. Küresel pazarların ikinci yarıda canlanmasıyla birlikte hedeflerimizi yakalayacağımıza inanıyorum. Biz de ihracatçı birliklerimizle hedeflerimiz doğrultusunda hız kesmeden çalışıyoruz. Heyet organizasyonlarımız yoğun bir şekilde devam ediyor.

5 ayda 40 ülkeye 63 ticaret, 9 alım heyeti düzenledik. Bu yıl ağırlıklı olarak küresel ticarette en çok paya sahip ABD ve Çin gibi ülkelere odaklandık. Ayrıca Ticaret Bakanlığımızın ‘İslam Ülkeleri İhracatı Geliştirme Stratejisi’ kapsamında Körfez bölgesi başta olmak üzere İslam coğrafyasına özel çalışmalar yapıyoruz.

Bankamız yıl sonuna doğru kredi vermeye başlayacak;

Konjonktürel olarak pazarların daraldığı bir dönemden geçmekle birlikte ihracatta orta ve uzun vadeli hedeflerimiz için yatırım yapmamız gerekiyor.

Dolayısıyla firmalarımızın uygun koşullarda krediye erişimi büyük önem arz ediyor. İGE A.Ş aracılığıyla ihracat ailemize kazandırdığımız Türk Ticaret Bankası’nda yeniden yapılandırma çalışmaları sürüyor.

İhracatçılarımızın acil kredi ihtiyaçlarının çözümü için Ağustos 2023’te kamu ve özel 11 bankamızla uygun koşullu finansman için protokol imzaladık. Protokol uyarınca 5 bin civarında firmamızın 1,7 milyar doların üzerinde kredi kullanmasına imkân sağladık. Ziraat Bankası ile Şubat ayında imzaladığımız protokolle de firmalarımıza 5 milyon dolar veya 150 milyon liraya kadar düşük maliyetli ihracat kredisinden yararlanabilmelerinin yolunu açtık.

Yeşil dönüşümün finansmanı konusunda da bankalarımızla bir destek paketi üzerinde çalışmalarımız devam ediyor.

Bütün bu çalışmalarımıza rağmen uygun koşullarda finansmana erişim ihracatçılarımız için en öncelikli iki sorundan birini oluşturuyor;

Çünkü başlamış ve devam etmesi gereken yatırımlar var. Bugün birçok sektörümüz düşük kapasitelerle çalışmakla birlikte orta ve uzun vadeli hedeflerimiz için yeni yatırım yapmak, mevcut fabrikalarımızın teknolojisini yenilemek, dijitalleşme ve yeşil üretimle ilgili kapasiteleri artırmak durumundayız. Ayrıca bazı sektörlerde ihracat gerilediği için cirosu reel olarak daralan binlerce firmamız bulunuyor. Özetle gerek büyümek isteyen gerekse pazar kaybettiği için küçülmek durumunda kalan ihracatçı firmalarımızın düşük faizli ve uzun vadeli krediye ihtiyacı var.

Ekonomi yönetiminin desteği ile finansmana erişim sorunun en kısa sürede çözüleceğini ve ümit ediyorum.

Küresel ticaretin içinde bulunduğu değişim ve dönüşüm sürecini avantaja çevirebilmemiz için sürdürülebilirlik uyumu ve yeşil üretim büyük önem taşıyor;

Çünkü toplam ihracatımızın yüzde 41’ini gerçekleştirdiğimiz Avrupa Birliği (AB) Yeşil Mutabakat ile 2050’de sıfır karbon hedefine odaklandı. Bu büyük pazardaki gücümüzü korumak ve artırmak için hızlı hareket etmek durumunda olduğumuzu biliyor, çalışmalarımızı bu bilinçle yürütüyoruz.Yeşil Mutabakat’a uyumun yol haritası niteliğindeki sürdürülebilirlik eylem planımızı üç yıl önce açıklamıştık.

Sektörlerimizin de hemen hemen hepsi eylem planlarını tamamladılar;

Yeşil dönüşüm çalışmaları çerçevesinde birliklerimiz aracılığıyla ihracatçılarımıza sera gazı hesaplama eğitimleri veriyoruz. Yeni hizmete sunduğumuz GreenTİM platformumuzla firmalar karbon ayak izini ücretsiz olarak hesaplayabilecek. GreenTİM sayesinde ihracatçı firmalarımız toplamda 500 milyon dolar tasarruf sağlayacak.

Bölgesel Sürdürülebilir İhracat Seferberliği Eğitim Programı kapsamında ihracatçılarımıza değer katıyoruz.

Özetle Cumhuriyetimizin ikinci 100 yılı ile birlikte ihracatta çok iddialı bir hedefle yola çıktık. Ben sayıları her geçen gün artan ihracatçılarımızla bu yolculuğu başarıyla tamamlayacağımıza inanıyorum. Elbette kamu otoritesi başta olmak ihracat ekosisteminde yer alan tüm tarafların katkısı aynı hedef için iş birliği büyük önem arz ediyor.

    En az 10 karakter gerekli


    HIZLI YORUM YAP
    300x250
    300x250r