DOLAR 32,9949 -0.11%
EURO 35,8195 -0.26%
ALTIN 2.528,010,83
BITCOIN 22421462,95%
İstanbul
27°

HAFİF YAĞMUR

03:58

İMSAK'A KALAN SÜRE

“KÜÇÜK OLSUN BENİM OLSUN”, SONRA BAŞKASININ OLSUN
334 okunma

“KÜÇÜK OLSUN BENİM OLSUN”, SONRA BAŞKASININ OLSUN

ABONE OL
02/06/2024 20:21
“KÜÇÜK OLSUN BENİM OLSUN”, SONRA BAŞKASININ OLSUN
1

BEĞENDİM

ABONE OL

34 yıl önce Mikro Yazılım firmasında çalışırken, yazılım Türkiye’de yeni tanınmaya başlıyordu. Önce muhasebeciler yazılımı zorunlu olarak kullanmaya başladılar.

Sonra yazılım firmaları marketlerin yazılıma ihtiyacı olacağını düşündü ve market yazılımları üretildi. Üretildi ama marketlere yazılım satmak muhasebecilere yazılım satmaya benzemiyor.

Muhasebeciler zorunlu olarak alacaklar, marketler o zaman zorunlu değil. Mikro Yazılım Şirketi halkla İlişkiler Müdürü iken sektör paydaşlarını bir araya getiren bir dizi çalışma yapmıştım. O gün için inovatif çalışmalardı. Amaç marketlere yazılımı tanıtmak. Başarılı da olmuştuk.

Bu şirket halen devam ediyor. Dikkatinizi çekerim bu şirketin 34 yıl önce halkla İlişkiler( PR) birimi vardı. 

Muhasebeciler, marketler sonra diğer sektörler için bilgisayar yazılımı kullanmak, bir dönüşümdü. Kolay olmadı. Direnenler mağlup oldu, zaman kaybetti.

Bu anımı neden anlattım? Bugün esnaflar ve KOBİ’ler yine dönüşüm içinde. KOBİ ve esnaflar dışında herkes farkında ama KOBİ ve esnaflar direniyor. Çeşitli sebeplerle çekinceleri olabilir ama bu çekincelerden, korkularından da konuşmak istemiyorlar.

Son aylarda farkındaysanız yapay zeka, dijital dönüşüm konferansları arttı. Bu çalışmaların odağında KOBİ’ler var. Ama bu konferansların çoğunda KOBİ’ler yok. Teknolojiyi yakından takip edenler dışında katılan yok.

DİJİTALLEŞEMEYEN KOBİLER

Uzun zamandır teknoloji ve yapay zeka konferans ve diğer çalışmalarını takip ediyorum, okumalar yapıp, işletmeleri ziyaret ediyorum, destek veriyorum. Bilgiyi artık her gün tazelemek gerekiyor.  Herkes KOBİ dönüşümünün şart olduğunu belirtse de KOBİ’ler ortada yok.

Neden?

İşleri çok. Elbette işleri çok. Yükselen maliyetler, zorlaşan eleman yönetimi, müşteri nazları KOBİ’leri zorluyor. İşlerini takipte zorlanıyorlar. İşte dijital dönüşüm bu takibi kolaylaştıracak.

Fakat siber güvenlik önlemlerini de alarak. Dijitalleşmek artık bir zorunluluk. Bambaşka bir döneme giriyoruz. Siber güvenlik önlemlerini almak bir başka zorunluluk.

Para kazanmak için kurulan işletmeler neden daha fazla para kazanacakları bir sisteme geçmekte bu kadar zorlanıyor ve sistemi anlamak istemiyor?

Değişim için başlangıçta para harcamaları, yatırım yapmaları gerektiği için mi? “ Harcamadan kazanılmaz” diye bir söz var. Ben bunun en azından bazı KOBİ’ler için para konusu olmadığı düşüncesindeyim. Kendimce cevabı var. Meraklısına söylerim.

Diğer yandan iş insanları, esnaflar, OSB bölgeleri ağlamaya alışmış. Hep destek istiyor. Destek elbette olsun ama her şeye de olmaz ki. Sonuçta özel bir şirketsiniz ve yönetim kalitesi karlılığı ve sürdürülebilirliği etkiler.

YÖNETİM VE YÖNETİCİ

İşletme sahipleri yönetim şekillerini, anlayışlarını, yöntemlerini, iletişim biçimlerini sorgulamadan sürekli işler kötü gidiyor diyerek destek istiyor.

Devlet zaten verebildiği kadar destek veriyor. Mevcut destekler ne kadar kullanılıyor/ ne kadar doğru kullanılıyor, yanlış kullanılan ve suistimal edilen destekler diğerlerine de engel mi oluyor?

Değerli işletme sahipleri ve yöneticiler lütfen önce yönetim şeklinizi, anlayışınızı, yönteminizi iletişim biçiminizi sorgulayın. Belki sektörünüz doygunluğa ulaşan sektör veya teknolojiniz yetersiz veya çalışanları önemsemiyorsunuz. Ya da bir 360 derece görebilen bir iletişim uzmanına ihtiyacınız var.

Hadi, “Kümelenme” çalışması yapalım diyoruz ona da razı gelinmiyor. “Küçük olsun, benim olsun” düşüncesi devreye giriyor.

Artık bu zamanda küçük işletme tek başına yaşayamaz. Ancak çok özel bir şey yapması gerekir. Bunun anlaşılması gerekiyor.

Eski işler, iş yapışlar, eski karlar kalmadı. Dünya değişiyor, iş modelleri değişiyor. Rakipler bir araya geliyor. “Küçük olsun, benim olsun” modelinin zamanı bitti, modası geçti, artık işbirliği ve dijital dönem zamanı.

Müşteri değişti, yeni nesil her şeyi ayağına istiyor. Mandalı da otomobili de online alıyor. (Yakında mandala da ihtiyaç kalmayacak.)

“Küçük olsun, benim olsun” diye diretenler yok olmak zorunda kalacaklar, esameleri bile okunmayacak. İşletmelerini satabilirlerse ne ala. Ne yazık ki gidişat böyle.

Sözün özü; Değişim kaçınılmaz, siz değişimin neresindesiniz?

Not: Bu yazı, yazarı tarafından organik zeka ile yazılmıştır.

Öğr. Gör. Tümay MERCAN

Kocaeli Üniversitesi İletişim Fakültesi Halkla İlişkiler ve Tanıtım B./Yönetim/İletişim Danışmanı tumaymercan@hotmail.com Twitter: Tümay Mercan@Tumaymercan /Facebook: Tümay Mercan

YASAL UYARI: Yazarın yazısının kopyalanması yasaktır. Yazı, sadece http://esnafbulteni.com/  ’ye link verilerek kullanılabilir. Alıntıda kaynak gösterilmelidir. Aksi takdirde kanuni işlem yapılacaktır.

    En az 10 karakter gerekli


    HIZLI YORUM YAP
    300x250
    300x250r