Sıfır atık projesi ülkemiz ve dünya için önemli bir proje. Gelecekte de yaşanabilir bir çevre, korunmuş doğa ve temiz hayati kaynaklar için son derece önemli.
Bizim gibi “ günü kurtarma” derdinde olan, kendisinden sonrakini düşünmeyen bir duruma gelen toplumumuzda ise hala konunun önemini anlatma çalışmaları devam ediyor. Ne kadar anlaşılıyor zaman gösterecek. Hep birlikte anlayıp, geleceğe doğayı temiz bırakmakla sorumluyuz.
Sıfır atık konusu evler, işyerleri, fabrikalar, organize sanayi bölgeleri, aklınıza gelebilecek her yer için geçerli. Evdeki atık pilden, bakkaldaki boş ambalaj malzemesine, fabrikaların kimyasal atıklarına, organize sanayi bölgesindeki çeşitli metal artıklarına kadar herkesi ve her şeyi ilgilendiriyor.
Şehirleşme ve sanayileşme ile atıklar artmaya ve başımıza dert olmaya, çevreyi kirletmeye başladı. Önce fark edemedik. Ne de olsa köyünde çöp kutusu bile bulunmayan bir toplumduk. (Eskiden köylerde çöp olmazdı. Her şey geri dönüşüme giderdi. Gıda artıkları evde beslenen hayvanlara, hayvan dışkıları gübre olarak toprağa şeklinde devam eden organik, ekolojik, doğaya uyumlu bir dönüşüm. Şimdi köylerde de çöp çıkıyor.) Ambalajlı malzeme yoktu. Doğa kendinden geleni zaten doğal olarak dönüştürüyordu.
Sanayi atığı yapay ürün doğaya aykırı. Yapısını bozuyor. Sanayi atığındaki kimyasalları doğanın hafızası tanımıyor ve kabul etmiyor. Ama giderek atıklarda çoğalıyor.
İşte tam burada ayrıştırarak uygun geri dönüşüm, yeniden kullanım, geri kazanım, kaynakları doğru kullanma konusunda “sıfır atık “ devreye giriyor.
Sıfır atık projesinin başarısı demek, gelecekte çocuklarımıza ve torunlarımıza daha yaşanabilir bir çevre ve doğa bırakabilmek demek. Şöyle bir düşünün bizden önceki nesiller bize nefes alamayacak bir hava, ekilemeyecek bir toprak, çıplak ayakla basamayacağınız kadar zift kaplı bir deniz veya akarsu, içilemeyecek, kullanılamayacak su kaynakları bıraksaydı bugün onlarla ilgili neler düşünür ve söylerdiniz.
Ne yazık ki bugün bu ülkede yaşayan insanların, işyerlerinin ve çalışanların sorumsuzluğu, umarsızlığı, devam ettikçe gelecekte çocuk ve torunlarımıza bu olumsuz duyguları yaşayacak.
Zaten çevre bilinci konusunda epeyce geç kaldık. Kirlettikten sonra fark ettik. Şu dönem, geçmişi geri getiremez ama geleceği düzenli ve yaşanabilir kılabilir. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı yıllardır gereken çalışmaları yapıyor ve yönetmelikleri çıkarıyor, kuralları belirliyor. Vatandaşlar kendilerini sorumlu hissedip kuralları uygulamadıktan sonra konu yorucu hale geliyor ve farklı yöntemlerle fark ettirilmeye çalışılıyor.
Sıfır atık bu gün ve gelecekte, hepimiz için önemli bir konu. Nasıl ki evlerde çöpü poşete koymayı zamanla öğrendik, organize sanayi bölgelerinin de çöpünü uygun şekilde, kaynak ve zaman ayırarak, planlayarak dönüşümüne veya bertaraf edilmesine katkı sağlaması, çevreyi ve doğayı koruması gerekiyor.
Sözün özü; Sıfır atık herkesin meselesi, sorumluluğu. Herkes konuyu öğrenmek ve kendi sektörüne uygun uygulamak zorunda. “Bana ne” denilebilecek, geçiştirilecek bir konu değil.
Öğr. Gör. Tümay MERCAN
Kocaeli Üniversitesi İletişim Fakültesi Halkla İlişkiler ve Tanıtım Bölümü/ Kurumsal İletişim /Yönetim Danışmanı
tumaymercan@hotmail.com Twitter:TümayMercan@Tumaymercan / Facebook:Tümay Mercan
ŞİRKET HABERLERİ
18 gün önceGENEL
18 gün önceGENEL
18 gün önceŞİRKET HABERLERİ
19 Eylül 2024RÖPORTAJ
19 Eylül 2024RÖPORTAJ
19 Eylül 2024YAZARLARIMIZIN KALEMİNDEN
19 Eylül 2024