İkitelli Organize Sanayi Bölgesi’nin girişimci ve cesur başkanlarından DERSANKOOP Yönetim Kurulu başkanı Mehmet Mahşuk Gülaçar faaliyetleri, icraatleri ve fikriyatı ile önemli bir kanaat önderi olmaya namzet bir kişilik. Ülkesini sevdiğini, ona kıymet verenlerden olmak istediğini söz ile değil eser ile göstermek gerektiğini her zaman savunur. Yıllar yılı her konuşmamızda akılda kalan bir birikim ile karşısından ayrılırız. Yazdığı yazılarda da hep bahsettiği ‘Sanayide gelişim ve değişim’ hamlesi ifadesi şimdilerde canlanıyor gibi. Çünkü: SAGEDBİR isimli öncü ve geleceği belirleyici bir atağı harekete geçirmek üzere niyetlenmiş özel bir birliğin kuruluş aşamasına tanık oluyoruz.
Mehmet Mahşuk Gülaçar’ın girizgahı ile bu harekete neden ihtiyaç duyulduğu şöyle anlatılmış:
“İşlerin tanımlanmış olması, işin yapılması anlamına gelmemektedir. Aşağıda sıralayacağım iş takip merkezlerin başlıkları, ister resmi isterse yarı resmî kurumların veya STK’ların tüzükleri incelendiğinde çoğunun amaçları arasında sıralandığı görülecektir. Fakat bu ilkelerin hayata geçmesi mümkün olmamaktadır.”
Kamu – Üniversite- Sanayi iş birliklerinin sonuçlarının büyük sonuçlar kazandırmadığını ifade eden Gülaçar: “Potansiyelimizle yaptıklarımızı karşılaştırdığımızda, bir kilo altın harcayarak yüz gram bakır kazanan tüccara benziyor durumumuz” diyerek örnekler veriyor.
Reel sanayinin ihtiyacı olan bilgiyi üretmekten uzak bir eğitimin büyük bir sorun olduğunu ifade eden Gülaçar : “Ülkenin gerçekleri üzerinde inşa’ edilmeyen, pratiğe hitap etmeyen, ülkenin ekonomik güçlerinin tezgâhlarında işleyen işler için bilgi üretmeyen bir müfredat ile eğitimlerini sürdürmektedirler” diyor ve bu eğitimlerin Sanayiciyi artık dikkate almaları gerektiğini vurguluyor.
Üreticinin bakış açısından yansıttığı mevzuat değişikliği ile fikirlerini dile getiren Gülaçar:” Üretici kabiliyetlerimizi geliştirmek içinde aynı heyecanı taşıttıracak bir mevzuat da devreye sokulmalıdır. Yapacağımız ve üretici kabiliyetlerimizi ayağa kaldıracak, bununla da devletimizin güçlü bir devlet haline getirecek iş tutuş metotlarımızı devreye sokmayı düşündüğümüz SAGEDBİR‘in işi ele alış politikasına değinerek, neden SAGEDBİR sorusuna cevap vermiş olacağız.
Öncelikli ele alınması gereken konuları masaya yatıran birliğin Çözüm önerileri başlıklar halinde şekillenmeye başlamış.
Örneğin: Sanayici Envanterinin yapılması başlığı altında sadece eldeki makine işgücü kabiliyetleri gibi sayımların yapılması yok. Eldeki imkanların nasıl işlediğinin de detaylı bir analizi var. İlave yatırımlar için sanayiciye nasıl danışmanlık yapılabileceği gibi özel konulara da ayrıntı ile bakılmış. Akademik Danışma Kurulu ile işleyişin Nedeni ve Nasılını çözümlemeye yönelik akademik bilgi ve verilerin kullanılması işlenmiş. Akademisyenler ile birlikte nasıl koordinasyon yapılması gerektiği ve bu kurulun hangi mizaç ile sanayicilerin içinde bulunması dahi düşünülmüş. Sanayicinin önünde bulunan üretim faktörlerinin önünde bulunan engelleri ortadan kaldırabilecek güçlü bir bakışın doğru bir mevzuata dönüşebileceğini belirleyen Mevzuat Talep Komisyonu ise yapılacak yatırımların erken, düşük maliyet ve pazarda kısa süre içinde kendisine yer edinebilmesi için ortaya çıkan bir çalışma başlığı. Kamu Üniversite iş birlikleri, Finansman Tedariki, Eğitim, Marka, Pazar konularına farklı bakış açılarıyla konunun özüne giden bir yapı oluşturuyor SAGEDBİR. Bu birliğin kısa zamanda ve hızla işe başlamasını ve ülkemiz adına başarı sağlamasını umuyoruz.
ŞİRKET HABERLERİ
18 gün önceGENEL
18 gün önceGENEL
18 gün önceŞİRKET HABERLERİ
19 Eylül 2024RÖPORTAJ
19 Eylül 2024RÖPORTAJ
19 Eylül 2024YAZARLARIMIZIN KALEMİNDEN
19 Eylül 2024