Ortaklık işleri geliştirmekte, rekabette son derece önemli. Özellikle bu dönemde zayıflayan işletmeler ancak bir ortakla güçlenebilir.
“Bir elin nesi var, iki elin sesi var” düşünce olarak herkese çok doğru geliyor. Fakat birlikte iş yapmaya gelince mayayı tutturmak kolay olmuyor. Neden?
Önce ateş edip, sonra nişan almaya kalkarsak, kervanı yolda dizmeye çalışırsak elbette olmaz.
Oysa bu gün ekonominin iyileşmesi, yurt dışı rekabet için buna zorunluyuz. Artık “küçük olsun, benim olsun devri “bitti. Sadece uzun soluklu ticarette değil, üretimi yapılacak ürün veya hizmetlerde de böyle. Neden? Çünkü artık her şey çok çabuk eskiyor. Bir kişinin aklı, zamanı, bilgisi çoğu kez ortaya somut bir şey koymak için yetmiyor. Her şey o kadar hızlandı ki, hemen hayata geçirmek gerekiyor.
Bu sebeple; bir fikrin mi var hayata geçir. Kendin yapamıyor musun başkasıyla yap. Herkesin aklında harika fikirler dönüp duruyor. İşini geliştirmek veya yeni bir şey üretmek için. Ama kendi başına olmuyor. O zaman seni tamamlayacak bir ortak bulacaksın. Bu ortak hem seni tamamlayacak, hem iş ortaya çıkacak, hem de hakkaniyetli davranılacak, kimsenin hakkı yenmeyecek, gönüller kırılmayacak, arkadaşlıklar, akrabalıklar zarar görmeyecek.
Bam teli tam da burada. Yumuşak karnımız bu. Biz bunu yapamıyoruz. Ortaklıkların büyük bir kısmı uzun ömürlü olmuyor, başlamadan bitiyor, ortaklar anlaşamıyor. Neden? Büyümek, gelişmek, iyi işler için umutla başlamıştık.
Oysa inancımız buna uygun. Hadis diyor ki; “Allah buyuruyor ki: Biri diğerine ihanet etmediği müddetçe, iki ortağın üçüncüsü ben olurum. Biri arkadaşına ihanet etti mi ben aralarından çekilirim.”
ORTAKLIK MAYASI NEDEN TUTMUYOR?
ORTAKLIK EKONOMİYİ DE GÜÇLENDİRİR
Aile şirketi ortaklılarına hiç değinmiyorum. O da apayrı bir konu. İyi, doğru ortaklıklar, ortaklara, işletmelere, ekonomiye değer katar. Kooperatifler çok ortaklı ve ülkeye değer katan yapılardır. Bireysel ortaklıklar da öyle.
Fakat kimse iş yapma tarzını ve düşüncesini değiştirmek, riske girmek ve güvenmek istemiyor. Diyeceksiniz ki güveni sarsacak çok durum oldu. Evet çok basit ortaklarda bile ortağın biri sözünden dönebiliyor. Önce tamam dediğine sonra “ben öyle dememiştim” diyebiliyor. Para, ego konusu çoğunluğu bozuyor.
İşte bu yüzden ortaklık kültüründe baştan açık konuşmak ve konuşulanları yazılı hale getirmek önemli.
İŞBİRLİĞİ GÜÇBİRLİĞİ
Çok ortaklı yapıların oluşması, yapılan ticaretin daha kurumsal ve sürdürülebilir hale dönüşümüne destek veriyor. KOSGEB’in uyguladığı, KOBİ’lerin tedarik, pazarlama, üretim, finansman benzeri alanlarda tek başlarına çözümünde zorlandıkları birçok soruna çözüm bulunmasını amaçlayan “İşbirliği Güçbirliği Destek Programı” ile KOBİ’ler arasında ortaklık ve işbirliği kültürünün geliştirilmesi amaçlanıyor. Devlet işletmelerin büyümesi için devamlı destek veriyor.
Sözün özü; ortaklık kültürümüzü bireysel olarak gözden geçirip katma değer yaratacak ortaklıklara sıcak bakmakta fayda var. Ekonomimiz için ortaklık mayasını tutturmak zorundayız. Ortaklık kültürü şirketlere değer katıyor.
Öğr. Gör. Tümay MERCAN
Kocaeli Üniversitesi İletişim Fakültesi Halkla İlişkiler ve Tanıtım Bölümü/ Yönetim Danışmanı
tumaymercan@hotmail.com Twitter:Tümay Mercan@Tumaymercan / Facebook:Tümay Mercan
ŞİRKET HABERLERİ
15 gün önceGENEL
16 gün önceGENEL
16 gün önceŞİRKET HABERLERİ
17 Eylül 2024RÖPORTAJ
17 Eylül 2024RÖPORTAJ
17 Eylül 2024YAZARLARIMIZIN KALEMİNDEN
17 Eylül 2024