DOLAR 32,9949 -0.11%
EURO 35,8195 -0.26%
ALTIN 2.528,010,83
BITCOIN 22380441,09%
İstanbul
25°

AÇIK

13:16

ÖĞLE'YE KALAN SÜRE

103 okunma

MESLEKLER NASIL İTİBARSIZLAŞTIRILIR VE YOK EDİLİR?

ABONE OL
11/02/2023 17:35
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Mesleklerin ortaya çıkması ve ustalaştırması uzun bir süreç tecrübe gerekiyor.  Mesleklerin korunması ise ayrı bir konu. Bu konularda ülke olarak çok başarılı olamadığımız ortada. Başarılı olsaydık birçok zanaat dönüşebilmiş, zamana ayak uydurabilmiş olurdu. Bunlardan ders almak ise ayrı bir akıl işi.

Bir taraftan da meslekleri itibarsızlaştırmak için bilinçli veya bilinçsiz yapılan çalışmalar var.

Hem meslekleri icra edenler, hem de çeşitli çevreler vb. itibarsızlaştırmak isteyenler tarafından.

REKLAMDA BÖREKÇİ DÜKKÂNI

Geçtiğimiz günlerde çok bilindik bir gıda sanayi firması tarafından yeni çıkardığı bir ürün ile ilgili reklam dikkatimi çekti. Reklamda bir grup genç börekçiye börek yemeye geliyor, börekçi gençleri görünce eli ayağına dolaşıyor, bir çuval unu tezgâha döküp hamur yapmaya çalışıyor, yapamıyor, hamuru nasıl açacağını bilmiyor. Gençler soruyor  “börekler bu gün pişer mi? “

Gençler çok acıkıyor ve çantalarından malum firmanın sanayi ürünü paketli böreğe benzetilmiş ürününü çıkarıp yiyorlar. Sonrasında börekçi gençlerin çantasından çıkardığı ürünlerden ısıtarak onlara servis yapıyor. Gerçek börek sanayi ürününe yeniliyor. Yani gerçek börekçilik bitiyor.

Senaryo bu. Görüntüler, börekçileri/girişimcileri acemi, iş bilmez göstermiş, küçümsemiş, itibarsızlaştırmış. Bunu yaparken de kendince mizah yapmış.

Aslında börekçiler/ börekçi ustaları küçümsenmiş. Nasıl;

1-Hiçbir börekçide, börekler müşteri gelince yapılmaz. Zaten saatler öncesinden kıvamında hazırlanmıştır. (Reklam yanlış bilgi veriyor)

2-Börek milli gastronomi unsurlarımızdan, börekçilerimiz çok usta ama acemi görüntüsü ile  (sözüm ona mizah adına) küçük düşürülüyor.

3-Zaman hız çağı anladık. Ama börekçilerde de hızlı servis var ( reklamda yanlış bilgilendirme ve algı var)

4-Sabır önemli bir meziyettir. Ama şımarıklığa yenik düşürülmüş

5-Geleneksel değerlerimize saygı gerekir.

6-Reklamın sonunda börekçi kendi üretimini bırakmış, hazır gıdayı ısıtıp veriyor. (Meslekler böyle kayboluyor)

7-Başkasını, mesleği kötüleyerek, beceriksiz göstererek reklam olur mu?

8-Bu tür yayınlara tepkisiz mi kalalım?

9–Her ildeki meslek odaları, birlikleri, meslek federasyonlarını konuyu incelemeye davet ediyorum.

10- Reklam ajansı ve ilgili firma yeni ürün fark edildiği için durumdan memnun olabilir ama bu fark edilmede duygunun pozitif veya negatif olması önemli.

11-Ülkesel değerlerimize saygı lütfen.

12- bu gün börekçi, yarın başka bir meslekte bu durum yaşanırsa ne olacak?

13-Kimse sesini çıkarmazsa alan veren razıdır. Ben aradan çekiliyorum.

REKLAMA İLGİLİ ODALARDAN SES VAR MI?

Reklamı görünce ilgili bakanlık, esnaf müdürlüğü, Türkiye Esnaf ve Sanatkârlar Genel Başkanı /TESK gibi ilgili olabileceğini düşündüğüm  “bir dakika bu zamanda hele benim esnafımı nasıl kötülersin “ diyebileceğini düşündüğüm yerlere twet gönderdim. Ne mi oldu? “Tık yok”

Demek ki 40 yıllık bir iletişim uzmanı olarak ben yanılmışım. Reklam önemli değilmiş, Bundan sonra başka mesleklere de bu tür sataşma ve itibarsızlaşmalar yapılırsa ne olacak? O zaman mı haklı olduğum anlaşılacak. Meslek odaları nerede, neden itiraz etmezler mensuplarının haklarını korumazlar. Sektörler yavaş yavaş böyle yaralanıyor. Kurbağanın sıcak suya alışması gibi. Örselenmeye alıştıktan sonra ise geçmiş olsun.

Börekçiler bu reklama karşı çıkmalı. Mizah adı altında hiçbir meslek beceriksiz gösterilmemeli. Kaldı ki ülkemizde börekçiler; son derece maharetlidirler ve leziz börekler yaparlar.

Sabah erkenden börekleri servise hazırlar ve erkencilerin kahvaltı yapmasını sağlarlar. Günün her saati tüketilebilmesi ve doyuruculuğu böreği vaz geçilmez yapıyor. Bu özelliğinden dolayı börek gıda sektöründe ayrı bir yerde ve şubeli firmalar var. Eriştiğim bir kaynağa göre, börek sektörünün tahmini cirosunun 2019 da 1 milyar TL’ye ulaştığı yazıyor.

Sözün özü; İlgili odalar, birlikler, sıçrama yapmak, çevreyi 360 derece görmek, farkına varmak zamanı gelmedi mi? Varlık seçimden seçime mi fark edilecek, mesleklere yapılan her saldırı sineye mi çekilecek? Meslekler göz göre göre örselensin mi?

Öğr. Gör. Tümay MERCAN

Kocaeli Üniversitesi İletişim Fakültesi  Halkla İlişkiler ve Tanıtım Bölümü/ Yönetim Danışmanı

tumaymercan@hotmail.com   Twitter:Tümay Mercan@Tumaymercan  / Facebook:Tümay Mercan

    En az 10 karakter gerekli


    HIZLI YORUM YAP
    300x250
    300x250r