DOLAR 32,5751 0.16%
EURO 34,9777 -0.16%
ALTIN 2.433,60-0,09
BITCOIN 2092915-0,35%
İstanbul
17°

PARÇALI BULUTLU

04:27

İMSAK'A KALAN SÜRE

735 okunma

Kömür ve Enerji Politikamız ile “KARBON AYAK İZİNİN TAKİBİ” oyunu

ABONE OL
11/02/2023 17:20
0

BEĞENDİM

ABONE OL

KARBON AYAK İZİNİN TAKİBİ isimli programın 20 Haziran 2021 de bütün dünyada hayata geçirileceği açıklandı. Ülkemiz açısından bakarsak bu süre erkendir. Ülkemizin karbon salınımı konusunda gelişmişlikte Avrupa birliği ülkeleri seviyesine gelene kadar bir süreye ihtiyacı vardır. Bugünlerde temiz hava, temiz çevre konusunda ahkam kesen ülkeler kalkınmışlıklarını bir nevi tam yasaklamaya çalıştıkları fosil yakıt enerjileri ile nükleer enerji sayesinde sağlamışlardır. Burası önemlidir ve göz ardı edilmemelidir.

Devletimiz bu konuda uyanık davranmış ve 2050 yılına kadar Türkiye’nin karbon salınımını azaltamayacağı yönünde açıklamaları ile yerinde bir hareket sergilemiştir. Zamanlaması da uygun düşmüştür. Türkiye devleti konuya ilişkin anlaşmayı imzalamamıştır. Buna mukabil Avrupa Birliği müktesebatı kapsamında bir dayatma ile karşı karşıyayız. İşin özü gelişmekte olan ülkeler tarafından Avrupa Birliği üyesi ülkelere ihracat yapılacak ise, yenilebilir enerji kullanılmadığından dolayı, karbon salınımı bedeli olarak söz konusu ülkelerden mal sınıra geldiğinde ücret alınması gündemde şu an. Alınacak ücretlerin fosil yakıt ile enerji üretilmemesi hususunda 3.dünya ülkelerine kredi olarak verilmesi planlanmış. Ancak ülkemizde birçok kesimin ortak sesi kredinin verilmeyeceği yönündedir.

Ülkemiz linyit rezervleri bakımında Avrupa’da 5.sırada yer almaktadır. Enerji üretiminde ülkemizde bol miktarda bulunan yerli kömürümüzü kullanmamızın elzem olduğu aşikardır. Dünya ticaretindeki acımasız rekabeti buradan elde edilecek ucuz ve sağlıklı enerji ile kırabiliriz. Bu çalışmalara hız verilmeli, ivme kazandırılmalıdır. Ayrıca ülke olarak 20 milyar tonluk devasa bir kömür rezervine sahibiz. Kara elmasımız var bizim. Ayrıca tek suçlu fosil yakıtlardır algısı doğru değildir. Geçmişteki KYOTO Protokolü’nün de tek taraflı bir senaryo olduğu bütün dünyada anlaşılmıştır.

Sanayileşmiş diye adlandırdığımız ülkeler bu dayatmayı kabul ettirmek için öncelikle sanayi devriminden beri dünyada oluşturdukları çevresel tahribatın toplam bedelini ödesinler. Bir görelim bunu.

Sonuç olarak mevcut durumda Türkiye’nin “Karbon Ayak İzi” takibi sürecinde bir süre daha yer almaması gerekmektedir. Birçok mecradan bu konudaki fikir birliği hızla yükselmektedir.

Ezcümle; kalkınmakta olan ülke konumundan çıkıp, kalkınmış ülkeler safına gerçekten geçmek istiyorsak bu hareketli yapmaya mecburuz. Diğer taraftan bakarsak eğer; dünyadaki gelişmekte olan ülkeler daha fazla kalkınmasın. Gelişmiş olan ülkeler olarak adlandırılan bizler kaymağı yemeye devam edelimin adıdır bu nin takibi senaryosu …

Hüseyin AKARÇEŞME

İTO 81.Doğal ve İşlenmiş Katı Yakıt

Meslek Komitesi Meclis Üyesi

    En az 10 karakter gerekli


    HIZLI YORUM YAP
    300x250
    300x250r