DOLAR 32,4892 -0.06%
EURO 34,9061 -0.29%
ALTIN 2.446,000,42
BITCOIN 20886880,32%
İstanbul
18°

PARÇALI BULUTLU

16:55

İKİNDİ'YE KALAN SÜRE

İŞİNİZ NE KADAR SÜRDÜRÜLEBİLİR?
264 okunma

İŞİNİZ NE KADAR SÜRDÜRÜLEBİLİR?

ABONE OL
13/11/2022 17:59
İŞİNİZ NE KADAR SÜRDÜRÜLEBİLİR?
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Her ne iş yapıyorsanız yapın bir düşünün derim!… Bu işiniz ne kadar sürdürülebilir?

Bu işi ne kadar zamandır yapıyorsunuz?

Sizden önce bu işi yapanlarla kıyasladığınızda işinizde/ sektörünüzde ne gibi değişiklikler var?

İşe ilk başladığınız zaman ile şimdi iş yapma şartlarınız nasıl (Bilgi, beceri piyasa şartları)?

Yakın ve uzak, yerli ve yabancı rakipler neler yapıyor?

Ve şimdi durumunuz nedir?

Fırsat ve tehditleriniz nelerdir?

Siz geleceğe nasıl hazırlanıyorsunuz?

BİR DURUP DÜŞÜNÜN

İşletmelerde daha çok SWOT analizi ile yaptığımız bu çalışmayı kabaca bu soruları objektif olarak cevaplayarak, isterseniz biraz daha derinlemesine inerek durumunuzu görebilirsiniz. Önerim bu soruları bir kâğıda yazıp, cevapları da yazılı olarak kaydetmeniz.  Ondan sonra bir durum değerlendirmesi yapabilirsiniz. İsterseniz SWOT analizinde yardımcı da olabiliriz.

Mesele şu; işinizi aynı şekilde ne kadar zaman daha sürdürebilirsiniz? Bunu fark edebilmek önemli.

İnsanoğlu olumsuzu görmekte zorlanıyor. Başarısızlığa doğru gidişi kabul edemiyor. Bilinç altı bu başarısızlığı bireysel başarısızlık olarak algıladığı için olumsuzlukları kabullenmek zor oluyor.

Oysa dünya, çevre, ekonomi, değerler, tüketici, ürünler hızla değişmekte. Ve biz fark etmeden bu süreci doğalmış gibi yaşıyoruz.

Günlük rutininizi kesip sakin bir ortamda bu soruları cevaplandırdığınızda ne kadar haklı olduğumu anlayacaksınız.

Değişim kaçınılmaz. Siz de mesleğe/ işe ilk başladığınız gibi değilsiniz. Fakat mevcut değişimlerden yorulan insan bir süre sonra bıkkınlık içinde “ne olacaksa olsun” moduna giriyor.  En tehlikeli durum bu. Tükenmişliğin ötesinde duyarsızlık ve olabilecek en kötü şeyi kabullenme durumudur bu.

Bu ülkede yaşayan, bu toprakları şehit ve gazilerimizden emanet alan insanlar olarak böyle bir duyguyu yaşamaya hakkımız yok.   Her şey insanlar için. Şimdiden geleceği düşünerek işlerimizin sürdürülebilirliği için çalışma yapmak zorundayız.  Şu an yapılan devamlılığı sağlamaya çalışmak. Sürdürülebilirlik ve devamlılık farklı kavramlar.

Bu durumda olanların uygun bir zamanda konuyu düşünmesini, yukarıda soruları cevaplamasını, silkinip kendisine gelmesini öneririm.

KOBİ’LER DESTEKLERDEN NEDEN FAYDALANMIYOR?

Henüz tren kaçmadı. Fakat çok az bir zamanı var. Bu zamanın iyi değerlendirilmesi, gelecek ve ülkemiz için çalışma yapılması gerekiyor.

Devlet KOBİ’lere çeşitli alanlarda güçlenmeleri için destek veriyor. Hem maddi hem de manevi. Kullanan çok az. Tam bir atalet içine girmek üzereyiz. İşletmeler açısından kırılma noktasına gidiyoruz.

KOBİ’lerin toparlanması gerekiyor. Tam burada KOBİ yöneticilerine iş düşüyor. “Elbette onlar da vizyonları kadar düşünecekler” diyeceksiniz ama vizyonu genişletmek mümkün. Gerek devlet kurumlarımız gerek özel kurumlarımız vizyonu genişletecek insan kaynağına ve bilgiye sahipler. Bunlardan faydalanılması lazım.

İşinizin sürdürülebilirliği gerçekte size, siz yöneticilere, iş sahiplerine patronlara bağlı. Çevresel faktörler aşılabilir. Siz işinizi geliştirmek, yeni konular öğrenmek, dünya nereye gidiyor fark etmek, iş yapma davranışınızı değiştirmek, dünya için oyun kurucu olmak istiyor musunuz önce ona bakın.

Sözün özü; Oturduğunuz yerden söylenmek yetmiyor.  Kımıldamak da yeterli değil, ayağa kalkıp nereye gideceğini bilerek koşmak, diğer koşanlarla rakip değil birbirine destek olmak gerekiyor.  Koşarken tek başınıza olmadığınızı görecek ve motive olacaksınız. Ne yaparsak ülkemiz için yaptığımızı unutmadan yaptığımız işlerde hedef koyarak koşmak gerekiyor.

Öğr. Gör. Tümay MERCAN

Kocaeli Üniversitesi İletişim Fakültesi Halkla İlişkiler ve Tanıtım B./Yönetim/İletişim Danışmanı tumaymercan@hotmail.com Twitter: Tümay Mercan@Tumaymercan /Facebook: Tümay Mercan

YASAL UYARI: Yazarın yazısının kopyalanması yasaktır. Yazı, sadece esnafbulteni.com ’a link verilerek kullanılabilir. Alıntıda kaynak gösterilmelidir. Aksi taktirde kanuni işlem yapılacaktır.

Öğr. Gör. Tümay MERCAN

Kocaeli Üniversitesi İletişim Fakültesi Halkla İlişkiler ve Tanıtım B./Yönetim/İletişim Danışmanı tumaymercan@hotmail.com Twitter: @tumaymercan /Facebook: Tümay Mercan İnstagram: mercantumay

YASAL UYARI: Yazarın yazısının kopyalanması yasaktır. Yazı, sadece http://esnafbulteni.com/  ’ye link verilerek kullanılabilir. Alıntıda kaynak gösterilmelidir. Aksi taktirde kanuni işlem yapılacaktır.

    En az 10 karakter gerekli


    HIZLI YORUM YAP
    300x250
    300x250r

    Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.