DOLAR 34,0482 0.2%
EURO 37,6550 -0.06%
ALTIN 2.739,390,42
BITCOIN 18944302,51%
İstanbul
26°

PARÇALI AZ BULUTLU

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

117 okunma

Hala Osmanlı Bankası Anlayışı

ABONE OL
11/02/2023 19:10
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Yıllar geçti Osmanlı Bankası yurt dışında münkariz olduktan sonra yine yıllarca Cumhuriyetten sonra da ülkemizde ayrı bir Genel Müdürlük olarak devam ederken Türkiye’de de Garanti Bakasına satılmakla hayatına son vermiş oldu!. Ve Osmanlı Bankası diye bir şey de kalmadı. Osmanlı Bankası,  Osmanlı Devletinin paraya çok ihtiyaç olduğu zamanda kurulmuş olan bir banka idi. Bu bankanın vazifesi; hem Osmanlı hazinesine para vermek hem de ellerindeki atıl parayı halka vererek faizle birlikte yaşamayı öğretmekti. Nitekim de öyle oldu.

Osmanlı Bankası halka para verirken (kredi olarak) gerekli istihbaratını yapmış şekliyle, borçlanandan gayrimenkul ya da kişinin kefaletini, altını varsa rehin, ayrıca bir başkasında da kefil olarak alıyordu. Yani teminatsız kefilsiz para vermediği gibi bir projenin finansmanını da hiç düşünmüyordu. Neden düşünsün ki. Yabancı bankaydı bulunduğu ülkenin ekonomik bakımdan kuvvetlenmesi ona neydi! O tarihten bu yana ülkemizde çok banka kuruldu. Çalışma usulüyle temel Osmanlı Bankası anlayışıydı. Ülkenin ihtiyacı olan yatırım projeleri desteklenmedi.

Desteklenemediğinin sebebi ise yatırım maliyetinin üzerinde gayrimenkul teminatı istenmesiydi. İthal ikameli projelere bir türlü kredi bulunamıyordu bankalar. Zira Osmanlı Bankacılığı zihniyeti hala hâkimdi bir türlü ondan kurtulana bankalar. Bu projelerin desteklenmesi sonucunda ödenmeyen kredilerin sigortası hükümetler tarafından bir türlü halledilememiştir.

Diğer taraftan ithalatçılarda gizliden gizliye ithal ikameli projelerin başarıya ulaşmasına karşı çıkıyor bunların fabrikaları yapılsa bile satacak yer bulunamaz veya bizler bunları beceremeyiz diyebiliyorlardı.

Yıllar yılları kovaladı hala aynı çizgide bankalar devam ediyor. Gönlümüz bir gün bu düşüncemiz yok olacağıdır. Bu projelere mani olan gizli ellerin bulunacağıdır.

M. Zeki Sayın

    En az 10 karakter gerekli


    HIZLI YORUM YAP
    300x250
    300x250r