DOLAR 32,9949 -0.11%
EURO 35,8195 -0.26%
ALTIN 2.528,010,83
BITCOIN 22399451,07%
İstanbul
25°

AÇIK

13:16

ÖĞLE'YE KALAN SÜRE

110 okunma

FITRATA DÖNME AYI VE FAZİLETİ:

ABONE OL
11/02/2023 18:58
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Evveli rahmet, ortası mağfiret, sonu bütün günahlardan arınma ve bütün sıkıntılardan kurtulma ayı olan Ya Şehri Ramazan!

Hoş geldin! Sefa geldin!

Senin gelişinle bütün dünyevi ve uhrevi sıkıntılar kalkar, COVİD 19 illetinden tüm insanlık kurtulur inşallah. Ezilenler, zulüm görenler, hakir görülenler, yeryüzündeki bütün sıkıntı çeken mazlumlar… Tüm insanlığın kurtuluşuna vesile olursun İnşallah…

Gönül dostları,

Sevdiklerimizden, sevildiklerimizden, mesleğimizden, hanlarımızdan, mallarımızdan, mabetlerimizden, okullarımızdan, esnafımızdan, müşterimizden, bir anda mahrum kaldık. Çarşıya bile inemiyoruz. Ne komşu kaldı ne akraba… Dışarı bile çıkamıyoruz.

Kıymet bilmedik. Şükretmedik. Şımardık…

Zaman, nankörlüğümüze af dilenme zamanı.

Zaman, değerini bilmediklerimize kıymet verme zamanı.

Zaman, şükretme zamanı.

Zaman, muhasebe zamanı…

Ölümlere neden olan korona virüsten ders çıkaralım, daha beterinden, Rabbimize sığınalım.

Gönül dostları,

Göklerin ve yerin orduları ancak Allah’ındır. ‘Evet! Bu evrensel gerçeği, en sağlam ve güçlü tezlerle savunacak olan ancak ve ancak Müslümanlardır; çünkü bu savunma mücadelesi sebeplerin en arka planındaki sebeplerin en doğal olanlarıdır.

Bir virüsün, inanılmaz boyutlarda etkisi altında kalan insanın mutlaka fıtraten temizlenmeye ve yeniden fıtrî düzene kavuşmaya ihtiyacı vardır. Artık öncelikle tüm Müslümanlar, ölesiye ciddi olma zorunda oldukları şuuruna vakıf olmalıdırlar.

“Göklerin ve yerin mülkü ancak Allah’a aittir.” ve “Göklerin ve yerin orduları ancak Allah’a aittir.” Esasta hiç şüphe olmadığını açık seçik görüp kendiliğinden diz çöken tüm insanlık, artık fıtrata dönmelidir. Başka yolu yordamı, yöntemi ve tercih hakkı yoktur. Akıl kullanılmalıdır.

Dini sadece camide, sağlığı sadece hastanelerde, eğitimi sadece okullarda, adaleti sadece saraylarda, medeniyeti sadece gökdelenlerde, itibarı sadece lüks ve şatafatta, ibadeti sadece Ramazan ayında arayanlar elbette İslâm’ı hakkıyla anlayamazlar. Ramazan ayını uğurlamayın, anlamaya çalışın. Ramazan ayı, İslâm’ı anlama adına güçlü bir hatırlatmadır. Ramazan ayı fıtrata dönme ayıdır. Aklımızı kullanma ayıdır.

Peki; On Bir Ayın Sultanı Ramazanın Önemi ve Fazileti Nedir?

Gönül dostları; Aşağıda sıralayacağım maddeler halinde RAMAZANI ve ORUCUNU anlamaya çalışalım.

On iki ayın sultanı RAMAZANI şerifi bizlere Kur’an ve Sünnet anlatıyor.

Şöyle ki:  “Ey iman edenler! Allah’a karşı gelmekten sakınmanız için oruç, sizden öncekilere farz kılındığı gibi, size de farz kılındı. (Bakara, 183)

Recep ve Şaban ayından sonra mübarek Ramazan ayına da bugün itibarıyla ulaşmış bulunmaktayız. İşte bu kutlu ayın önemi ve fazileti.

1-On bir ayın sultanı Ramazan ayına kavuşmuş bulunmaktayız.

Enes b. Malik (ra)dan şöyle rivayet edilmiştir. ”Recep ayı girdiğinde Hz. Peygamber(sav)şöyle derdi:

“Allah’ım RECEP ve Şaban-ı bize mübarek kıl, bizi Ramazan’a kavuştur.

Recep Allah’ın, Şaban benim, Ramazan’da ümmetimin ayıdır.”

2-Ramazan ayı, Hicri takvime göre yılın dokuzuncu ayı ve İslamiyet’te oruç tutma ayıdır.

3-Dinimizin temel ibadetlerinden olan orucun bu ay içinde tutulması farz kılınmıştır.

“İslam beş temel üzere kurulmuştur: Allah’tan başka ilah olmadığına ve kendisinin onun kulu ve elçisi olduğuna tanıklık etmek, namaz koşmak, zekat vermek, gücü yetenler için hacca gitmek ve Ramazan orucunu tutmaktır.” (Buhari: İman 34-40,ilim 25)

4-Mükellef olan Müslümanların Ramazan orucunu tutması farzdır.

Sabahın beyaz ipliği(aydınlığı),siyah ipliğin (karanlığından)ayırt edilinceye kadar yiyin, için, sonra akşama kadar orucu tamamlayın.” (Bakara:187)

Bu ay boyunca gün doğumundan önceki alacakaranlık ile günbatımından sonraki alacakaranlık arasında yemek-içmek ve cinsel ilişkide bulunmak Müslümanlara yasak kılınmıştır..

Mükellef olan Müslümanların Ramazan orucunu tutması farzdır.

5-Ve oruç tutmanın faziletleri ayetlerde ve hadislerde çokça belirtilmiştir.

Resulullah (sav) buyurdular ki:

“Cennette Reyhan denilen bir kapı vardır. Oradan sadece oruçlular girer. Oruçlular girdilerim artık kapanır, kimse oradan giremez.” (Buhari savm,4 Müslim savm,55)

6-Ramazan ayı oruç, ibadet ve sabır ayıdır. “Oruç, sabrın yarısıdır.” (İbni mace sıyam 44)

Bir ay boyunca oruç tutan insan öncelikle iradesine hâkim olmayı ve sabırlı olmayı öğrenir.

7-Ramazan ayını değerli kılan nedenlerden birisi Kur’an-ı Kerim’in bu ayda indirilmiş olmasıdır.

“O Ramazan ayı ki; insanlara doğru yolu gösteren apaçık Hidayet delillerini taşıyan ve hak İle batıl arasını ayıran Kur’an o aydan indirilmiştir.” (Bakara 185)

8-Müslümanlar, ramazan ayında Kur’an okumaya her zamankinden daha çok önem verirler.

“Kim ramazanda bir ayet okursa o diğer günlerde kuranı hatmetmiş gibidir.”

9-Ramazan boyunca cami ve evlerde mukabele okunması, hatimler yapılması bir gelenek haline gelmiştir.

Cebrail (a.s) her sene Ramazan ayında, bir rivayete göre Ramazan’ın her gecesinde, Peygamber Efendimize gelir,  Allah Resûlü (sallallahu aleyhi ve sellem) ayetleri Cebrail Aleyhisselam’a okur, sonra da onun okuyuşunu dinlerdi. İşte, Efendimiz ile Cibril-i Emin’in Kur’an-ı Kerim’i bu şekilde karşılıklı okumalarına ‘mukabele’ denilirdi ve bu şekilde bir gelenek halinde bugünlere geldi.

10-Ayrıca bin aydan daha hayırlı olan “Kadir Gecesi” bu ay içerisindedir.

“Şüphesiz, biz onu (Kur’an’ı) Kadir Gecesi’nde indirdik. … Kadir Gecesi bin aydan daha hayırlıdır. Melekler ve Ruh (Cebrail) o gecede, Rablerinin izniyle her türlü iş için iner de iner. O gece, tan yerinin ağarmasına kadar bir esenliktir.” Hangi gün olduğu bilinmemekle birlikte Ramazan ayının 27. gecesi Kadir Gecesi olarak kabul edilir.

11-Peygamberimiz “Kim inanarak ve sevabını Allah’tan umarak Kadir Gecesi’ni değerlendirirse geçmiş günahları bağışlanır” buyurarak, bu gecenin önemini belirtmiştir. “BU GECE KURTULUŞ GECESİDİR.”

12-Terâvih namazı da Ramazan ayını önemli kılan sebeplerdendir.

Ramazan ayında yatsı namazından sonra kılınan namazdır. “Teravih” kelimesi Arapça, “Terviha”nın çoğuludur ve “oturmak, istirahat etmek'” anlamına gelmektedir. Teravih namazı her dört rekâtın sonunda oturulup biraz dinlenildiği için bu adı almıştır. Teravih namazı, kadın erkek her Müslüman için sünnettir.

13-Sevgili Peygamberimiz, ramazan ayında içtenlikle yapılan dua, ibadet ve iyiliklerin Allah katında daha değerli olacağını bildirmiştir.

“İnsan Ramazan ayının faziletini bilseydi, yolun hepsinin Ramazan ayı olmasını isterdi.” (Biharul nevar cilt 93,sayfa 344)

14-Ramazanı ihya edenlerin, ibadetle geçirenlerin günahları bağışlanır.

“Ramazan ayı girdiğinde cennet kapıları açılır, cehennem kapıları kapanır ve şeytanlar bağlanır.” (Buhârî, Savm 5, Bed’ul-halk 11; Müslim, Sıyâm 1, 2, 4, 5)

15-Ramazan ayında Fitre verilmesi dayanışmanın ve yardımlaşmanın önemini hatırlatır.

Türkçede fitre şeklinde söylenen fıtır sadakası temel ihtiyaçların dışında yeterli miktarda mala sahip olan her Müslümanın ramazanda vermesi vacip olan bir sadakadır. Fitre kişi başına verilir. Ailedeki bütün bireylerin fitresini büyüklerden biri verir. Her yıl kişi başına verilecek olan miktarı Diyanet İşleri Başkanlığı belirler. 2020yılı sadaka-i fıtır miktarı en düşük 27 TL olarak belirlenmiştir…

Tüm inananların Ramazan ayı hepimize hayırlı olsun..

Şimdiden Kadir gecenizi ve RAMAZANI Şerif bayramınızı tebrik ederim… Selam dua…

Hacı Arıcı.

    En az 10 karakter gerekli


    HIZLI YORUM YAP
    300x250
    300x250r