DOLAR 32,9949 -0.11%
EURO 35,8195 -0.26%
ALTIN 2.528,010,83
BITCOIN 22302521,29%
İstanbul
27°

HAFİF YAĞMUR

13:16

ÖĞLE'YE KALAN SÜRE

106 okunma

ESNAF BİNDİĞİ DALI NEDEN KESİYOR?

ABONE OL
05/11/2022 19:20
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Yaşınız müsaitse eski esnafları hatırlarsınız. Kanaatkâr, her aldığı kuruşa “Allah bereket versin” diyen, haksızlık yapmayan, fahiş fiyat vermeyen, hizmet verdiği vatandaş ile mesleğini bütünleştiren esnaflar. Eskiden bu esnaflar çoktu. Çürük elmaları da barındırmazlardı içlerinde.

Hala elbette var. Lakin çok az. Eskinin azı, şimdi çoğaldı ve fırsatçı bir grup doğdu. Çeşitli sebepleri bahane ederek fahiş fiyattan mal satan, malına hile karıştıran, vatandaşı yolunacak kaz olarak görenler çoğaldı.

Fiyatlar malum. Döviz bazlı ürünler, döviz kaynaklı diyelim de, içeride üretilen ürünlere ne oluyor? Üstelik üreticisi de kazanmazken. Arada kimlerin kazandığı yıllardır konuşulur. Ama olan üretici ve tüketiciye olur. Bu ürünleri satanlar her zaman halinden memnundur.  Müşteri sayısı azaldı mı biraz daha zam yapar. Çünkü onun kafasında sadece kar edeceği rakam vardır, hep onu tamamlamaya çalışır, gerisi boştur.

Elbette her esnaf böyle değil. Müşterisi ile güven bağı oluşturmuş esnaflar da var. Fakat bu dönem sayıları az.

KOOPERATİFLER UCUZ MU?

Özellikle gıdada fiyatların artması kooperatifleri canlandırmaya başladı. “Üreticiden tüketiciye” konusu gündeme geldi. Fakat kooperatif rakamları da yüksek. Evet, el emeği ve organik ama her malın bir kar marjı var. Anladık serbest piyasa düzeni. Ama kooperatif rakamlarına da yaklaşılmıyor. Kooperatiflerin bu konuyu bir kez daha düşünmesi gerek. Kime hitap edecekler. Halka mı, A ve B grubuna mı?

Genellikle satıcılar A ve B grubu müşteriyi hedefliyor da diğerleri aç mı kalsın, sağlıklı beslenemesin mi?  Bu konu ekmek fiyatı meselesi ile başladı. Fırınlar beyaz ekmek için fiyat artırımı konusunda ortalığı yıktılar. En yüksek fiyatı kabul ettirmeye çalıştılar.  Beyaz ekmek zamlanınca diğer ekmek çeşitlerinde fiyatları serbest olacağı için, işe beyaz ekmekten başladılar.

Görünen o ki, esnaf bindiği dalı kesmekte, diğer güven sağlayan esnafın da işini engellemekte. Halk yüksek fiyata mecburen aldığı ürünün parasını helal etmeyince ortada bereket falan kalmıyor.

HEP BANA, HEP BANA

Geçen ay bu yayında yazdım “Eski Tatlı Karlar Kalmadı” dedim. Evet, eski tatlı karlar kalmadı. Bu dönemi esnaf ve müşteri birlikte atlatacağız. Birlikte bereketleneceğiz.  Ama terazinin bir kefesi uyumsuz olursa olmaz. “Hep bana, hep bana” olmaz.

Bugüne kadar malını mülkünü aldığın, aileni geçindirdiğin müşteriyi, bugün fırsatçılıkla küstürmek, hava yapmak kimseye yaramaz. Unutmayın herkesi gören, herkesin bir sahibi var. Ama kimin umurunda değil mi?

Bir insan bir kere doğrudan sapınca, doğruya dönmesi zor olur. Yanlış, güzel gelmeye başlar. Fırsatçılık bu sebeple güzel geliyor bazılarına. Aslında kendilerini kandırıyorlar.

Fırsatçı esnafın karşısına kooperatifler çıkacaktır. Ama kooperatiflerin de uygun, makul kar marjı ile satması gerekiyor. Yoksa bu gidişat kimseye fayda getirmeyecek.

Herkesin bir kez daha önce kendini, doğru davranıp davranmadığını, hak yiyip yemediğini bir gözden geçirmesi gerekiyor. Fıtratında fırsatçılık olana ancak kanun işler.

Sözün özü; Bindiğin dalı kesersen düşersin. Düşünce Yaralanmak da var. Ölmekte. Akıllı olan dalı kesmez. Zaman içinde daldakilerle yerdekileri göreceğiz. 

Öğr. Gör. Tümay MERCAN

Kocaeli Üniversitesi İletişim Fakültesi Halkla İlişkiler ve Tanıtım B./Yönetim/İletişim Danışmanı tumaymercan@hotmail.com Twitter:Tümay Mercan@Tumaymercan /Facebook: Tümay Mercan

    En az 10 karakter gerekli


    HIZLI YORUM YAP
    300x250
    300x250r