E- Ticaret, diğer adıyla elektronik ticaret önümüzdeki 10 sene içinde daha fazla kullanılacak. Türkiye’de e- ticaret hacminde farklı rakamlar telefuz edilse de, 50 milyar lirayı geçtiği belirtiliyor. Türk tüketicisi e- ticarete kolayca adapte oluyor. Bu anlamda bilinçli bir tüketici grubu var ve bu grup sayıca artıyor.
Elektronik ticarete genel olarak e- ticaret diyoruz ama M-Ticaret, (mobil telefon veya benzeri araçlar yardımıyla, mal ve hizmetlerin satın alınması ve ücretlerinin ödenmesi işlemleri) S-Ticaret, yani sosyal ticaret de hayatımıza giriyor.
Sosyal ağların düzenlenmesi ile hayata geçen S-Ticaret ilgi görüyor. S-ticaretin en küçük detayının bile ölçümlenebilir olması, büyük veri yaratılıp analiz edilmesi ve müşteri davranışlarının dijital olarak belirlenebilmesi, S-ticaretin en büyük avantajları arasında.
M-ticaret ise hızla yükseliyor. Mobil ticaretin payının gelecek 5 yılda çok daha fazla artacağı öngörülüyor. E-ticaret sitelerinde trafiğin yüzde 70’inden fazlasının mobil kanallar üzerinden gerçekleştiği, hatta pek çoğunda satışın da yüzde 50’ye yakınının mobil üzerinden yapıldığı belirtiliyor. Mobil alışveriş tahminlerin ötesinde artıyor.
Türkiye’de 1997 yılından itibaren tüketicilerle buluşan ve kayıtlı ekonomiye büyük katkı sağlayan e-ticaret, artan ürün çeşitliliği ve indirim kampanyalarıyla büyüyor. Tüketicilerin alışveriş alışkanlıkları hızla değişiyor.
Türkiye’de internet kullanıcı sayısı 54 milyon, e- ticaret sitelerinden alışveriş edenlerin sayısı 6 milyon civarı olarak veriliyor.. 2018’in dünya ve Türkiye dijital raporları önümüzdeki günlerde yayınlandığında net rakamları görmek mümkün olacak. Fakat tahminler 2019’da e- ticaretin ikiye katlanacağı yönünde. Elbette bunun sosyal, ekonomik ve tüketici yansımaları açısından bir çok sebebi var. Gerçek şu ki, gelecek dijitalde.
Bu gün 10 yaşındaki çocuk gelecek 8-10 sene içinde kendi başına internetten alışveriş yapar duruma gelecek. Dünya geneline baktığımızda dünya nüfusunun yarıdan fazlası internet ve sosyal medya kullanıyor.
Bu durumda KOBİ’lerin hızla dijitalleşmesi, sanal pazar yerinde yerini alması, e- ticaret sistemine dahil olması gerekiyor. KOSGEB bu konuda destek veriyor.
Hem üretim hem de ticaret yapan firmaların e- ticaret sisteminde yer alması ihracat açısından da önemli.
Dünyada ticaret, iş yapma şekli, tüketici eğilimleri, alışkanlıkları, alışveriş alışkanlıkları hızla değişiyor, değiştiriliyor.
Önümüzdeki birkaç yıl içinde işletmeler, kurumlar ve esnaf için dijitalleşmenin gerisinde kalmak kepengi kapatmakla aynı anlama gelecek.
Artık kapınızın önünden geçen müşteri bile sizden mobil aracılığı ile alışveriş ediyor. Eğer e- ticaret sistemlerinde varsanız. Yoksanız, sizi hiç fark etmiyor. Bugün klasik dükkanlar veya iş yerleri müşteri azlığından şikayet ediyorlar. Müşteri elbet bir yerden ihtiyacını karşılıyor. O yer e-ticaret sistemleri. Klasik alışveriş azalırken e- ticaret hacmi hızla artıyor.
Sözün özü; Çözüm, geç kalmadan e- dönüşüme ayak uydurmak.
Öğr. Gör. Tümay MERCAN
Kocaeli Üniversitesi İletişim Fakültesi Halkla İlişkiler ve Tanıtım Bölümü/ Yönetim Danışmanı
tumaymercan@hotmail.com Twitter:Tümay Mercan@Tumaymercan / Facebook:Tümay Mercan
SİVİL TOPLUM KURULUŞU
26 gün önceŞİRKET HABERLERİ
03 Ekim 2024GENEL
03 Ekim 2024GENEL
03 Ekim 2024ŞİRKET HABERLERİ
03 Ekim 2024RÖPORTAJ
03 Ekim 2024RÖPORTAJ
03 Ekim 2024