E –ÇARŞIYA / İŞ YERİNE NE DERSİNİZ?
Korona çoğunluğu eve hapsetti. Bu durumdan karlı çıkan sektörler de var, zarar edenler de var. Karlı çıkanlar e- alışveriş siteleri, zarar edenler her bölgede çarşı dediğimiz alanlarda bulunan esnaf.
Bazı iş yerleri zaten önlem olarak kapalı. Açık olanların da keyfi yok. Malum 65 yaş üstü ve 0-20 yaş dışarı çıkamıyor. Bunlar dışında kalan grup işi için çıkıyor, dışarıda oyalanmayıp evine dönüyor.
Evlerde oturanlar bütün gün zaman geçirmek için hobi ihtiyaçlarına, gıda tüketimine kendilerini oyalayacak ürünlere yöneliyorlar.
Korona Ticaretin Şeklini Değiştiriyor / Etkiliyor
Bu ürünleri nerden talep ediyorlar elbette internetten. Altyapısı iyi e-ticaret siteleri bu dönemde iyi çalışıyor. İnsanlar evlerinde de olsalar ihtiyaçlarını gidermek durumundalar.
Peki, bu ihtiyaçlarını kendi bölgelerinden gideremezler mi? Elbette olabilir. Semt çarşıları e- ticarete hazır mı? Hayır.
2019 yılının sonlarında İzmit çarşı bölgesinde azalan satış oranları dolayısıyla yakınan konuyla ilgili ilgili bir dernek başkanına şu öneriyi götürmüştüm; “Çarşıyı bir alışveriş sitesi haline getirelim, adrese teslim mal olsun. Mesafeler yakın olacağı için ulaşım maliyetli olmaz. İnsanlar kendi bölgelerinden, tanıdıkları yerden alışveriş etmeyi isterler, değişim, fiyat vs. daha iyi olur.
Amaç semt çarşılarının e-tanıtım, e-ticaret yapması, çarşının/dükkânın/işyerinin bir internet sitesine sığmasıydı. Çünkü şehir içlerine araç ile küçük çocuk ile gelmek veya buna zaman yetirmek kolay değildi.” Kabul gören ama hayata geçemeyen bir öneriydi. Çünkü birinin bunu iş edinmesi gerekiyordu.
Gel zaman git zaman, korona dolayısıyla malum durumlar ortaya çıkınca, bir yazılımcı bu konuyu hayata geçirdi.
Yani şimdi esnafların www.gidiyorgitti.com sitesi var. Bu siteye ücretsiz ilan veriyorsunuz ve satışlarınızı yapıyorsunuz. Henüz çok yeni ve bütün Türkiye’yi kapsayan ama Kocaeli’ de başlayan bir uygulama. Taleplere göre de gelişecektir. Bu tür çalışmalar bölgesel de olabilir ulusal da. Örneğin İstanbul’da tarihi Kapalıçarşı online olarak çok şey yapabilir.
Zorunluluk Varsa Değişim Var
Zorunluluk olmayınca değişime ayak uydurmuyoruz. “Küçük olsun benim olsun”, “Rakibimle aynı ortamda olmam” düşünceleri artık olmamalı. Kuyumcular onlarca yıl aynı sokakta birlikte olmaktan güç aldılar, bereketlendiler. Bu gün sanal ortamda bir çarşı esnafının olması yine birbiriyle güçlenmektir. Neden, sokak sokak (sokak resmiyle birlikte) bir e-ticaret sitesinde birlikte olunmasın, çarşıda ne kadar çeşit varsa müşteri o kadar çok gelir. Ortam bereketlenir.
Hep yazıyorum, birlikten kuvvet doğar. Bu gün birlikte olunmayacak da ne zaman olunacak? Ülke olarak zor bir dönem yaşıyoruz. Zaman dayanışma, yeniliklere açık olma, ortak akıl ile ayakta kalma zamanı. Haydi, şimdi zaman.
Daha önce defalarca bu konularda yazdım. Ama o zaman herkes satışını yapıyordu, halinden memnundu. Gelecek de böyle devam edecek sanıyordu.
Ocak 2019 Esnaf bülteni yazımda, “E- Ticaretin Neresindesiniz “ diye sormuş ve önerilerde bulunmuştum. Yani bir yılı geçirmiş bu öneriler ve ancak şimdi hayat buluyor. Bizler geleceği ne kadar öngörsek de belki sakalımız olmadığı için, belki de yazdığımız dönemde ihtiyaç hissedilmediği için yazılanlar o gün için havada kalsa, gereksiz görülse de bu gün önemi anlaşılıyor. Henüz geç kalınmış değil. Bizim işimiz geleceği öngörmek.
Sözün özü, E-ticaretin neresinden başlarsanız kardır. Gün bu gündür. Gelecekte yaşamak ve ülkemizi yaşatmak için, bu gün daha çok çalışmak, işbirliği yapmak, yeniliklere açık olmak, birlikte bereketlenmek zorundayız.
ŞİRKET HABERLERİ
6 gün önceGENEL
6 gün önceGENEL
7 gün önceŞİRKET HABERLERİ
07 Eylül 2024RÖPORTAJ
07 Eylül 2024RÖPORTAJ
07 Eylül 2024YAZARLARIMIZIN KALEMİNDEN
07 Eylül 2024