Toplumların kendilerine ait medeniyet inşa etmeleri, şüphesiz genelde evreni, özelde ise dünyadaki değerleri doğru okuyarak yön almaları ile sağlanabilir. Medeniyetlerin beslenme kaynakları bilgidir, teknolojidir, insani değerler olan, marifet, estetik, özveri, vefa gibi değer yargılarıdır. Kısacası eski deyimle medeniyet, tamiri Bilad ve terfihi ibaddır. Yanı, yaşadığımız evreni iyi okumak, ondaki maddi değerleri ortaya çıkarmak, insanların ihtiyaçlarını karşılamak, geleceklerini aydınlık ufuklara taşımak, diğer yandan insanı, insan yapan, namus, Şeref, haysiyet, doğru inanç ile en üst değerlere kavuşturmakla olur.
Türkiye’nin medeniyet yürüyüşüne katkı vermek, her vatandaşımızın boynunun borcudur. Eğer uluslararası arenada onurlu bir birey olarak algılanmak ve insanlık için alınacak kararlarda sözü dinlenen bir ülke olmak istiyorsak, bütün güç ve enerjimizi medeniyet yürüyüşümüze göre devrede tutmalıyız. Medeniyetin temel taşı olan ögeler için seferber olmak zorundayız. Bu ögelerin başında olması gereken en öncelikli özellik, karar vericilerin yeterli donanıma sahip olmaları noktasında kararlı olmaktır. Gelişimi sağlayan fikirlerin ve tekniklerin ne olduğu, bünyemizde onlara nasıl yer verileceğini bilmektir. Yenidünyanın, hakkaniyet üzere kurgulanmasını arzulayan heyecan dolu, birbirleri ile hak için kenetlenmiş bir ekibin oluşmasıdır. İşte tamda bu noktadan hareketle, benimde içinde bulunduğum İOSB’de bulunan 37 kooperatif yöneticileri ile yine içimizden çıkmış olan İOSB yöneticilerine büyük bir görev düştüğü kanaatindeyim. Bu kutlu görev, üretim alanların başında yönetici olmamız hesabıyla bir kat daha önem arz etmektedir. Bundan dolayı, bizim sorumlu olduğumuz İOSB içinde bulunan tüm değerleri, en ince teferruatına kadar nasıl değerlendirmemiz gerektiği, hangi metotlarla verimliliklerini artıracağımızı düşünmek zorundayız.
Bölgemizin fiziki yapısı büyük bir fecaat arz ettiği hepimizin malumudur. Mevcut imar mevzuatı ile bu durumun çözümü mümkün değil ise, yetkililerin dikkatini çekecek gerçekçi öneriler öne sürerek, olması gereken imar mevzuatının yeniden ele alınması sağlanmalıdır. Mevcut iktidar, bu tür ülke gelişimini talep eden görüşlere son derece ilgi duymakta, bu görüşlere saygı duymaktadır. Bu ülke 2023 hedeflerine lüks konut projeleri devreye sokarak ulaşamaz. Katma değeri yüksek ürünlerin üretildiği işyerlerin artması ile hem istihdam sorunumuzu çözecek, hem de 2023 hedeflerimize ulaşabilmemiz mümkün olacaktır. Sanayicilerimizin ürettikleri ürünlerini, dünyada marka konumuna getirmek için, Kamuyu, üniversiteleri ve sanayi alanında organize görevleri ile yükümlü olan kurumlarımızı, fonksiyonel hale getirmeliyiz. Katma değeri yüksek ürünlerin bölgemizde üretilmesi için neler yapmamız gerekiyorsa onlar tespit edilmelidir.. Bu ve buna benzer sorunlar gündem konusu yapılmalı ve gerekli mercilerle çözüm yolları bulunmalıdır. TOBB’unun, Sendikaların, Sanayi Odaların, Ticaret Odaların, OSB’lerin, Birliklerin vb. kurum ve kuruluşların katrilyonlara varan paraları, hiç bir getirisi olmadan, özel bankalarda yattığını hepimiz biliyoruz. Bu birliklerin hizmet vermek zorunda oldukları, sanayici ve tüccarlar ise, işlerini sürdürebilmeleri için çok yüksek faizlerle özel bankalardan kredi kullandıklarını da yine hepimiz bilmekteyiz. Bankalara yatırılan paralar sanayici ve tüccarlarımızın ise bu nasıl bir iş geliştirme anlayışı, bu nasıl bir akıl körlüğüdür ki, kendi kaynaklarını transfer ettiğin ve gelişimin için çaba ve gayret göstermesi ümidi ile kurduğun bu birimlerin başına getirdiğiniz yetkililer, ülkenin üretici güçlerinin paralarını, üretici ve tüccarların ihtiyaçları için kullanmıyor, hiç bir getirisi olmadan bankalara yatırıyorlar. Sanayicilerimiz her şeylerini, yine o bankalara ipotek vererek bankada bulunan kendi paralarını, yüksek faizlerle kredi olarak alıyor, yatırımlarını bu yolla yapabiliyorlar. ….Söyleyin Allah aşkına bu nasıl bir durumdur. Başka bir yol var mıdır diye sorduklarınızı duyar gibi oluyorum. Evet, var, hem de çok kolay bir yolu var. Sorunu entegre ele almak ve her yönü ile kurumların gelişimine endeksli olmasını sağlayacak işin ehli yöneticilerle işleri yönetmeyi düşünmektir. Anlamsız ve neticesiz toplantı yapma alışkanlıklarımızdan vaz geçip, netice veren ve ülkemizin 2023 hedeflerine katkı veren, pratiğe yönelik iş geliştirme programlarına odaklanan anlayışlara kulak vermek gerekiyor.
Fakat ne hazindir ki, bu ve buna benzer konuları gündemimize taşımıyoruz. Bunların dillendirilmesinden de hoşnut olmayan yöneticilerle ülke hedeflerine ulaşamaz. Üretmekten korkan, ülkemizin nasıl gelişeceği hakkında fikri olmayan, sadece mevcut durumu tatbik etmekle kendilerini görevli bilenlerle hedeflere ulaşılamaz. Görevlerinin müfettişlikten ibaret olduğunu zanneden, hapishane gardiyanlarının psikolojisine sahip yöneticilerimizle neyi, nasıl ve ne biçimde halledeceğimizi, daha doğrusu hiçbir şeyi halledemeyeceğimizi fark etmemiz gerekiyor. Bu konularda aktif rol oynamak zorunda olan yöneticilerimizin, kulaklarını sesimize vermeleri gerektiği kanaat’ımdayım. Onun için büyük mütefekkir, üstat Necip Fazıl Kısakürek’in bir cümlesini konuma başlık olarak seçtim. “BAŞIMIZDA KULAK İSTİYORUZ”. Umarım dikkate alınır ve ülkemize hizmete odaklanabiliriz.
Mehmet Mahşuk GÜLAÇAR
ŞİRKET HABERLERİ
15 gün önceGENEL
16 gün önceGENEL
16 gün önceŞİRKET HABERLERİ
17 Eylül 2024RÖPORTAJ
17 Eylül 2024RÖPORTAJ
17 Eylül 2024YAZARLARIMIZIN KALEMİNDEN
17 Eylül 2024