Ahilik 13. Yüz yılda Türkler Anadolu topraklarına geldiğinde Ahi Evran Hazretleri tarafından kurulmuş bir sistem. O günkü şartlar içinde önemli olan, zanaatkârların yetişmesi sağlayan, üretim ve tüketimin dengelenmesinde etkin, toplumu da düzenlemeye yönelik bir dizi kurallardan oluşan, rahatça uygulanan bir sistem. Osmanlı İmparatorluğunun son döneminde ise çeşitli sebeplerden dolayı zayıflayarak etkisi azalmış. Etkisi yok olmuş diyemiyorum çünkü bu gün hala Ahilik izlerini görmek mümkün, ayrıca toplumun bu kuralları uygulamaya ihtiyacı var ve bir avuç insan bu kuralları canlandırmaya çalışıyor. Ahilik sisteminin aynen canlanması bu gün mümkün değil. Çünkü kendi döneminde Ahilik sisteminin yerine getirdiği bir takım konuları devlet ve çeşitli kurumlar üstlenmiş durumda. Bu gün ihtiyacımız olan Ahilik değerleri ile bize uygun bir sistem kurabilmek ve yaşatabilmek, gelecek nesillere aktarabilmek.
Bu konuda iki görüş var. Birincisi, geçmişteki sistem bu günkü kapitalist sistemde uygulanamaz. İkincisi, Ahilik sistemini yaşatmalıyız ve bunun için uygun modeller üzerinde devamlı çalışılarak uygulanmalıdır.
Ben ikinci görüşü savunanlardanım. Bu gün ülkemizde özümüzü hatırlamamızı ve gelecek nesillere aktarılmasını gerekli görüyorum. Ayrıca dünyanın da böyle bir sisteme ihtiyacı olduğunu düşünüyorum. Yani Ahilik değerlerinin yeniden canlanmasından yanayım. Bu gün toplumda herkesin özlediği değerler aslında. Temelinde ise İslam var. Yani tamamen bizden ve özden bir durum.
Fakat ne yazık ki konuya inanmayan, bu günkü ekonomik ve kapitalist sistem içinde bu değerlerin canlanmasının zor, hatta imkânsız olduğunu söyleyenlerde var. Hatta Ahilik konusunu tarihini bilip, bu güne uygulanmasının hayal olduğunu belirtiyorlar.
Bu gün Ahilik değerlerine toplum olarak ihtiyacımız var. Sadece esnaf tarafından bilinip uygulanması değil, bütün meslek, eğitim grupları ve toplum tarafından uygulanması gerekiyor. Yani Ahilik konusunda sadece esnafa yüklenmek de doğru değil. Esnaf konu ile ne kadar ilgileniyor derseniz, ne yazık ki olması gereken düzeyde değil. Esnaf odaları ve ilgili kurumlar ilgileniyor gibiler ama bazıları yine bu günkü şartlarda değerlerin uygulanabilirliğini zor görmekte.
Ahilik değerlerinin bu günkü şartlarda uygulanma zorluğu ise bireysel olarak insanların bu kurallara uymak istemediğinden kaynaklanıyor. Çünkü Ahilik kuralları uygulanırsa bireysel ve kurumsal olarak herkesin kendine çeki düzen vermesi, kul ve meslektaş hakkına dikkat etmesi, tüketiciyi aldatmaması, kaliteli ürün ve hizmet üretmesi gibi bu gün yakındığımız birçok konuda dikkat etmesi gerekiyor.
Başlangıçta bu bireysel uyum zor olduğu için kişiler Ahilik çalışmalarında hem var, hem de yoklar. Oysa Ahilik konusuna sahip çıkmak herkesin işi. İllaki bir ticarethanenizin, üretim merkezinizin bulunması gerekmiyor. Tüketicilerin, eğitim kurumlarının, eğiticilerin tüm kurumların sahip çıkması, öğrenmesi uygulaması gereken bir konu.
Biz kendi payımıza “Şimdi Ahilik Zamanı “ isimli kitabımızda anlattığımız bu konuları başka yayınlarda da anlatmaya devam edecek ve çıktığımız bu yolda olabildiğince Ahilik sistemini ve günümüz uygulamalarını uygulamaya, anlatmaya ve yazmaya devam edeceğiz.
Sözün özü; Ahilik konusuna destek vermek bu ülkede yaşayan herkesin işi. Hiç kimse konuyu kendisine uzak görmemeli, okumalı, araştırmalı ve uygulamalı, sorumluluk hissetmeli. Unutmayınız, her şey bireysel olarak sizin düşüncenizle başlar ve devam eder.
Öğr. Gör. Tümay MERCAN
ŞİRKET HABERLERİ
15 gün önceGENEL
16 gün önceGENEL
16 gün önceŞİRKET HABERLERİ
17 Eylül 2024RÖPORTAJ
17 Eylül 2024RÖPORTAJ
17 Eylül 2024YAZARLARIMIZIN KALEMİNDEN
17 Eylül 2024