SORU: İki kişi kendi aralarında iddiaya girerek birinin diğerine para vb. bir şey vermesi caiz midir?
CEVAP: Karşılıklı bahis ve iddialaşmak gibi oyunlar kumar sayılmaktadır. Örneğin, iki kişi yarışa çıkmadan önce birisi diğerine: “Eğer beni geçersen sana şu kadar vereceğim, şayet ben seni geçersem bana şu kadar vereceksin.” derse böyle bir iddia kumara girer. Ancak tek taraflı olursa bu caiz olur. Yani, taraflardan birisi diğerine: “Beni geçersen sana şu kadar para vereceğim. Fakat ben seni geçersem sen bana bir şey verme.” der ve anlaşırlarsa böyle bir iddia meşrudur. Bu parayı alan kimsenin onu kullanması caizdir.
İddiasına halı saha maçları v.b. maçlar yapmakta böyledir. Yani yenilen taraf parasını ödesin iddiasıyla oynamak da kumara girer.
SORU: Ben alacaklıyım. Borç verdiğim şahıs borcunu bana ödeyemiyor. Bu alacağımı zekâtıma sayabilir miyim?
CEVAP: Zekâtın geçerli olmasının şartlarından birisi “ niyet etmek”, diğeri ise “ temlik “ yani zekât malını fakirin kendisine teslim etmektir. (Bundan dolayıdır ki toplu yemek vermeler zekâta sayılmaz. ) Bir kimse birine borç verse bir saat veya bir gün sonra verdiği borcu zekâta sayabilmesi için o malın o anda harcanmamış olup, borçlunun elinde bulunması gerekir ki kişi zekâtına niyet edebilsin.
Eğer harcamışsa zekâta sayılamaz. Caiz olmaz. Zekâtta menfaat beklenmez. Borcu ödeyemeyen kimseden parayı kurtarmak için zekâta saymak ne niyet şartına ve ne de temlik şartına uymaz. Ama kişi kendisine borcu olan şahsa zekâtını verebilir. Bununla borçlu borcunu öder, işte bu caizdir. .
SORU: Bir tüccara kullanmak üzere şartlı olarak Yüz Bin TL verebilir miyim?
Şartım; verdiğim paramın tamamını bana geri verinceye kadar her ay Bin TL bana vermesidir. Bu parayı almam caiz midir?
CEVAP: Hayır, böyle bir şartla parayı kullanması için tüccara vermek caiz değildir. Bu faizli bir muameledir ve helal olmaz.
Fakat dinimizin helal kabul ettiği bir işle meşgul olan tüccara, kâr-zarar ortaklığı şartıyla para verebilir. Şöyle ki; “Sana, bu ticari işte kullanmak üzere şu kadar para vereceğim, her ay veya her yıl kârın yüzde onbeşini bana ödeyeceksin.” diyen birisi, hissesi oranında zarara da ortak olmak şartıyla, bu parayı alabilir, caizdir. Bu bir şirket ortaklığıdır. Ortak olduğu nispette zarara da ortak olması muameleyi faizli olmaktan çıkarmaktadır.
Selam ve Hürmetlerimle
ŞİRKET HABERLERİ
15 gün önceGENEL
15 gün önceGENEL
16 gün önceŞİRKET HABERLERİ
16 Eylül 2024RÖPORTAJ
16 Eylül 2024RÖPORTAJ
16 Eylül 2024YAZARLARIMIZIN KALEMİNDEN
16 Eylül 2024