DOLAR 32,5623 0.21%
EURO 35,0031 -0.09%
ALTIN 2.437,720,08
BITCOIN 20977030,25%
İstanbul
17°

PARÇALI BULUTLU

04:27

İMSAK'A KALAN SÜRE

AYAK UYDURAMAYAN AYAKTA KALAMAYACAK
2260 okunma

AYAK UYDURAMAYAN AYAKTA KALAMAYACAK

ABONE OL
17/01/2023 00:00
AYAK UYDURAMAYAN AYAKTA KALAMAYACAK
1

BEĞENDİM

ABONE OL

Farklı bir dönemde olduğumuz biliyor, eskiye dönme özlemi yaşıyoruz. Artık mümkün değil. Eski eskide kaldı, eskici aldı, elinde kaldı.

Her ne kadar eskiye özlem duyuluyorsa da herkes farkında geriye dönüş olmadığının bu sebeple eski zamanlar, eskide kaldı.

Nelere daha fazla ayak uydurmak zorunda kalacağız;

-Dijitalleşmeye,

-Hızlı değişim ve dönüşüme,

-Gerçek bilgiyi dinlemeye ve uygulamaya

-Analitik düşünen insana değer vermeye

DİJİTALLEŞME KURUMSALLIĞIN BİR AŞAMASIDIR

Her işletme kendi çapında dijitalleşmek zorunda. Neden? Çünkü müşteri dijitalleşti. Dijitalleşme sistemleri insanların/ müşterilerin hayatlarını kolaylaştırmaya yönelik yapılıyor. Akıllı işletmeler konuyu kendileri de çok faydalanabilecekleri şekilde yönetebiliyorlar.

Nasıl dijitalleşeceğiz? Kurumunuza özel veya modül yazılımlarla. Peki bu yazılımları kendi şirketiniz bünyesinde yapsanız daha mı iyi olur?  Küçük ve orta çaplı işletmelerin bu yazılımları yazılım şirketlerinden alması daha akıllıca.

Nasıl ki bir araba sahibi olmak için arabayı kendiniz yapmaya çalışmıyorsunuz, ya da bir ambalaj malzemesini kendiniz üretmiyorsunuz, yazılım da böyle.

İşletmelerin çapına göre her aşaması için dijitalleşmenin bir başka faydası da kurumsallık. Bu gün birçok işletme kurumsal olmadığı için değişen süreçte dayanamıyor.

HIZLI DEĞİŞEN VE DÖNÜŞEN KAZANIR

Her boydaki işletme yönetiminin/yöneticisinin/yöneticilerinin esnek olması, hızlı karar verebilmesi, değişime hazır, istekli ve çevik olması doğru değişim ve dönüşümü sağlayacaktır. Çünkü her bir unsur kendi içinde birçok özellik barındırıyor.

Yöneticilik ayrı bir kabiliyet. Bu kabiliyete sahip olmadan patron olanlar işlerini yürütemiyor, zorlanıyor veya zayıf kalıyor.  Salgın

 döneminde bunları yaşadık.

GERÇEK BİLGİ, GELECEĞE GÖTÜRÜR

Bilgiye artık çok kolay ulaşılıyor. Ama hangi bilgiye? İnternet arama motorları merak ettiğiniz her konuyu genel olarak anlatır ama bu bilgilerin hepsi size uymaz. Konfeksiyon giysi almak veya terziye giysi diktirmek gibi düşünün.

Günümüzde terzilerin değerini anlayan ne kadarsa, gerçek bilginin değerini anlayan da o kadar ne yazık ki. Herkes konfeksiyon mağazasının vitrinine bakıp karar veriyor. Kolayına geliyor. Kendisine satılan pantolondan yüzlerce üretildiğini bildiği halde konfeksiyon alıyor.

Gerçek, doğru ve işletme için gerekli bilgiyi aramıyor herkes. Aceleyle konfeksiyon pantolonu alıp çıkıyor. Nasıl göründüğüne, kendisine katacağı değeri/değersizliği düşünmeden.

ANALİTİK DÜŞÜNEN İNSAN ÇOK KIYMETLİ OLACAK

Gerçek bilgi elbette var. Ama Arz talep meselesi. Gerçek bilgi sahiplerini de küstürüyor sektörler ve bu gün kaybolan zanaatlar durumuna düşürmeye çalışıyorlar.

Bu gün bilgi ve tecrübe sahibi kişiler kenara çekilirse ortalık tecrübesizlere/tecrübesizliklere kalacak. Böyle giderse iş dünyası gelecekte kendileri için özel pişmiş lezzetli yemekler yiyeceklerine fast food’a razı olacaklar.

 Fast food’ a razı olacaklar için kendine fazla yüksek bir hedef koymalarına gerek yok. Kısa zamanda obezleşir kendilerini büyüdü sanarak oyalanır, sonrasında birçok sıkıntılar yaşarlar. Yani işinizi doğru düzgün yapmayacaksanız, ne hedef koyun, ne kendinizi yorun.

Hedef koyuyorsanız da yukarıdaki üç noktayı önemseyerek ve dördüncü nokta olarak insan kaynağına değer vererek işletmenizi yaşatın.

En önemli şey bilgili ve yetenekli insan/personel. Gelecekte paranızla en zor bulacağınız şey gerçek bilgili/analitik düşünen insan olacak. Bu gün sizlerle birçok konuda bilgisini gönüllü paylaşan kişiler artık paylaşmayacaklar. İnsan çok ama bilgili insan az olacak. Tecrübe ve analitik düşünce öne geçecek.

Ve elbette şimdiden tam bilemediğimiz başka değişiklikler de olacak. Her ne olursa olsun insan odaklı olmak önem kazanacak.

Sözün özü; Bütün bunlara ne kadar hazırlıklısınız? Önce insandan başlayalım. Size değer katan/destek olan insanların kıymeti biliyor musunuz?

Öğr. Gör. Tümay MERCAN

Kocaeli Üniversitesi İletişim Fakültesi Halkla İlişkiler ve Tanıtım B./Yönetim/İletişim Danışmanı tumaymercan@hotmail.com Twitter: @tumaymercan /Facebook: Tümay Mercan İnstagram; mercantumay

YASAL UYARI: Yazarın yazısının kopyalanması yasaktır. Yazı, sadece http://esnafbulteni.com/  ’ye link verilerek kullanılabilir. Alıntıda kaynak gösterilmelidir. Aksi taktirde kanuni işlem yapılacaktır.

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP
300x250
300x250r