DOLAR 32,4875 -0.18%
EURO 34,9933 0.4%
ALTIN 2.436,090,54
BITCOIN 20989420,48%
İstanbul
17°

PARÇALI BULUTLU

04:27

İMSAK'A KALAN SÜRE

Yapay zeka tabanlı Deprem Erken Uyarı Sistemi EDİS tüm Marmara’da kullanılmaya başlandı
39571 okunma

Yapay zeka tabanlı Deprem Erken Uyarı Sistemi EDİS tüm Marmara’da kullanılmaya başlandı

ABONE OL
28/01/2024 16:34
Yapay zeka tabanlı Deprem Erken Uyarı Sistemi EDİS tüm Marmara’da kullanılmaya başlandı
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Akıllı sistemlere entegre edilen EDİS, AVM’lerden, sanayi şirketlerine, bankalardan, holding merkezlerine kadar pek çok alanda kullanılmaya başlandı. Can kaybı önlendiği gibi ekonomik zararlar da minimize ediliyor.

Yerli ve milli deprem erken uyarı sistemi

Yıldız Teknik Üniversitesi’nin teknoparkında geliştirilen ve 7 yıllık bir çalışmanın ürünü olan EDIS Deprem Erken Uyarı Sistemi, kullanılmaya başlandı. Japon uygulamasının ötesinde bir performansa sahip olarak kabul edilen EDIS, depremin merkez üssüne uzaklığına bağlı olarak 120 saniyeye kadar erken uyarı yapabiliyor.

EDIS Deprem Erken Uyarı Sistemi’nin Kurucu Ortağı ve CEO’su Ali Emre Erişen, şu anda sisteminin tüm Marmara Bölgesi’ni kapsayacak şekilde aktif olarak çalıştığını belirtti. Erişen, çalışmaların tüm Türkiye genelinde devam ettiğini ifade ederek, “Şu ana kadar bankalardan, holdinglere, sanayi şirketlerinden, AVM’lere kadar toplamda 250 kurumda sistemimizi aktif olarak kullanıyoruz. Bu kurumların şubelerini de dahil ettiğimizde, kullanım alanı 1000 işyerine yaklaşıyor. Bu sayede, deprem dalgaları işletmelere ulaşmadan önce makineler durdurulabiliyor, kapılar otomatik olarak açılıyor ve merdivenler çıkış yönüne yönlendiriliyor. Ayrıca, akıllı sistemler aracılığıyla depremle ilgili yangın, su gibi tedbirlerin alınması sağlanıyor” dedi.

Deprem ülkesi Türkiye, en çok tartışılan ve ihtiyaç duyulan deprem erken uyarı sistemine kavuştu. EDIS Deprem Erken Uyarı Sistemi’nin Kurucu Ortağı ve CEO’su Ali Emre Erişen, 7 yıllık çalışma sonucunda geliştirilen sistemin, Türkiye’nin riskli bölgelerine yerleştirilmeye başlandığını, sistemin depremin merkez üssüne uzaklığına bağlı olarak 120 saniyeye ulaşan süreye kadar erken uyarı yaptığını açıkladı. EDIS’in Marmara Bölgesi’nin tamamını kapsayacak şekilde aktif olarak çalıştığını ifade eden Eriş, sistemin yaklaşık 50 aylık bir süre içinde tüm Türkiye genelinde uygulanabilir hale geleceğini bildirdi.

Yapay zeka tabanlı Deprem Erken Uyarı Sistemi EDIS, mülkiyeti kendisine ait olan, en etkili noktalara yerleştirilmiş yüksek teknoloji deprem istasyonları ile depremi yerinde tespit ederek depremden etkilenebilecek bölgelere erken uyarı gönderen ve tedbir almayı sağlıyor. Bunun için ise sadece sağlam ve dayanıklı kablolu bir internet bağlantısı gerekiyor. EdisBox ile erken uyarı sistemine bağlanan yerler, akıllı sistemlerle saniyeler içinde tedbir alabiliyorlar.

503 depremde test edildi

EDIS Kurucu Ortağı ve CEO’su Ali Emre Erişen, deprem konusunda geliştirilen teknolojinin halen Japonya’da uygulanan erken uyarı sisteminden daha ileri ve işlevsel olduğu belirterek ‘’Sistem, 6 Şubat 2023 Kahramanmaraş-Hatay depreminin ardından o bölgeye yerleştirilerek test edildi. Sistem kurulduktan sonra gerçekleşen belli büyüklüğün üzerindeki 503 artçı depremin tamamını tespit ettik ve erken uyarı sistemi aracılığıyla pilot olarak sistemi kullananlara bildirdik’’ dedi.

Ekonomik kayıpları da minimize ediyor

Depremin sadece binaların yıkılmasına ve ölümlere neden olmadığına dikkat çeken Ali Emre Erişen, “Bankalar, finans kuruluşları, fabrikalar ve aklınıza gelen bütün işletmeler depremi önceden bilemedikleri için çok büyük ekonomik kayıplar yaşıyorlar. Yapay zeka tabanlı akıllı erken uyarı sistemi sayesinde, deprem olacağı uyarısı alınınca fabrikalardaki makinelerin durdurulmasından AVM’lerdeki yürüyen merdivenlerin çalışmasına kadar bütün hareketler kontrol altına alınıyor. Dolayısıyla can kaybı önlendiği gibi ekonomik zararlar da minimize ediliyor” diye konuştu.

Erişen ‘’EDIS ile sanayi işletmeleri, depremden önce gerekli önlemleri alarak, maddi ve manevi kayıplarını en aza indirilebilir. Sadece büyük depremlerde değil küçük ölçekli depremlerde de büyük zarar oluşuyor. Örneğin en son Silivri Depremi’nde büyük bir çimento fabrikasının mikserlerindeki dişliler kırıldı. 40 gün üretim yapamadılar. Büyük pizza markasının pizza fırınlarının dişleri kırıldı. Çünkü deprem anında makineleri durduramadılar. Türkiye’nin en büyük tekstil şirketlerinden birinin örme makinelerinin iğneleri kırıldı. Oysa o fabrikalardaki makinaları kapatmak için gereken süre 48 salise ile 4.13 saniye arasında değişiyor. ’’ dedi.

Mobil için testler sürüyor

Erişen, bireysel kullanım için EDİS Deprem Erken Uyarı Sistemi’nin cep telefonu uygulamasının testlerinin de yapıldığını, kısa süre içinde gelişmeleri kamuoyuyla paylaşacaklarını ifade etti.

EDIS Hakkında

Emergency Disaster Information System (EDIS) yüksek teknoloji ile depremi yerinde tespit eden, deprem öncesi bölgeye uyarı gönderen ve otonom tedbir alan entegre bir sistemdir. Sentez, Hubbox ve Hedef Kitle gibi alanında uzman firmaların bilgi birikimlerini ve tecrübelerini birleştirerek oluşturduğu EDIS, yapay zekâ tabanlı eşsiz gelişmiş mimarisi sayesinde toplum bilincini arttırmak, insanların uğrayabileceği zararı en aza indirmek ve doğal afetlere karşı korunma önlemlerini almaya teşvik etmeyi hedeflemektedir.

Sentez Yer ve Yapı Mühendisliği; sismoloji, deprem mühendisliği, yapısal sağlık izleme ve sismik ölçüm sistemleri alanında faaliyet gösteren uzman bir firmadır. sismolojik deprem izleme ağları, deprem erken uyarı sistemleri, kuvvetli hareket kayıt ağları, yapısal sağlık izleme sistemleri, deniz tabanı sismolojik gözlem istasyonları, mikro bölgelendirme ve zemin araştırmaları için mikrotremör ve sismik kırılma, yansıma, MASW, kuyu sismiği vb. cihazları ile sarsma masaları firmanın ana faaliyet gruplarındandır. Afad, Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü, Tübitak, İstanbul Büyükşehir Belediyesi ile Kocaeli Belediyesi ve pek çok kuruluş referansları arasında bulunmaktadır.

Hubbox; 2018 yılında Yıldız Teknik Üniversitesi Teknopark içerisinde kurulmuştur. ‘’Endüstriyel cihazlara uzaktan erişim ve data toplama’’ amacıyla hem yazılım hem donanımını geliştirdiği ilk ürünü ‘’Hubbox Connect X1’’ ile piyasaya çıkmış ve 50’den fazla ülkede kullanılmaya başlanmıştır. Startus Insights tarafından ‘’Top 10 Industry 4.0 Trends & Innovations in 2021’’ araştırmasında, IoT kategorisinde en iyi iki firmadan biri seçilmiştir.

Hedef Kitle; 2008 yılından itibaren site ve toplu yaşam alanları için uzmanlaşmış sözleşmeli reklamcılık hizmetleri sunmaktadır. Şirket geniş bir yelpazede reklam stratejileri ile müşterilere özelleştirilmiş çözümler sunmaktadır.

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP
300x250
300x250r