DOLAR 34,0623 0.24%
EURO 37,6495 -0.08%
ALTIN 2.732,110,15
BITCOIN 18824702,85%
İstanbul
25°

AÇIK

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

İTO Başkanı Avdagiç: “İhracatımızın rehberi yüksek teknoloji olmalı”
220 okunma

İTO Başkanı Avdagiç: “İhracatımızın rehberi yüksek teknoloji olmalı”

ABONE OL
16/01/2024 17:32
İTO Başkanı Avdagiç: “İhracatımızın rehberi yüksek teknoloji olmalı”
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Uraloğlu’nun konuk olduğu Meclis Toplantısı’nda konuşan, İTO Başkanı Avdagiç, “Artık önümüzdeki dönem, yüksek teknoloji ağırlıklı yatırım dönemi. İhracatta geleneksel ürünler yetmez. Yüksek teknolojili ve katma değerli üretim, ihracatımızın rehberi olmak zorundadır” dedi.

İTO Başkanı Avdagiç, ulaşım ve nakliye konusunda meclis ve komite üyelerinin taleplerini aktardı. Avdagiç, bu kapsamda, sürdürülebilir ulaşım politikasının uygulanması, İTO’nun UKOME’de temsili, İstanbul’un iki yakasında da birer otogar açılması, sürücü vizeleri için bir kanal oluşturulması gibi birçok talebi Bakan’a iletti.

HABER: BARIŞ CABACI

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu’nun katıldığı İTO’nun ocak ayı Meclis Toplantısı’nda konuşan İstanbul Ticaret Odası (İTO) Başkanı Şekib Avdagiç, iş dünyasının gündemindeki gelişmeleri değerlendirdi. Avdagiç, “Artık önümüzdeki dönem, yüksek teknoloji ağırlıklı bir yatırım dönemidir. Bu yatırımlar, ihracatımızın çehresini de değiştirecektir. Çünkü bizim için artık geleneksel ürünlerde ihracatı artırmamız yetmez. Yüksek teknolojili ve yüksek katma değerli üretim, önümüzdeki dönemde ihracatımızın ve rekabetçiliğimizin rehberi olmak zorundadır” dedi.

BİRÇOK PROJE

Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı’nın Türkiye ekonomisinin lokomotifi olan İstanbul’a özel önem vermesinden memnuniyet duyduklarını belirten Avdagiç, şunları söyledi: “Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığımız en vizyoner kurumlarımızdan biri. İstanbul Havalimanı’ndan Marmaray’a, Yavuz Sultan Selim Köprüsü’nden 18 Mart Çanakkale Köprüsü ile Osmangazi Köprüsü’ne kadar önemli projeler hayata geçirdiler. Bakanlığımızdan aynı vizyonerliği hiç duraksatmadan sürdürmesini bekliyoruz. Ayrıca Bakanımızla birlikte bu çabaların ve projelerin en üst noktaya çıkacağına yürekten inanıyoruz. Türkiye orta yüksek ve yüksek teknoloji üretimini artırmayı başardı. Yüksek katma değerli üretim alanında savunma sanayi bir örnek oluşturdu. Savunma sanayinde elde ettiğimiz başarıyı, diğer sektörlere de yaygınlaştırmalıyız. Bu da yatırımla mümkün olacaktır.”

SÜRDÜRÜLEBİLİR ULAŞIM 

İTO Başkanı Avdagiç, Bakan Uraloğlu’na İstanbul iş dünyasının ulaştırma ve altyapı konusunda talep ve beklentilerini iletti. Avdagiç, İstanbul’un dinamik bir şehir olduğunu ve ihtiyaçlarının da her gün, tıpkı nüfusu gibi arttığını söyledi. Avdagiç, “O yüzden vurgulamak isterim ki, İstanbul tarihin, turizmin, ticaretin, finansın, sporun, kültürün başkenti ve merkezi olacaksa, hepsinden önce ulaşımın başkenti olmak zorunda. Bütün bunların olması, İstanbul için ‘sürdürülebilir ulaşım’ politikası uygulanmasıyla mümkün” dedi.

TOPLU ULAŞIM YASASI

Avdagiç, Toplu Ulaşım Yasası hazırlığını memnuniyetle karşıladıklarını kaydetti. Avdagiç, “Kendi nüfusu kadar yabancı ziyaretçiyi ağırlayan bir şehirde yaşıyoruz. Toplu taşıma imkanları ile bu alandaki sorunlar ve yolcu hakları İstanbul’daki yaşam kalitesini birebir ilgilendiriyor. İstanbul’da toplu taşımaya ve yaşam kalitesine önemli katkı sunacak Toplu Ulaşım Yasası hazırlığına İTO olarak gereken desteği vermeye hazırız. Bu yasanın büyük ihtiyaç olduğunu düşünüyoruz” diye konuştu. 

İTO Başkanı Şekib Avdagiç, Türkiye’nin küresel boyutta bir lojistik merkezi olmasına katkı vermek üzere AB Yeşil Mutabakatı paralelinde yenilenebilir enerji ile çalışan çekici, gemi, tren, uçak gibi yatırımları yapacak firmalar için teşvik sistemi oluşturulmasının yararlı olacağını da söyledi.

ÜRETİM VE İHRACAT

Dünya ve Türkiye ekonomisini de değerlendiren Başkan Avdagiç, Türkiye ekonomisinin 2023’te yüzde 4-4.5 aralığında büyümesinin beklendiğine işaret ederek, şunları söyledi: “Büyümenin daha çok üretim ve daha çok ihracatla ivmelenmesini arzu ediyoruz. Bunun için de 2024’te ve izleyen yıllarda büyüme hedefimizin, yatırıma ve ihracata dayalı iş, istihdam ve refah oluşturan kapsayıcı büyüme olacağına inanıyoruz. Enflasyonla mücadele için uygulanacak sıkı para ve maliye politikası, öngörüldüğü üzere büyüme üzerinde baskı oluşturabilir. Ancak uygulanan seçici kredi politikasıyla birlikte üretim ve ihracata yönelik doğru desteklerin, özellikle kaliteli büyümeye önemli bir katkı sağlayacağına inanıyoruz.” 

Avdagiç, enflasyonda bu yılın ikinci yarısından itibaren baz etkisinin de desteğiyle düşüş eğiliminin öngörüldüğünü, Türk özel sektörünün 2023’te ciddi bir ekonomik başarıya imza attığını söyledi. İhracatın 2023’te bir önceki yıla göre artışla kapandığını anımsatan Avdagiç, “İhracat yüzde 0.64 artışla 255.8 milyar dolar oldu. İthalatımız ise yüzde 0.51 azalarak 361.8 milyar dolara geriledi. Dış ticaret açığı da yüzde 3.20 düşüşle 106 milyar dolar seviyesine indi. Artırılan Eximbank kredileri, İhracatı Geliştirme A.Ş. (İGE) finansman kolaylıkları ve selektif üretim desteklerinin de katkısıyla zayıf seyretmesi beklenen dış talebe rağmen 2024 yılı ihracatından da umutluyuz” dedi. 

GAZZE’DE İNSANLIK YOK EDİLİYOR

Avdagiç konuşmasında, İsrail’in abluka altındaki Gazze Şeridi’ne yönelik saldırılarına da dikkati çekti. İsrail’in Gazze’de başlattığı katliamın üzerinden bugün itibarıyla 3 ay 4 gün geçtiğini hatırlatan Avdagiç, “İsrail’in yaptığı katliam, artık bir ‘insanlık savaşı’na dönüştü. İnsan olmayı başaramayanlar, Gazze’de insanı yok ediyor, insanlığı yok ediyor. Diliyoruz ki, aklıselim galip gelir ve bu vahşet, bu soykırım, bu katliam bir an evvel durur. Yine diliyoruz ki, 23 bin insanı acımasızca katledenler, bunun hesabını tarih önünde de yargı önünde de verirler” değerlendirmesinde bulundu.

İSTANBUL’UN TRAFİĞİNE ‘İŞ DÜNYASI’ ÖNERİLERİ

İTO Başkanı Şekib Avdagiç, Meclis ve Komite üyelerinin talep ve önerilerini Ulaştırma ve Altyapı Bakanı’na iletti. İşte iş dünyasının bazı talep ve önerileri:

* Lojistik sektörüne ilişkin meslek yüksek okulu açılmalı.

* Araç muayene istasyonlarının sayısı artırılmalı, yük taşıması yapan araçlara özel muayene istasyonları oluşturulmalı ve bu istasyonlar pazar günleri de tam kapasite ile hizmet vermeli.

* Ulaşım Koordinasyon Merkezi UKOME’de İTO temsil edilmeli. 

* Engelli çalıştırmayla ilgili yasal düzenleme de taşımacılık sektörü için yeniden gözden geçirilmeli ve istisnai bir düzenlemeye gidilmeli.

* İstanbul’un batı yakasındaki 4 milyon yolcu, Büyük İstanbul Otogarı’na gitmek zorunda kalıyor. Hadımköy kavşağında ya da Ispartakule’de bir otogar yapılmalı.

* D2 ve B2 yetki belgeleri noktasında yerel yönetim uygulamaları ile mevzuat arasında bir birlik sağlanmalı. 

* Sürücü vizeleri için uzun süreli ve hızlı bir kanal oluşturulmalı. Burada özellikle vize alınan ülke ile ilk giriş yapılan ülkenin farklı olması durumunda büyük engellerle karşılaşılıyor.

* Profesyonel TIR sürücülerinde yaş sınırı uygulamasının kaldırılması gerektiğine inanıyoruz. 70 yaşın üzerindeki şoförlerin bir sağlık raporu ile çalışmaya devam edebilmesinin önü açılmalı.

ULUSLARARASI YOL VE KORİDORLAR

* Orta Koridor’da etkin sistemler kurulmalı. Hindistan’ı Irak üzerinden Türkiye’ye, Mersin üzerinden de Avrupa’ya bağlayacak yol geliştirilmeli. 

* Türkiye, Irak üzerinden hem karayolu hem de demiryolu ile Basra Körfezi’ne bağlanmalı.  

* Akdeniz ve Kuzey Avrupa bölgesinde milli ve yerli konteyner hat işletmeciliği kurulmalı ve işletilmeli.

* Halkalı–Selanik arasında düzenli RoLa tren işletmeciliği hattı kurulmalı.

* Karadeniz’de Romanya RoRo hattı kurularak kara sınır kapıları geçişinde yaşanan yoğunluğun önüne geçilmeli.

* Akdeniz’de Mısır RoRo hattı kurularak Afrika’ya ve Ortadoğu bölgesine yapılan ihracat artırılabilir. 

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP
300x250
300x250r