Türkiye’nin mal ihracatının yüzde 37,2’ini gerçekleştiren lider ihracatçı Birliği İstanbul Maden ve Metaller İhracatçı Birlikleri’nin (İMMİB) iştigal sahasında mal ihracatı gerçekleştiren sektörlerin 6 aylık ihracat toplamı, 39 milyar dolar olarak gerçekleşti. İhracatçı Birlikleri Genel Sekreterlikleri bazında ihracat rakamlarına bakıldığında da İMMİB, çatısı altında yer alan mal ticareti ile iştigal eden sektörlerin toplamında, geçen yılın ilk yarısına nazaran ihracatını yüzde 48 artırarak liderliğini koruduğu görüldü. Türkiye’nin ihracatı da geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 40 artarak 105 milyar dolara ulaştı.
En çok Kimya sektörü ihracat yaptı
İMMİB iştigal sahasında mal ihracatı gerçekleştiren sektörler içerisinde en çok ihracat yapan, geçen yılın ilk 6 ayına kıyasla ihracatını yüzde 40 artırarak 12 milyar dolara ulaşan Kimyevi Maddeler ve Mamulleri sektörü oldu. Çelik sektörü geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 54 artışla 9,2 milyar dolar ihracat gerçekleştirirken, Elektrik-Elektronik ürünleri ihracatı yüzde 46 artışla 7 milyar dolar, Demir ve Demir Dışı Metaller yüzde 51 artışla 5,7 milyar dolar, Madencilik Ürünleri yüzde 52 artışla 2,8 milyar dolar, Mücevher sektörü yüzde 52 artışla 2,5 milyar dolar tutarında ihracat yaptı.
En büyük artış Çelik sektöründe gerçekleşti
2021 yılının ilk yarısında yapılan ihracat verilerine göre; Kimya sektörü en çok Hollanda’ya, Çelik sektörü İsrail’e , Elektrik ve elektronik ürünleri sektörü İngiltere’ye, Metaller sektörü Almanya’ya, Madencilik sektörü Çin’e, Mücevher sektörü ABD’ye ihracat yaptı. İMMİB bünyesindeki sektörlerden 2021 yılı haziran ayı ihracat rakamlarında aylık 2 milyar dolara ulaşan Çelik sektörü, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 81 artışla ihracatını en çok artıran sektör oldu. Haziran ayında; Kimya sektörü yüzde 66 artışla 2,4 milyar dolar, Elektrik ve Elektronik sektörü yüzde 45 artışla 1,3 milyar dolar, Metaller sektörü yüzde 66 artışla 1,1 milyar dolar, Mücevher sektörü yüzde 70 artışla 600 milyon dolar, Madencilik sektörü yüzde 59 artışla 500 milyon dolar ihracat gerçekleştirdi.
Elektrik-Elektronik sektörü kendi hedefini aşacak
Sektörler özelinde önemli açıklamalara da yer veren Vurdu, Elektrik – Elektronik sektörünün 2021 yılına 12.5 Milyar Dolar ihracat hedefiyle başladığının altını çizdi.
Vurdu, ilk altı aylık dönemde yakaladığı 7 Milyar Dolarlık ihracat performansı ile sektörün, yıl sonu için belirlenen hedefi aşacağının sinyallerini verdiğini vurguladı.
Metal ihracatını Avrupa’ya ve İngiltere’ye yapılan ihracat artırdı
Metaller sektörünün Türkiye’nin artan ihracatına önemli katkıda bulunduğuna değinen Armağan Vurdu, Ocak-Haziran ayı arasında yapılan ihracatta yaşanan yüzde 51,1’lik artışın büyük oranda Avrupa ve İngiltere’ye gerçekleşen ihracat artışından kaynaklandığını belirtti. Vurdu, Metaller sektörünün haziran ayında geçen yılın aynı ayına göre yüzde 66,7 oranında ihracatını artırarak 1,1 milyar USD ihracat gerçekleştirdiğini, bunun sadece metal fiyatlarındaki artıştan veya baz etkisinden kaynaklanan bir artış olmadığını açıkladı; Metaller sektörünün miktar bazında ihracatını ilk 6 aylık dönemde yüzde 29 oranında artırarak 1,5 Milyon ton metalden mamul ürün ihraç ettiğini kaydetti.
Maden Sektörü Ekonomiye 40 Milyar Dolar Katkı Sağladı
Zengin rezervlerini yurt içi ve yurt dışında birçok stratejik alanın hizmetine sunan Maden sektörünün de, 2021 yılının ilk yarısında geçen yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 52,3 büyüdüğünü belirten Vurdu, sektörün ilk 6 aylık ihracatının 2,81 milyar dolar olarak gerçekleştiğinin altını çizdi. Vurdu; “Tüm sektörlere hammadde kaynağı olması dolayısıyla ihracata ve ekonomiye dolaylı yoldan 40 milyar dolar katkı sağlayan maden sektörü, 2021 Haziran ayında değer bazında 497,5 milyon dolarlık ihracat yaptı. İlk 6 aylık dönemde gerçekleştirilen maden ihracatının 1,01 milyar dolarlık kısmı da doğal taş ihracatına ait” açıklamalarında bulundu.
Türk Mücevher sektörü ile Türkiye, dünyada ilk 3 ülkeden biri
Türk Mücevher sektörünün Hindistan ve Çin ile birlikte dünyadaki en büyük 3 üreticiden biri olduğunun altını çizen Vurdu, sektörün dünya ihracat pazarından payını, son 10 yıl içinde 2 katına çıkartarak yüzde 5 pay aldığını, potansiyeli düşünüldüğünde bu oranı yüzde 10 seviyesine çıkabileceğini kaydetti.
Hizmet sektörü ilk beş ayda 3,5 milyar dolar fazla verdi
İMMİB bünyesinde hem mal hem de hizmet ihracatıyla iştigal eden sektörler olduğunu belirten İMMİB Genel Sekreteri Dr. S. Armağan Vurdu, hizmet ihracatıyla birlikte İMMİB üyelerinin Türkiye ihracatının yüzde 50’sini gerçekleştirdiğini ifade etti. Vurdu: “Hizmet ihracatına ilişkin en son Ocak-Mayıs 2021 verileri açıklandı. Söz konusu döneme ilişkin TCMB verileri çerçevesinde ülkemiz hizmet ihracatının 14,5 milyar ABD doları olarak gerçekleştiği görülüyor. Yine bu dönemde, yaklaşık 3,5 milyar ABD doları hizmet ticareti fazlası da elde edildi.” dedi.
SİVİL TOPLUM KURULUŞU
26 gün önceŞİRKET HABERLERİ
03 Ekim 2024GENEL
03 Ekim 2024GENEL
03 Ekim 2024ŞİRKET HABERLERİ
03 Ekim 2024RÖPORTAJ
03 Ekim 2024RÖPORTAJ
03 Ekim 2024