Bu yıl 12-15 Ekim 2022 tarihleri arasında 27’inci kez düzenlenen Uluslararası Avrasya Ambalaj İstanbul Fuarı kapsamında, İstanbul Kimyevi Maddeler ve Mamulleri İhracatçıları Birliği (İKMİB) tarafından fuar ile eş zamanlı alım heyeti organizasyonu düzenlendi. 7 farklı ülkeden ambalaj sektöründe faaliyet gösteren 16 satın almacı firmanın katıldığı organizasyonda Türk ambalaj sektörü temsilcileri ile ikili iş görüşmeleri gerçekleştirildi. Fuarda İKMİB üyesi 130 firma katılımcı olarak yer aldı.
2021 yılında 70 binin üzerinde kişi tarafından ziyaret edilen ve ambalaj sektörünü bu yıl 12-15 Ekim 2022 tarihleri arasında İstanbul’da bir araya getiren Avrasya Ambalaj 2022 fuarına 130’u İKMİB üyesi olan yerli ve yabancı toplam 814 firma katıldı. Fuar kapsamında, T.C Ticaret Bakanlığı koordinasyonu ve İKMİB organizasyonuyla fuar ile eş zamanlı olarak 12 Ekim 2022 tarihinde Alım Heyeti organizasyonu düzenlendi.
Alım Heyeti’ne 7 ülkeden 16 firma katıldı
İKMİB “Ambalaj Sektörü Alım Heyeti” kapsamında Nahçıvan, Fas, Senegal, Bulgaristan, Sırbistan, Portekiz ve Kosova’dan gelen 16 firma, Türk ihracatçıları ile bir araya gelerek ikili iş görüşmeleri gerçekleştirdi. İKMİB’in öncülüğünde gerçekleştirilen ikili iş görüşmelerinde yeni iş birliği fırsatları değerlendirildi.
Avrasya Ambalaj 2022 Fuarı’na katılan İKMİB Yönetim Kurulu Başkanı Adil Pelister, İKMİB Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Tayfun Demir ve İKMİB Yönetim Kurulu Yedek Üyesi Hakan Dirgeme, katılımcı firmaları ziyaret ederek başarılar diledi.
Adil Pelister: “Plastik ambalaj sektörümüzün yılsonunu yaklaşık 4 milyar dolar ile kapatmasını bekliyoruz”
Ambalaj sektörüne yönelik değerlendirmede bulunan İKMİB Yönetim Kurulu Başkanı Adil Pelister, “2021 yılı itibarıyla küresel çapta 1 trilyon dolar seviyesine ulaşan sektör hacmi her yıl yüzde 3 oranında büyümeye devam ediyor. Bütün ambalaj sektörünün 726,5 milyar dolarlık bir dış ticaret hacmi var. 398,5 milyar dolar ile sektör dış ticaretinin yüzde 55’ini ise plastik ambalaj sektörü oluşturuyor. Ülkemiz ambalaj ihracatı geçen yıl 6,5 milyar dolar seviyesinde gerçekleşmişken bunun da yüzde 53 kadarını 3,46 milyar dolar ile plastik ambalaj oluşturdu. Her yıl ithal ettiğinin daha fazlasını ihraç eden ambalaj sektörü, 2021 yılında 2,7 milyar dolar dış ticaret fazlası vererek ülkemiz cari açığına olumlu katkı sağladı. Yalnızca plastik ambalaj sektörünün sağladığı dış ticaret fazlası 1,8 milyar dolar oldu. 2021 yılının ilk 9 ayında 2,51 milyar dolar olan plastik ambalaj ihracatımız, bu yılın aynı döneminde yüzde 18,5’lik bir artışla 2,97 milyar dolar oldu. Plastik ambalaj sektörümüzün yılsonunu yaklaşık 4 milyar dolar ile kapatmasını bekliyoruz” dedi.
EYLÜL AYI İHRACAT ŞAMPİYONU KİMYA SEKTÖRÜ
Kimya Sektöründen 9 Ayda 25,5 Milyar Dolarlık İhracat;
Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) verilerine göre, Türkiye’nin ihracatı Eylül ayında geçen yıl aynı döneme göre yüzde 9,2 artışla 22,6 milyar dolar olarak gerçekleşti. Eylül ayında ihracat şampiyonu olan kimya sektörü ise 2,9 milyar dolar değerinde ihracat gerçekleştirdi. Sektörün ilk 9 aylık ihracatı yüzde 40,2 artarak 25,5 milyar dolara ulaştı.
Kimya sektörü eylül ayında da en çok ihracat yapan birinci sektör oldu. Ülke ihracatından yüzde 14,7 pay alan sektörün ihracatı geçen yıla göre yüzde 28,2 arttı ve 2,9 milyar dolar değerinde ihracat gerçekleştirdi. Eylül ayı ile birlikte üst üste yedinci kez ihracat lideri olan kimya sektörü, ilk dokuz aylık dönemde gerçekleştirdiği 25,5 milyar dolarlık ihracat ile yüzde 40,2 büyüdü.
Kimya sektörünün Eylül ayı ihracat rakamlarını değerlendiren İstanbul Kimyevi Maddeler ve Mamulleri İhracatçıları Birliği (İKMİB) Yönetim Kurulu Başkanı Adil Pelister, “Kimya sektörümüz Eylül ayında gerçekleştirdiği 2,9 milyar dolarlık ihracat ile üst üste yedinci defa birinci sektör olmayı başardı. Ocak-Eylül döneminde ise ihracat liderliğini koruyor. Dokuz aylık dönemde sektör ihracatımız yüzde 40,2 artış ile 25,5 milyar dolara ulaştı. İçinde bulunduğumuz küresel gelişmeleri göz önünde bulundurduğumuzda bu başarı daha önemli hale geliyor. Bu açıdan tüm ihracatçılarımızı yürekten tebrik ediyorum. Diğer yandan Rusya-Ukrayna savaşı sebebiyle enerji arzı sıkıntısı, hammadde ve enerji maliyetlerimize ciddi bir yük oluşturuyor. Küresel ekonomide durgunluk ve resesyon beklentileri söz konusu. Dolayısıyla son çeyrekte ihracatımız açısından riskler bulunuyor. Bu riskleri minimize edebilmek için ihracatçılarımıza finansmana ulaşımda kolaylık sağlanması ve desteklerin verilmesi büyük önem taşıyor. İKMİB olarak sektörümüzün ihracatına katkı sağlayacak sektörel ticaret heyetleri, fuar milli katılımları, alım heyetleri gibi faaliyetlerimize ağırlık veriyoruz. Bu süreci birlikte en az hasarla atlatmak için çalışmaya devam edeceğiz” dedi.
ŞİRKET HABERLERİ
8 gün önceGENEL
8 gün önceGENEL
9 gün önceŞİRKET HABERLERİ
09 Eylül 2024RÖPORTAJ
09 Eylül 2024RÖPORTAJ
09 Eylül 2024YAZARLARIMIZIN KALEMİNDEN
09 Eylül 2024