Dikkat süresini uzatmakla ilgili her türlü eylemin belleğinizi geliştireceğini ifade eden uzmanlar, sesli kitap okumanın önemine vurgu yapıyor.
“Her gün 10 dakika kendi sesinizi duyarak kitap okuyun.” diyen Klinik Nöropsikolog İnci Birincioğlu, “Dikkat oyunları, strateji oyunları oynayın. Bunlar sizin dikkat sürenizi artıracaktır. Dolayısıyla bellek performansınızı da arttıracaktır.” dedi.
Üsküdar Üniversitesi NPİSTANBUL Hastanesi Klinik Nöropsikolog İnci Birincioğlu, sağlıklı bellek konusunu ele alarak, zayıf hafıza için neler yapılması gerektiği konusunu değerlendirdi.
Belleğin geçmişi, geleceği ve şimdiyi içinde barındıran bir kavram olduğunu dile getiren Klinik Nöropsikolog İnci Birincioğlu, zayıf hafıza için neler yapılması gerektiğini şöyle anlattı:
“Dikkat sürenizi uzatmakla ilgili her türlü eylem belleğinizi geliştirir bunlar sesli kitap okumak olabilir. Her gün 10 dakika kendi sesinizi duyarak kitap okuyun. Dikkat oyunları, strateji oyunları oynayın. Bunlar sizin dikkat sürenizi artıracaktır. Dolayısıyla bellek performansınızı da arttıracaktır.”
Hafıza güçlendiren ilaçlar var mı?
Hafıza güçlendiren ilaçların var olduğunu ifade eden Klinik Nöropsikolog İnci Birincioğlu, “Çünkü beyinde asetilkolin dediğimiz kimyasal madde vardır. Nöronlarımızın arasında bol bol bulunurlar. Hem beynimizde hem bedenimizde, kaslarımızda ciddi anlamda sürekli yıkılıp yeniden yapılan ve iletişim aracı olarak kullanılan bir kimyasaldır. Kolajenik sistemi aktive eden ilaçlar vardır.” dedi.
İşlenmiş gıdalardan uzak durulan bir beslenme sistemi belleği koruyor
Klinik Nöropsikolog İnci Birincioğlu, besinleri kardiyovasküler sistemi ve otonom sinir sistemini etkileyerek bellek ve dikkat üzerinde etki sağladığını anlatarak, “İyi bir kardiyovasküler sistem, bütün vücuttaki damar siteminin iyi çalışması önemlidir. Protein yönünden zengin, sebze yönünden zengin, yeterli karbonhidrat miktarının alındığı, işlenmiş gıdalardan uzak durulan bir beslenme sistemine, bir de yürüyüş eklersiniz bu yeterli olacaktır.” şeklinde bilgi verdi.
Beyincik küçülmesi nedir?
Beyincik küçülmesinin alkolle ilgili olduğunu dile getiren Klinik Nöropsikolog İnci Birincioğlu, “Beyincik önemi sonradan anlaşılan bir ek beyin bölgesi. Önceden sadece dengeyle ilgili olduğu söyleniyordu, artık ciddi anlamda karar verme, muhakeme yeteneği, dilin kullanılması gibi bir sürü alanda çok ince bir ayar yapan kalite kontrol merkezi olduğu biliniyor. Dolayısıyla bizim için korumamız gereken bir beyin bölgesidir. MR görüntülemesinde beyincik dokusundaki küçülmeler gözüküyor.” diye konuştu.
Demanstan korunmak için sağlıklı uyku şart
Demanstan korunmak için 5 temel psikolojik iyi oluş faktörüne dikkat edilmesini öneren Klinik Nöropsikolog İnci Birincioğlu, “Bunlar sağlıklı uyku, beslenme, fiziksel egzersiz, sosyallik ve zihinsel egzersizler.” dedi.
“5 HTP” de doktor kontrolünde kullanılmalı
Son dönemde gündemde olan ve kişiler tarafından kullanılan “5 HTP” takviyesi hakkında da bilgi veren Klinik Nöropsikolog İnci Birincioğlu, “Serotoninin ham maddesidir. Siz beyine kendi içinde kullandığı bir kimyasalı üretmek için ham madde sağlarsınız. Doktor kontrolünde kullanılmasını öneririm. Çünkü serotonin ham maddesi eksik olduğunda duygu durum bozuklukları, depresyon, anksiyete gibi şeyler yaşanabileceği gibi bir de ham madde olmasına rağmen bunu dönüştürmekte problem yaşayan beyinler olabilir. Yani siz makinanın başka bir yerinde bozukluk varken makinaya yükleme yapıyor olabilirsiniz.” dedi.
Klinik Nöropsikolog İnci Birincioğlu, çocuklarda hiperaktivitenin düzelmesi için fiziksel egzersiz, beden farkındalığına yönelik terapiler, kum ve çamur kullanarak beden duyumlarının artırılmasına yönelik terapilerin var olduğunu da sözlerine ekledi.
ŞİRKET HABERLERİ
7 gün önceGENEL
7 gün önceGENEL
8 gün önceŞİRKET HABERLERİ
08 Eylül 2024RÖPORTAJ
08 Eylül 2024RÖPORTAJ
08 Eylül 2024YAZARLARIMIZIN KALEMİNDEN
08 Eylül 2024