DOLAR 32,9949 -0.11%
EURO 35,8195 -0.26%
ALTIN 2.528,010,83
BITCOIN 22396551,01%
İstanbul
25°

AÇIK

13:16

ÖĞLE'YE KALAN SÜRE

143 okunma

Güleç; “2022 yılına kadar 100 bin kişilik ek istihdam sağlamayı hedefliyoruz”

ABONE OL
23/09/2022 05:09
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Türkiye mobilya sektörünün çatı kuruluşu MOSFED Başkanı Ahmet Güleç, sektörün en önemli sorununun nitelikli, yetişmiş ve imalata çalışacak insan kaynağı olduğunu belirterek, “Sektör olarak 2022 yılına kadar 100 bin kişilik ek istihdam sağlamayı hedefliyoruz. Sektörün sadece mobilya üretiminde çalışacak insan kaynağına değil elektrikçilerden mühendislere, tasarımcılardan e-ticaret uzmanlarına, bilgisayar mühendislerinden yazılımcılara kadar oldukça farklı alanda çalışana ihtiyacı var” dedi.

Ayrıca Güleç, imalatta çalışacak nitelikli insan kaynağı sorunu için firmaların ve kamunun, gençleri imalatta çalışmaya özendirecek projeler hayata geçirmesi gerektiğini belirtti.

Türkiye’de işsizlik rakamları her geçen gün artarken sektör temsilcileri de nitelikli ve imalatta çalışacak insan kaynağına ulaşmada sorunlar yaşıyor. Mobilya sektörünün 36 bin üyesinin çatı kuruluşu Mobilya Dernekleri Federasyonu’nun (MOSFED) Başkanı Ahmet Güleç, sektörde yaşanan iş gücü sorununa değinerek, sektörün, 2022 yılında 100 bin kişiye daha ek istihdam sağlayacağını açıkladı. Güleç,  imalatta çalışacak nitelikli insan kaynağı sorunu için firmaların ve kamunun birlikte hareket ederek gençleri imalatta çalışmaya özendirecek projeler hayata geçirmesi gerektiğinin altını çizdi. Ayrıca tüm sektörlerde yaşanan dijital dönüşümü mobilya sektörüne yansıtmak, üretim hatlarını ve çalışanları dijital dönüşüme entegre etmeyi de sektörün öncelikli konuları arasına aldığını kaydetti.

“Gençlerimiz maalesef imalatta çalışmayı tercih etmiyor”

Sektör olarak bugün için doğrudan 250 bin dolaylı olarak ise 500 bini aşkın kişiye istihdam sağladıklarını ve sektörün büyümesine paralel insan kaynağına da ihtiyaç olduğunu belirten Güleç, “Nitelikli ve yetişmiş insan kaynağı diğer sektörlerde olduğu gibi mobilya sektörünün de en önemli sorunları arasında yer alıyor. İnsan emeği, bilgi ve tecrübeye dayalı olan sektörümüzde yeterli insan kaynağının olmayışı üretime, üretimde yaşanan zaman ve hammadde kayıplarına yansıyor. Gençlerimiz maalesef imalatta çalışmayı tercih etmiyor;  bu durum fiyat, kalite ve rekabet gibi unsurları da doğrudan etkiliyor. Yetişmiş, günün ve geleceğin ihtiyaçlarını karşılayabilen çalışanları sektörde istihdam ederek, sektörün üretim ve ihracat hacmini istediğimiz seviyeye çıkarabiliriz” diye konuştu.

“2022’nin sonuna kadar 100 bin kişiye daha ek istihdam sağlamayı hedefliyoruz”

Türk mobilyasının en çok ihracat yapan ülkeler sıralamasında 8. sırada olduğunu, 5. sıraya yükselmek istediklerini söyleyen Güleç, “Sektör olarak bu hedefimize ulaşmak için teknolojimiz, altyapımız ve tecrübemiz mevcut. Nitelikli iş gücünü sektörümüze kazandırarak bu hedefimize daha hızlı ulaşacağımıza inanıyor ve nitelikli insan kaynağını sektöre kazandırmak için elimizden geleni yapıyoruz. Gelişmelere, değişim ve yeniliklere son derece hızlı adapte olabilen sektörümüz, çok geniş bir kesime istihdam sağlıyor. 2022’nin sonuna kadar 100 bin kişiye daha ek istihdam sağlamayı hedefliyoruz. Sektör olarak bugün sadece mobilya imalatında çalışanlara değil, elektrikçi, mühendis, tasarımcı, e-ticaret uzmanı, yazılımcı, dijital uzman ve bilgisayar mühendislerine kadar geniş bir meslek grubuna ihtiyaç duyuyoruz. Ayrıca tüm sektörlerde yaşanan dijital dönüşümü mobilya sektörüne yansıtmak, üretim hatlarını ve çalışanları dijital dönüşüme entegre etmeyi de öncelikli konularımız arasına alıyoruz. Zanaatkârların el emeğiyle doğan mobilya sektörü bugün otomasyon teknolojileriyle geleceğe taşınıyor. Sektörümüzü geleceğe taşırken gençlerimizin yeni fikir ve düşüncelerine her zaman olduğundan çok ihtiyacımız var. Bu anlamda da genç beyinleri mobilya sektörünün merkezine konumlandırmayı ve onların fikirleriyle sektörümüzü şekillendirmeyi istiyoruz” dedi.

    En az 10 karakter gerekli


    HIZLI YORUM YAP
    300x250
    300x250r