Birleşmiş Milletler’e göre Türkiye’de toplam engelli sayısı 12 milyon. Bunun yaklaşık 4 milyonunun işitme ve konuşma engelli olduğu belirtiliyor. Fakat yaşlılıktan doğan işitme kayıpları, iş kazaları veya ailelerin engelli çocuğunu engelli olarak kabullenmediği için engelli raporu almamalarından dolayı bilinmeyen birçok engelli eklenince bu sayı daha da artabiliyor.
İşitme engelli bireyler başta sağlık, eğitim, ekonomi ve hukuk olmak üzere hayatın her alanında birçok sorunla karşı karşıya kalıyor. Bunun sebebi ise tamamen iletişim sorunu. İşitme Engelliler Federasyonu da hayata geçirdiği ‘Görüntülü Çağrı Merkezi’ projesi ile işitme engellilerin kimsenin yardımı olmadan şirketlerin yardım hatlarına ulaşmasını sağlıyor.
İŞARET DİLİ DESTEĞİ
İşitme Engelliler Federasyonu, başta üniversiteler ve diğer eğitim-öğretim kurumları olmak üzere, özel ve kamu sektöründen pek çok kurum ve kuruluş ile ortak çalışmalar yürütüyor.
Görüntülü Çağrı Merkezi projesi ile işitme engellilerin, şirketlerin çağrı merkezi hatları olan 444 ve 0850’li müşteri hizmetleriyle 7/24 iletişim kurmaları hedefleniyor. İşitme engelli bireyler, projeye dahil olan firmaların çağrı merkezindeki müşteri temsilcisi ile işaret dili tercümanı aracılığıyla ve görüntülü olarak görüşebilecek.
TEK ÇATI ALTINDA
Projenin ikinci ayağı ise proje kapsamındaki şirketleri, Türkiye’de eşi benzeri olmayan ve yakında test aşaması tamamlanmak üzere olan ‘Tek merkezde tek çatı altında’ aplikasyonunda toplamak.
İşitme Engelliler Federasyonu Başkanı Muammer Ay, projenin tüm telif ve fikir haklarını aldıklarını belirterek, “İşitme engellilerimiz aplikasyon ile hangi firmanın, hangi sektörün bu sisteme dahil olduğunu bilecek. İlgili kurumun logosuna tıklayarak sisteme dahil olan kurumlardan da haberdar olacak” dedi.
ÖRNEK PROJELER
Engellilere duyarlı birçok kurumsal firma ile işbirliği halinde olduklarını dile getiren Muammer Ay, hayata geçen proje örneklerini şöyle sıraladı:
YERLİ İŞİTME CİHAZI
Federasyon Başkanı Muammer Ay, işitme engelliler için çok önemli olan işitme cihazlarında yaşanan gelişmelere de dikkat çekti. Ay, her yıl doğan 2 bin 500 işitme engelli bebeğe ameliyat ile takılan Cochlear Implant adlı işitme cihazlarının bedelinin devlet tarafından karşılandığını hatırlattı.
Ancak ithal işitme cihazlarının bozulması halinde çok zorluk yaşandığını söyleyen Ay, “Bu sorunun çözümü, yerli ve milli olan çip üretmek. Son teknoloji olan, beyne yerleştirilen, dışardan hiçbir şekilde görünmeyen çip işitme cihazların üretilmesi gerekiyor. Yıldız Teknik Üniversitesi’nde bir teknoloji mühendisi, 7 yıl önce çip işitme cihazının patentini aldı. Bu projenin devlet desteğine ihtiyacı var. Bu konunun üzerinde durulmalı” dedi.
ŞİRKET HABERLERİ
6 gün önceGENEL
6 gün önceGENEL
7 gün önceŞİRKET HABERLERİ
07 Eylül 2024RÖPORTAJ
07 Eylül 2024RÖPORTAJ
07 Eylül 2024YAZARLARIMIZIN KALEMİNDEN
07 Eylül 2024