Sözlerine Ahiliğin yapı taşlarını açıklayarak devam eden Çelikus; “Ahilik, bir organizasyonel yapılanma, değerler bütünü, fikir ahlak ve meslek hareketi, yüzyıllar süren gelişim ve olgunlaşma sürecidir. Sosyo–ekonomik düzene, kültüre, yaşam biçimine, felsefe, metodolojiye, sisteme dönüşen bir öğretidir. Dini, ahlaki, mesleki, ticari, sosyal ve askeri yönleri başta olmak üzere çok boyutlu olup Ahi Evran–ı Veli tarafından kurumsallaştırılmış ve sistematize edilmiştir. Günümüzün esnaf ve KOBİ’lerimize bu açıdan ışık tutan Ahilik, maddi ve manevi kazanç bütünlüğünü sağlamayı hedefler. Kısacası, yaşama ile çalışma arasındaki dengesizlikleri gidererek ticari hayatta kardeşliğe erişilmesine katkı sunar, dayanışma ve yardımlaşmayı geliştirir.”
Ahilik teşkilatının yeniden hayata geçirilmesi durumunda Türkiye’nin şaha kalkacağını savunan Çelikus, bu sistemin Selçuklu ve Osmanlı döneminde sosyal adalet, barış ve ilerlemenin teminatı olduğunu vurguladı. Çelikus, ahilik geleneğinin tam anlamıyla yaşatıldığı dönemlerde Türk milletinin idari, askeri ve ekonomik anlamda dünyanın en güçlü devleti haline geldiğine dikkati çekerek, “Uygulaması ve güzel sonuçları olan ahilik teşkilatının günümüzde hayata geçirilmemesi için hiçbir sebep yok. Yeter ki samimiyetimizi, aklımızı ve ruhumuzu ortaya koyalım” değerlendirmesinde bulundu.
Kardeşliği esas alan bu kültürün tanıtılması ve yaşatılması için ESDER olarak, 25 yıldır Ahilikle ilgili etkinlikler tertiplediklerini ve Ahilik Haftası kapsamında yurtiçinde ve yurtdışında kutlamalar düzenlediklerini vurgulayan Çelikus, ahilik anlayışının, esnafa yol göstermeye devam ettiğini belirtti. Çelikus; sözlerini; başta tüm esnaf ve sanatkarlarımız olmak üzere tüm halkımızın Ahilik Kültür Haftasını en içten duygularımla kutluyorum diyerek noktalandırdı.
ŞİRKET HABERLERİ
7 gün önceGENEL
7 gün önceGENEL
8 gün önceŞİRKET HABERLERİ
08 Eylül 2024RÖPORTAJ
08 Eylül 2024RÖPORTAJ
08 Eylül 2024YAZARLARIMIZIN KALEMİNDEN
08 Eylül 2024