DOLAR 32,9949 -0.11%
EURO 35,8195 -0.26%
ALTIN 2.528,010,83
BITCOIN 22343940,80%
İstanbul
25°

AÇIK

13:16

ÖĞLE'YE KALAN SÜRE

443 okunma

Dijital tüketiciyi veriyle anlayın

ABONE OL
05/06/2022 09:47
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Türkiye’deki e-ticaret hacmi hızlı yükseliyor. 2020 yılında yüzde 66 artışla 226.2 milyar liraya yükselen e-ticaret hacminin önümüzdeki dönemde açıklanması beklenen 2021 resmi verileriyle 300 milyar lirayı aşacağı tahmin ediliyor. Bu rakamın 2021 yılının sadece ilk 6 ayında 161 milyar lira olarak gerçekleşmesi de tahminleri destekliyor. Diğer taraftan Ticaret Bakanlığı’nın 2021 yılının ilk 6 ayını kapsayan verilerine göre, e-ticaret faaliyetinde bulunan işletme sayısı 321 bin 742’ye ulaştı. Bu işletmelerin 312 bin 532’si e-ticaret pazaryerlerinde faaliyet gösterirken 14 bin 154 işletme kendi sitesinde e-ticaret faaliyetinde bulunmakla birlikte e-ticaret pazaryerlerinde de satış yapıyor.

İTO’DAN WEBİNAR
 
Üyelerinin dijital dünyanın sunduğu fırsatlardan da azami ölçüde yararlanabilmesi için bilgilendirme çalışmalarına devam eden İstanbul Ticaret Odası, ‘e-Ticarete Başlarken Dikkat Edilmesi Gerekenler’ konulu webinar gerçekleştirdi. Oda’nın youtube kanalından canlı olarak yayınlanan webinarın açılış konuşmasını, İTO Yönetim Kurulu Üyesi Münir Üstün yaptı. Sunumlarda ise Me Consultancy Kurucusu Murat Erdör, Ticimax Bayi Kanal Yöneticisi Oğuzhan Söylemez, Keyo Digital Yöneticisi Sevda Kocaman, NKolay Büyük Müşteri Yönetimi Müdür Yardımcısı Erhan Duman, Media Store SEO Departman Müdürü Tolga Karahan, EMYD Yazılım ve Bilgi Teknolojileri Kurucusu Fehmi Darbay tecrübelerini paylaştı.
 
YÜZDE 41 İSTANBUL’DA
 
Türkiye’nin ekonomideki lokomotifi İstanbul’un e-ticaretteki öncülüğüne de dikkat çeken İTO Yönetim Kurulu Üyesi Münir Üstün, şöyle konuştu: “e-Ticaret Bilgi Platformu verilerine göre; e-ticaret faaliyeti yürüten işletme sayısının en çok olduğu il, yüzde 41 ile İstanbul’dur. Yine elektronik ticaret yoluyla gerçekleşen alışverişlerin yüzde 35’i İstanbul’da yaşayan tüketiciler tarafından gerçekleştirildi. Tüketicilerin yüzde 59’u aracı hizmet sağlayıcılardan alışveriş yaparken mobil uygulama kullanmayı tercih ediyorlar. Bu da ülkemizde akıllı telefonların ve mobil uygulamaların kullanımındaki yaygınlığa işaret eden önemli bir gösterge olarak karşımıza çıkıyor.”
 
YENİ EKONOMİ
 
e-ticarette faaliyet göstermek isteyenlerin dijital tüketici ve yeni ekonomi kavramlarını çok iyi anlaması gerektiğini belirten Murat Erdör ise şöyle konuştu: “Dijital tüketici; her ürünü almayan, beklentisi yüksek bir tüketici. Ayrıca dijital tüketici hıza önem veriyor, bilgiye kolay ulaşabiliyor. Diğer taraftan ürünle ilgili sosyal medyada diğer tüketicilerin yaptığı yorumlardan etkileniyor. Dijitalleşme yeni ekonomi kavramını da gündeme getirdi. Markalar, bu yeni ekonomiye uyum sağlamak için çoklu kanalları en iyi şekilde yönetmek zorunda. Yeni ekonomi döneminde verinin değeri de çok artmış durumda. Müşterinin ihtiyaç analizini veri sayesinde en iyi şekilde yapma imkanınız var.”
 
ÖN PLANA ÇIKMAK İÇİN NELER YAPILMALI?
 
Kendi sitesi üzerinden e-ticaret yapacakların yazılım konusunda ilk yapmaları gerekenin ihtiyaçlarını doğru saptamak olduğunu vurgulayan Ticimax Bayi Kanal Yöneticisi Oğuzhan Söylemez, ilave hizmetlerin büyüme sürecinde adım adım alınmasının daha doğru olacağını söyledi.
 
e-ticaret sitesindeki görsellerin boyutunun sitenin hızını da etkilediğine dikkat çeken Keyo Digital Yöneticisi Sevda Kocaman ise arama motorlarında daha üst sıralarda yer almak için site hızını düşürmeyecek boyutta görsellerin tercih edilmesini önerdi.
Ödeme sistemleri konusunda Merkez Bankası tarafından denetlenen bir yapı olduğunu belirten NKolay Büyük Müşteri Yönetimi Müdür Yardımcısı Erhan Duman da 3D ödeme sisteminin hem alıcıyı hem de satıcıyı koruduğunu kaydetti.

Dijital pazarlamanın artık daha rekabetçi bir yapıya büründüğünün altını çizen Media Store SEO Departman Müdürü Tolga Karahan, ön plana çıkmanın ve bütçeyi verimli kullanmanın yolunun doğru stratejiler belirlemekten geçtiğini söyledi.

HABER: ŞEREF KILIÇLI – İTOHABER.COM

    En az 10 karakter gerekli


    HIZLI YORUM YAP
    300x250
    300x250r