55 Proje vaadinin tamamını yerine getirmek için gerekli tüm adımları atan, vaatlerini gerçekleştirmek için tüm planlama ve altyapılarını hazırlayarak ve yeteneklerine güvendiği bir ekip ve halktan aldığı yetkiyle göreve başlayan Eyüpsultan Belediye Başkanı Deniz Köken’le esnaf dergisi okurları için sohbet ettik.
Eyüpsultan Belediye Başkanı Deniz Köken sorularımızı içtenlikle cevapladı güler yüzü ve samimi sohbeti için kendisine teşekkür eder keyifli okumalar dileriz.
GÖREVE GELMEDEN ÖNCE EYÜPSULTAN İÇİN YAPACAĞINIZ ÇALIŞMALARI PLANLAMIŞ MIYDINIZ?
Öncelikle şunu belirtmem gerekiyor. Eyüpsultan’a hizmet etmek her daim hayalimizdi. Hayallerimizi gerçekleştirebilmemiz için vatandaşlarımız yerel seçimlerde teveccühlerini gösterdi ve bizlere inanıp, güvendi. Bir Eyüpsultanlı olarak seçim sürecinde ve öncesinde Eyüpsultan’ın ihtiyaçlarının analizini yapmış, kendimize göre bir plan program oluşturmuştuk.
“30 AYDA 30 ESER” NASIL ORTAYA ÇIKTI?
“30 ayda 30 eser” dedik, aslında daha fazla. 22 yeni park yaptık ve hepsini tek eser olarak saydık. 30 ay, 60 aylık görev sür mizin yarısı. Yarı dönem dolunca neler yapmışız diye görmek istedik, bu sayede eksiklerimizi tespit ettik.
BAĞIMSIZLIK KÖYÜ KIYMET VERDİĞİNİZ BİR ESER. BİZLERE BİLGİ VEREBİLİR MİSİNİZ?
Gençlerin rehabilite edildiği, bağımlılıkla mücadele ve takip merkezi olan Bağımsızlık Köyü alanında ilk olma özelliği taşıyor. Madde bağımlılarını rehabilite edip hayata hazırlayan merkezimizde drama ile eğitim, beden dili, çiçek aranjmanı, yemek yapımı, müzik atölyeleri, terapi ve yürüyüş yolları ile at binme alanı bulunuyor.
Bağımlı gençlerin rehabilitasyonunu sağlayarak girişimcilik kültürlerinin geliştirilmesi ve istihdam edilmeleri yoluyla İstanbul’un sosyo ekonomik kalkınmasına da katkı sunuyoruz.
Pandemide nedeniyle kesintili çalışıyordu, şimdi yoğun bir şekilde çalışmalara devam ediliyor. Hem arkadaki manej alanını kullanıyoruz, hem de İstanbul genelindeki bağımlılıkla mücadele eden derneklerle beraber burayı rehabilitasyon çalışmalarımız devam ediyor.
Ayrıca bu eserimiz Marmara Belediyeler Birliği tarafından düzenlenen altın karınca ödüllerinde en iyi sosyal proje seçildi.
MATEMATİK EVİ BELKİ DE EN DİKKAT ÇEKEN PROJENİZ, BAHSEDEBİLİR MİSİNİZ?
Matematik Evi ile gençler matematik ilmini somut materyallerle eğlenerek öğreniyor.
Uzman matematik öğretmenleri ve rehberlerle Singapur Matematiğiyle ilgili deneyime dayalı bilgiler paylaşılacak.
Atölyeler ile ezberci kalıplardan uzak çalışmaların sunulduğu matematik evinde söyleşiler, film gösterimleri, sergiler ve festivaller ile her yaştan insanın matematiği sevmesini sağlayacağız.
Matematik Evi ile matematiği sevdirelim istemiştik ama bu kadar ilgi göreceğini bilemedik, o yüzden alan bize küçük geliyor. Kontenjanlar hızlı bir şekilde doldu, müracaatlar alındı. Önümüzdeki aylar içerisinde Eyüpsultan bölgesinde bir yere Matematik Evi yapmayı planlıyoruz.
BAŞKANIM EYÜPSULTAN’A YENİ BİR HASTANE DÜŞÜNCENİZ VAR MI?
Eyüpsultan’ın en önemli ihtiyaçlardan biri kapsamlı bir hastane. Onu da şu anda temin ediyoruz. Kemerburgaz’da 400 yataklı bir hastane alanının arazisini Sağlık Bakanlığı’na temin ettik. İnşaatı yapılacak. Bakanlık’tan yatırım fonu aldırılması için gerekli çabayı gösteriyoruz.
YENİ KARAKOLLAR YAPIYORSUNUZ. BİLGİ VEREBİLİR MİSİNİZ?
Sizin de belirttiğiniz gibi Eyüpsultanlıların güvenliği ve huzuru için yeni karakollar inşa etmeye devam ediyoruz. Göktürk Karakol binası tamamlandı ve hizmet vermeye başladı. Çırçır Polis Karakolu ise bitme aşamasında. Teşhis etme avukat görüşme odası ifade alma odası nezarethane merkez nöbet odası, 6 büro odası sistem odası ve polis merkezinden oluşuyor.
LAVANTA BAHÇESİ, SERALAR VE MEYVE BAHÇELERİ HAKKINDA BİLGİ ALABİLİR MİYİZ?
Ağaçlı köyünde 15 bin metrekarelik alanda 15 bin lavanta dikimi yapıldı. Göktürk’te 1. Kahraman sokak üzerindeki boş bir alan yeşillendirilerek 16 farklı türde 65 adet meyve fidanı dikildi.
Odayeri mahallesinde iki adet sera kuruldu. Serada mevsimine göre sebze yetiştiriliyor. Bölgede vatandaşlar tarafından yetiştirilen ürünleri ihtiyaç sahiplerine ulaştırıyoruz.
Ayrıca 30 ayda 2 milyon 115 bin mevsimlik bitki, 88 bin adet ağaç ve çalı dikimi yaparak 89 bin metrekare yeşil alanı ilçemize kazandırdık.
EĞİTİME ÖNEM VERİYORSUNUZ. DEVAM EDEN OKUL PROJELERİYLE İLGİLİ SON DURUM NEDİR?
Bizim ilk hedefimiz ilçemizde her çocuk saat 9’da okula gitsin, 3’te evine gelsin, tam gün eğitim sistemini oturtmaya çalışıyoruz.
Göktürk’te 32 derslikli okulun inşaatı bitti gibi, Yeşilpınar’daki okulun kaba inşaatı bitti, ince çalışmalara geçildi. Bu esnada Nişanca’nın ihalesi yapıldı. Üç Şehitler şu anda ihale ilanında, orada işgaller vardı temizlendi. Refhan Tümer Lisesi’nin olduğu yer Milli Emlak ve Vakıflar kendi arasında sorunluydu, birde İBB parseli var. İBB parselini Milli Eğitim Bakanlığı’na verdirdik, ihaleye çıkılacak. Şehit Öğretmenler yıkıldı, ihalesi yapıldı. Eyüpsultan Anadolu İmam Hatip inşaatı 72 derslik olarak başladı.
Kemerburgaz’a Fen Lisesi getirme hedefimiz var, çalışmaları yapıyoruz. İstanbul’un saygın liselerinden bir tanesi de bölgemizde olsun istiyoruz.
EYÜPSULTAN’IN AFET MÜDAHALE EKİBİ İLE ALAKALI BİLGİ ALABİLİR MİYİZ?
Olası tüm afetler için AFAD ekibimiz hazır. Acil müdahale planını sürekli güncel tutup risk yönetimi ve zarar azaltma planları üzerine çalışan ESAY ekibimiz son dönemde ülkemizde yaşanan yangın ve sel felaketlerinde de afet bölgesindeydi.
ESAY’ı güçlü hale getirdik, afet müdahalesi için eğitim alanı oluşturuyoruz. Mahallelerde afetle ilgili gönüllülük esaslı birimler kuruyoruz, eğitimler başladı. Her mahallenin büyük bir parkında jeneratör, su ve tuvalet ihtiyacını giderebilecek merkezler oluşturacağız.
İSTİHDAMLA İLGİLİ NE GİBİ ÇALIŞMALARINIZ VAR?
Geçtiğimiz günlerde ikinci İstihdam Fuarı’nı açtık. İlk düzenlediğimiz fuarda 600 kişi işe yerleşmişti.
Eyüpsultan İstihdam Merkezi (ESİM) ile bugüne kadar 3 bin 385 vatandaşımız iş sahibi oldu. ESİM kurulduğu günden bu yana 11 Bin başvuru alırken, 761 paydaş şirketle de görüşme yaptı. Seçimden önce 5 yılda 5 bin istihdam sözümüz vardı, bu hedefin üzerine çıkacağız.
Vatandaşlarımızın bu merkeze gidip meslek ve zanaatlarına göre bilgilerini doğru aktarması ve iletişimlerini bırakmasını önemle yineliyorum. Rızkı veren Allah’tır ama bizim de onu aramamız gerekir. Bu istihdam merkezimizde eleman arayanla, iş arayanı buluşturmuş oluyoruz.
YENİ ESMEK’LER AÇILIYOR, BİRAZ BİLGİ VEREBİLİR MİSİNİZ?
ESMEK’ler vatandaşımızın bir alanda uzmanlaşması ve bunu aile bütçesine katkıya dönüştürmesi adına güzel bir çalışma. Sayılarını artırarak branşları geliştirerek devam etmeyi düşünüyoruz. Nişancı, Pirinçci, Alibeyköy ve Güzeltepe şubelerimizle hizmet veriyorduk.
Eksiklik olduğunu fark ettik, gelen yoğun taleplerin ardından Göktürk, Esentepe, White Hill ve Kemerburgaz’da 4 yeni şube açtık. 7 merkez, 23 alan ve 171 farklı branş ile Eyüpsultan Sanat ve Meslek Eğitim Kurslarımız devam ediyor.
KEMERBURGAZ’IN İHTİYACIYDI, BİR DÜĞÜN SALONU VE KÜLTÜR MERKEZİ YAPILDI.
Kemerburgaz’da bölgenin ihtiyaçları doğrultusunda 560 metrekare alan üzerine 168 kişilik kapalı, 150 kişilik açık alanı ile toplamda 318 kişiye hizmet verebilecek düğün salonunu inşa ettik ve hizmete aldık. Merkezde gelin odası, idare, servis mutfağı ve açık otopark bulunuyor. Kültür merkezi içerisinde ayrıca 2 derslik ve 5 ana dalda 14 branşdan eğitim verilecek ESMEK kurs merkezi de bulunacak.
EYÜPSULTAN’IN ARTIK MANEJ ALANI VAR.
Biliyorsunuz bizim bölgemizde özel sektörün manej alanları vardı, biz de kendimiz manej alanı yaptık.
Bu çalışmayla bağımsızlık köyünün aktivitelerine, hayvan sevgisiyle terapi yöntemini de eklerken, Eyüpsultanlılara özel binicilik eğitimleri de vermeye başlamış olduk. Halkımızın özellikle gençlerin hiçbir aktiviteden geri kalmasını istemiyoruz. Binicilik eğitimi alsınlar, yüzmeyi öğrensinler, spordan kültürel faaliyetlerden geri kalmasınlar. Bizim o zaman gönlümüz daha rahat olur.
EYÜPSULTAN’IN KARADENİZ’E KIYISI OLDUĞU ÇOK BİLİNMİYORDU ASLINDA. SİZ PLAJ YAPTINIZ, NEDİR SON DURUM?
Bizim Karadeniz’e 17 kilometre sınırımız olduğunu Eyüpsultan’da oturan vatandaşlarımızın bile çoğu bilmez. Biz de bu bağlamda hem vatandaşlarımız bilsinler hem de kullansınlar diye sahil bandımızda, Çiftalan’da güzel bir alanı tahsis aldık ve plaj yaptık. Bu sene dalgalarla beraber sistem oturacak, deniz suyundan da havuz yapacağız. Plajın yan tarafına da bir kamp merkezi yapmayı planlıyoruz.
EYÜPSULTAN BELEDİYESİ’NİN İLK HAVUZLARINI YAPTINIZ, İLGİ NASIL?
Evet bölgemizde bizim kendi ilçemizin havuzları yoktu, Akşemsettin ve Topçular bölgesinde hızlı bir çalışmayla iki tane havuzu hizmete açmış olduk.
Vatandaşlarımızın ilgisi çok yoğun, ön kayıtları online olarak gerçekleştirdik ve yarım saat içerisinde ilk kontenjanlar doldu.
İSTANBUL GENELİNDE YAŞANAN TRAFİK PROBLEMİ EYÜPSULTAN’I DA ETKİLİYOR. SİZE DE ÇOK ŞİKAYET GELİYORDUR BU KONUDA.
Eyüpsultan gündüz dışarıya göç veren, gece göç alan bir ilçe. Yani burada oturanlar başka ilçelerde çalışıyor, o yüzden iş giriş ve çıkış saatlerinde trafikte kilitlenmeler oluyor.
Yeşilpınar, Karadolap, Akşemsettin ve Çırçır Mahallelerinin nüfusu 180 bin civarında. Nüfusun hepsi aynı saatlerde Vardar Bulvarı’ndan Kağıthane tarafına, Mecidiyeköy tarafına ya da Eyüpsultan’a gidiyor, haliyle bir tıkanıklık oluyor.
Oradaki Silahtarağa Tünelinin tıkanıklığının ana sebebi, şu andaki metro Mecidiyeköy’den ileriye götüremiyor, sıkıntılar var. Bundan dolayı metro kullanım alışkanlığı oturmadı, oturduğunda yoğunluk azalacaktır.
PANDEMİ DÖNEMİNDE ÖZELLİKLE ESNAFA YÖNELİK DESTEĞİNİZ OLDU MU?
Pandemi gerçekten yıpratıcı bir süreç oldu. Bu esnada bütün esnaflarımıza desteklerimiz oldu. İş yerlerini kapatmak zorunda kalan esnafa 1.000 TL, dükkanı açık olup paket servis yapan esnafa ise 500 TL nakdi yardımda bulunduk. Aynı zamanda maddi imkansızlık yaşayan 11 futbol kulübü antrenörünün de maaşlarının ödenmesinde bir desteğimiz oldu. Zor günlerde sıcak yemek ve erzak desteğiyle vatandaşımızın yanında olmaya gayret gösterdik.
SON OLARAK EKLEMEK İSTEDİĞİNİZ BAŞKA BİR ŞEY VAR MI?
Tabi 30 ayda yapılanları tek bir röportaja sığdırmak mümkün değil. Sayamadığımız eserlerimiz, sayısız çalışmamız var. Eyüpsultan’ın değerini biliyor, değer katmaya devam ediyoruz. Buraya hizmet etmeyi seviyoruz…
DENİZ KÖKEN KİMDİR…
1964 yılında Ordu’da doğdu. Anadolu Üniversitesi İktisat Fakültesinden mezun olduktan sonra çalışma hayatına 1984–1988 yıllarında İstanbul Üniversitesi’nde memurluk yaparak başladı. 1989–1994 yıllarında Bankacılık sektöründe çeşitli görevlerde bulundu.
1994 yılında Eyüpsultan Belediye Başkan Yardımcısı olarak başladığı yerel yönetim alanında bugüne kadar önemli görevlerde bulunmuş ve birçok başarılı projeye imza atmıştır.
1994-1999 yılları arasında Refah Partisi İstanbul Büyükşehir Belediyesi Meclis Üyesi de olan Deniz Köken, aynı zaman da Eyüp Musiki Vakfının da Kurucuları arasında yer alıyor.
1999-2002 yılları arasında İBB Meclis Üyeliği, İBB Bütçe Komisyonu Üyeliği ve İBB Tarife Komisyonu Başkanlığı görevini sürdürmüştür.
2004 yılında Kâğıthane Belediyesi Meclis Üyeliği görevini üstlenen Deniz Köken, 2004-2009 yılları arasında Antalya Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcılığı yaptı.
2009-2014 yılları arasında ise Erzurum Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri olan Deniz Köken, 2014-2018 yılları arasında da Gaziantep Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreterliği görevini üstlenirken aynı zamanda da Gaziantep OSB Yönetim Kurulu Başkanlığını yaptı.
ŞİRKET HABERLERİ
15 gün önceGENEL
16 gün önceGENEL
16 gün önceŞİRKET HABERLERİ
17 Eylül 2024RÖPORTAJ
17 Eylül 2024RÖPORTAJ
17 Eylül 2024YAZARLARIMIZIN KALEMİNDEN
17 Eylül 2024