Kahramanmaraş’ta meydana gelen iki büyük depremi ‘büyük felaket’ olarak tanımlayan İTO Başkanı Şekib Avdagiç, “Hiç kuşkusuz, bizi bu büyük acıyla kararmış günlerden aydınlığa çıkartacak, millet olarak ortaya koyduğumuz kenetlenme ve dayanışma, tek yürek, tek bilek olma özelliğimizdir” dedi.
İş dünyasına, deprem yardımlarına ‘aralıksız devam’ mesajı veren Başkan Avdagiç, “İstanbullu iş insanlarını, İTO Deprem Koordinasyon Merkezi ile temasa geçmeye çağırıyorum. Depremin açtığı büyük yaraları sonuna kadar ara vermeden birlikte sarmaya davet ediyoruz” diye konuştu.
İTO’nun 30 bin metrekarelik bir alanda 7/24 hizmet veren yardım merkezi oluşturduğunu belirten Avdagiç, şunları söyledi: “32 TIR’ı bölgeye gönderdik. Havayolu ile ayrıca 6 sevkiyat yaptık. 24 TIR’lık sevkiyat da yola çıkacak. 35 milyon liralık yardım yaptık.”
HABER: MÜGE BİBER / ŞEREF KILIÇLI / BARIŞ CABACI
İstanbul Ticaret Odası (İTO) Başkanı Şekib Avdagiç, Oda’nın şubat ayı olağan Meclis Toplantısı’nın açılışında yaptığı konuşmada; merkez üssü Kahramanmaraş’ın Pazarcık ve Elbistan ilçeleri olan iki büyük depremde yüreklerin enkaz altında kaldığını belirtti. Başkan Avdagiç, “Yasımız büyük, acımız büyük, kaybımız büyük. Şimdi bu enkazın altından millet olarak, birlik ve beraberlik ruhumuzla kalkacağız” ifadelerini kullandı.
SONUNA KADAR DEVAM
“Bir kez daha İstanbul iş dünyasını ve üyelerimizi, bütün gücüyle depremden zarar gören ve yardıma gereksinimi olan bölge halkımızla dayanışmaya davet ediyorum” diyen Başkan Avdagiç, şöyle konuştu: “İstanbullu iş insanlarını, İTO Deprem Koordinasyon Merkezi ile temasa geçmeye çağırıyorum. Üyelerimizi, ayni yardımlarıyla depremin açtığı büyük yaraları sonuna kadar ara vermeden birlikte sarmaya, katkıda bulunmaya davet ediyorum. Önümüzdeki süreç uzun olacak. Heyecanımız asla sönmemeli; çünkü büyük bir felaket var. Uzun süre devam etmeliyiz.”
32 TIR VE 6 UÇAK GİTTİ
İTO’nun, İstanbul Valiliği ile koordineli olarak yardımları bölgeye sevk ettiğini belirten Avdagiç, yapılan yardımlar hakkında şu bilgileri verdi: “Başlattığımız kampanyamızı İstanbul Valiliği ile eşgüdüm içinde hareket ederek gerçekleştiriyoruz. Bölgeye öncelikli olarak hazır yemek, konserve, sandviç, paket ekmek, battaniye, kaban, hijyen ürünleri, jeneratör, bisküvi türleri, aydınlatma malzemeleri ve kahvaltı paketlerinden oluşan yardımlar sevk ediyoruz. Bu çerçevede ilk aşamada, acil ihtiyaç malzemelerinden oluşan 32 TIR’ı bölgeye gönderdik. Havayolu ile ayrıca 6 sevkiyat yaptık. 24 TIR’lık sevkiyat da yola çıkacak. 35 milyon liralık yardım yaptık. ”
7/24 HİZMET VERİLİYOR
İTO’nun 30 bin metrekarelik bir alanda 7/24 hizmet veren yardım merkezi oluşturduğunu söyleyen Avdagiç, “10 ilimizi tekrar hayata döndürmek için üzerimize düşen her türlü yardımı yapmaya devam edeceğiz. Bu, bizim temel görevimiz. Çünkü İstanbul aynı zamanda Kahramanmaraş’tır, Gaziantep’tir. İstanbul Diyarbakır’dır, İstanbul Malatya’dır, İstanbul Hatay’dır, İskenderun’dur. İstanbul Adıyaman’dır, İstanbul Adana’dır, İstanbul Kilis’tir, Osmaniye’dir. İstanbul varsa tüm Anadolu illeri sayesinde vardır. Bu yüzden var gücümüzle, bölge insanına yardım elimizi uzatacağız” dedi.
SİSTEMATİK HAZIRLIYORUZ
İstanbul Valiliği’nin ilk etapta Hatay’a yardım gönderilmesini ilettiğini belirten Şekib Avdagiç, şu açıklamayı yaptı: “İTO olarak yardımları kategorize ederek bölgelere gönderiyoruz. Valilikten gelen ihtiyaç listesine göre bölgelerin ne ihtiyacı varsa oralara o ürünleri sevk ediyoruz. Burada hızlı bir şekilde sistem kurduk, yardımları sistematik bir şekilde sevk ediyoruz. Ayrıca ürünleri kargolarken ‘Hangi pakette ne var?’ sorusuyla da karşılaşılmıyor. Oluşturduğumuz bu sistemden dolayı bölgemizdeki birçok STK da ürünlerini bizlere gönderiyor. Bölgenin ihtiyaçlarını sizlere bildirmeye devam edeceğiz.”
KONUT DÖNÜŞÜMÜ
Depremin 10 ilde, 13 milyon 400 bin kişiyi etkilediğine dikkat çeken Avdagiç, ”Şimdi bölgelerin yeniden inşasında, canımızı emanet ettiğimiz yuvalarımızı daha iyi inşa etmek için devlet, halk ve tüm ilgili kurumlar işbirliği içinde hareket etmeliyiz” dedi. Başkan Avdagiç, sözlerini şöyle sürdürdü: “Depreme dayanıksız yapı stokumuzun ivedi bir şekilde yenilenmesini sağlamalıyız. Yalnız ve yalnız yapıların güçlenmesi, bizi depreme karşı daha güçlü kılacaktır. Ayrıca, OSB’lerin ve işyerlerinin de inşası öncelikler arasına alınmalı. Kaynak oluşması için ticaretin sürmesi gerekiyor. Öte yandan, binaların depreme karşı dönüşümünde, ‘kamu-özel sektör’ ve ‘merkezi yönetim-yerel yönetim’ işbirliklerinin yeniden gözden geçirilmesi ve yeni bir politika yaklaşımı geliştirilmesi gerekiyor.”
Avdagiç, deprem yaralarını sararken İstanbul’un da depreme hazırlanmasının hayati önemi olduğunu söyledi.
KONGRE TURİZMİNDE İSTANBUL MARKASI
İTO’nun iştiraki olan İstanbul Kongre ve Ziyaretçi Bürosu’nun (ICVB) en büyük hedefinin İstanbul’daki kongre sayısını artırmak olduğunun altını çizen Başkan Avdagiç, ”Bu amaçla uluslararası birçok kongrenin İstanbul’da yapılması için çalışıyoruz. Kongre turizmi gibi uluslararası rekabetin yoğun olduğu bir sektörde, gerçekleştirdiğimiz çalışmalarla büyük bir sıçrayış yaptık. 2022’de İstanbul’da katılımcı sayıları 300 ile 5 bin arasında değişen toplam 47 uluslararası kongre ve toplantı yapıldı. 2023’te İstanbul’a kazandırdığımız ve destek verdiğimiz, katılımcı sayıları 300 ile 25 bin arasında değişen 31 uluslararası kongre şehrimizde düzenlenecek” dedi.
Başkan Avdagiç, konuşmasını şöyle sürdürdü: “Son olarak Uluslararası Kulak Burun Boğaz Dernekleri Federasyonu’nun 7 bin kişinin katılımıyla organize edeceği uluslararası kongreyi İstanbul’a kazandırdık. Rakip şehirleri geçerek kongreyi kazanan İstanbul, ilk turda uluslararası komiteden yüzde 61 oy aldı. Güçlü aday ülkelere rağmen İstanbul’un kazanması, marka değerinin hızla yükseldiğini göstermesi bakımından son derece önemlidir.”
BTM EN İYİ 5 KULUÇKA ARASINDA
Bilgiyi Ticarileştirme Merkezi’nin (BTM) alanında büyük bir otorite olan İsveç merkezli UBI Global tarafından dünyanın en iyi 5 kuluçka merkezinden biri seçildiğini hatırlatan Şekib Avdagiç, “UBI Global’ın en iyi kuluçka merkezlerini belirlediği bu endeks için 90 ülkeden 600’den fazla kuluçka ve hızlandırma merkezinin verileri analiz ediliyor. BTM’nin aldığı bu anlamlı ödülü, Türk girişimcilerine ve yatırımcılarına, bizi büyük bir inançla destekleyen üyelerimize ve onların saygın temsilcileri olan siz Meclis Üyelerimize ithaf ediyorum” diye konuştu.
GÜNLÜK 220 BİN POŞETLİ EKMEK
Valilikten, İTO’ya ekmek ihtiyacının öncelikler arasında olduğu bilgisinin geldiğini ifade eden Başkan Şekib Avdagiç, “Bize gelen taleple birlikte deprem bölgelerine; 100 bin adet 40 gr ekmek, 120 bin adet 60 gr ekmek ve sandviç olmak üzere günlük 220 bin ambalajlı ürün sevk ettik, etmeye de devam ediyoruz. Bunlar paketli ürün olduğu için 3-4 günlük ömürleri var. Paket ömrü olan ekmekler, bölgede ekmek stokunun oluşmasını sağlıyor. Bu süreçte ekmek stoklarının önemini tekrar hatırlatmak istiyorum” dedi.
ERHAN ERKEN: “HEPİMİZ ‘NE YAPABİLİRİM’ DİYE DÜŞÜNMELİ”
İstanbul Ticaret Odası’nın şubat ayı Meclis Toplantısı, Kahramanmaraş merkezli deprem sebebiyle hibrit olarak yapıldı. İTO Meclis Başkanı Dr. Erhan Erken konuşmasında, “İnanıyorum ki, hepimiz depremzedeler için bu bölge için ne yapabiliriz, nasıl fayda sağlarız gibi soruların cevaplarını arıyoruz. İstanbul Ticaret Odası camiası olarak da ilk günden itibaren yoğun bir çalışmanın içine girdik” dedi.
Bu tür olayların esasında ciddi bir imtihan olduğunu ifade eden Erken, “Felakete uğrayanlar için ayrı bir imtihan, onların yakınları için ayrı bir imtihan. Bu olaylar sırasında etkili yerlerde olan kamu yöneticileri için ayrı bir imtihan. Tabii bizler için de farklı bir imtihan” diye konuştu.
Burada doğru tavrın, “Ben ne yapabilirim, bana düşen nedir” sorularına adil, vicdani çözümler bulmak olduğunu söyleyen Erken, şöyle devam etti: “Elimizden geleni yapmak fiili dua; aciz olduğumuzu bilerek Allah’a yakarmak da kavli duadır. Tabii daima edep içinde olup haddini bilmek de duadır. Bunların hiçbiri dünyanın sonu değil. Biz bu sorunları Allah’ın izniyle, yardımıyla ve dayanışma içinde hep beraber aşarız halet-i ruhiyesi içinde olmalıyız.”
Meclis Başkanı Erken, sözlerini şöyle sürdürdü: “Hesap sorma adı altında sadece işi aksatmaya yarayacak taşkınlıklara fırsat vermemeli, aklı selimi terk etmemeliyiz. Konuşulacak, değerlendirilecek, müzakere edilecek hususları şimdilik ertelemeliyiz. Bugün her zamanki gibi kardeşliğin gereğini yapmalıyız. Birlik ve beraberlik içinde olmalıyız. Odamız çerçevesinde de gayret gösteren tüm arkadaşlarımıza başarılar temenni ediyorum. Belki bugün değil ama bu olayların sıcaklığı geçtikten sonra şapkamızı önümüze koyup, biz nerelerde yanlışlık yaptık ve yapıyoruz diye de etraflıca düşünmeliyiz. Ardından da icraata geçeceğimiz bir sürecin hemen devreye girmesini önemsiyorum. Bu zorlu süreci yönetmek durumunda olanlara da basiretli kararlar alabilmeyi diliyorum.”
MECLİS’TEN YANSIMALAR
DESTEKLERİNİZ ÇOK ÖNEMLİ
Feyzullah Kahraman-Altyapı İnşaatı Meslek Komitesi: Deprem bölgesi İskenderun’da kriz koordinasyon merkezindeyiz. Buradaki çalışmalara katılıyorum. Milletvekillerimiz, belediye başkanlarımız da burada. Herkes canla başla yardım için çalışıyor. Destekleriniz, yardımlarınız çok önemli.
ÜLKEMİZ BÜYÜK BİR SINAVDAN GEÇİYOR
Ahmet Bilal Kıymaz-Örme Kumaş, Çorap ve Trikotaj Meslek Komitesi: Adıyaman’da deprem bölgesindeyim. Pazartesi günü Kahramanmaraş’tan geçerek Adıyaman’a intikal ettik. Milletimizin başı sağolsun. Vefat edenlere Allah’tan rahmet diliyorum. Geride kalanlara Allah sabır versin. Devletimiz buraya yardımları gönderiyor. Eksiğimiz yok. Milletvekilleri ve bakanlarımız da burada. Her türlü çalışmayı yakından takip ediyoruz. Meclis üyelerimiz gereken yardımı yapıyor. Allah hepinizden razı olsun. Ülkemiz büyük bir sınavdan geçiyor. Yüzyılın depremini yaşadık. Buraya arama-kurtarma çalışmaları için gelen Tayvanlı, İranlı ekiplerle konuştuk. Dünyanın diğer bölgelerindeki depremlerde de görev aldıklarını fakat böyle büyük bir deprem görmediklerini söylediler. Diğer ülkelerden gelen ekiplerle de konuştuğumuzda benzer düşüncelerini iletiyorlar.
KENTSEL DÖNÜŞÜMÜ HIZLICA TAMAMLAMALIYIZ
Mesut Öksüz-Züccaciye Meslek Komitesi: Zor günlerden geçiyoruz. Kaybettik-lerimize Allah’tan rahmet, yaralılarımıza acil şifalar diliyorum. Öncelikle binaların yıkılmasını önlemek gerekiyor. Çünkü binalar yıkıldıktan sonra yapılacaklar çok kısıtlı. Fay hattı üzerindeki yerlerin hızlıca kentsel dönüşümünü tamamlamalıyız. Demiryolunda depremden sonra ‘S’ şekline gelen rayları gördük. Fay hattı üzerindeki tahribatın ne kadar büyük olduğu ortada. İl ve ilçelerdeki belediye başkanları, seçim kaybettirecek bile olsa gerekli tedbirleri almaktan çekinmemeli. Kentsel dönüşümlerle modern mahallelere geçmeliyiz. Binayı yıkıp kontrolsüz bir şekilde yapmak kentsel dönüşüm değil. Kentsel dönüşümle daha fazla yeşil alanları olan mahaller oluşturmalıyız. Bunun için gerekirse daha yüksek binalar olsun. Ülkemizde yeterli sayıda inşaat mühendisi var fakat onları yeterince değerlendiremiyoruz. İşsiz birçok inşaat mühendisi var. Yapı denetim firmaları her inşaatın başında mühendis bulundurmak zorunda. İnşaatların kolonları, demirleri sürekli kontrol edilmeli. Her inşaatı sürekli denetlemek gerekiyor. Bir başka mesele, ülkemizde müteahhit olmak kolay. Rakamlarla örnek vermek gerekirse Almanya’da 3 bin 500, tüm Avrupa’da 50 bin, ülkemizde ise 450 bin müteahhit var. Deprem bölgesinde bankaların takas yapıp çekleri çalıştırması doğru değil. Orada esnaf zor durumda. Bu soruna da çözüm bulunmalı.
FABRİKALAR VE İŞYERLERİ DE DÖNÜŞTÜRÜLMELİ
Mustafa Hakan Özelmacıklı-Gayrimenkul Hizmetleri Meslek Komitesi: Ülkemize, milletimize geçmiş olsun. Hayatlarını kaybeden vatandaşlarımıza Allah’tan rahmet, yaralılara acil şifalar diliyoruz. Belediyeler imar kanununa aykırı olarak inşa edilmiş ve kaçak katları olan yüksek katlı yapılara öncelik vermeli. Bu binalar için ‘riskli yapı’ tespit raporu zorunlu olarak yaptırtılmalı. Riskli yapıların satış, kiralama süreçlerine engeller getirilmeli. Hatta zorunlu olarak dönüşüme alınmalı. İmar barışı ile sekteye uğrayan kentsel dönüşüm süreci tekrar hızlandırılmalı. Asıl risk taşıyan ve çok katlı olan binalar yenilenmedi. Kentsel dönüşüm bakanlık, belediye, müteahhit ve banka kontrolünde teminat ve sigorta kontrolleri ile sürdürülmeli. 588 bin 274 müteahhidin kayıtlı olduğu ülkemizde bu sektörde gerçekten önemli bir düzenleme yapılmalı. Artık bu sektöre bir meslek yasası getirilmeli. İstanbul’da 695 bin bağımsız birimin dönüşümü tamamlandı, 93 bin bağımsız birimin de kentsel dönüşüm süreci devam ediyor. Lakin İstanbul’da çok dönüştürülmesi gereken bina var. Kentsel dönüşüm sadece konuttan da ibaret değil. Çok hızlı bir şekilde sanayi çarşılarının, iş merkezlerinin, fabrikaların dönüşümünü sağlamalıyız. Gerekli mevzuatların da kolaylaştırılması gerekiyor. Bu konuda yapılabilecek çalışmalar İTO çatısı altında bu dönemde de daha etkin olarak değerlendirilmeli.
ÇALIŞMALARDA GÖRÜŞ ALINMALI
Barış Avşar-Restorasyon ve İzolasyon Meslek Komitesi: İTO’nun yaptığı birçok restorasyon ve inşaat çalışması var. Bunları yaparken ya da yapmadan önce Komitemizden de görüş alınması gerektiğini düşünüyorum.
ADIYAMANLIYIM, YÜREĞİMİZ YANDI
Ahmet Ural-Tekstil Yan Sanayi Ürünleri Meslek Komitesi: Adıyamanlıyım. Yani ben de o yörenin insanıyım. Yakın çevremden kayıplar verdim. Yüreğimiz yandı. Vefat edenlere Allah’tan rahmet, yaralılarımıza acil şifalar diliyorum. Odamız yardım konusunda üstüne düşeni yapıyor. Orada şu anda en büyük ihtiyaç barınma ve ısınma. Bununla ilgili sorunların da çözülmesini bekliyoruz.
DEPREM BÖLGESİNE YARDIMLARIMIZ DEVAM EDECEK
Murat Günday-Mobilya Meslek Komitesi: Sektör olarak deprem bölgesine çok sayıda yardım TIR’ı sevk ettik. Battaniye, soba gibi ihtiyaç malzemeleri de vardı. Yardımlarımız devam edecek. Odamız 141 yıllık büyük bir tecrübe. Bu konuda da çalışmalarını yapıyor, gereken yardımlarını sürdürüyor.
COĞRAFYAYA GÖRE YAŞAM
Saadet Gülümser Yıldırım-İplik ve Elyaf Ürünleri Meslek Komitesi: 1999 depremini İTO Yönetim Kurulu Üyesi olarak çalışırken yaşadım. O günlerde de şok yaşadık, ne yapacağımızı şaşırdık. Bu çok daha kapsamlı bir deprem. Şimdi de şaşkınlık içindeyiz. Biz bir imtihana girmiştik ama başarısız olduk. 2023 daha başarısız bir kriz yönetimi. Deprem geliyor diye uzmanlar uyardı. Son 15 yılda bilhassa Adana’da yeni bir şehir oluşturdular. Yüksek binalar yapıldı ve çok pahalıya satıldı. Ekonomik durumu iyi olanlar ev aldı. Hepsi yıkıldı. Benim ailem ve eşimin ailesinden 14 kişiyi kaybettik. Japonya’da her gün deprem oluyor, neden bunlar olmuyor? Belki coğrafi yapımıza göre yaşam alanlarını değiştirmeliyiz. Boşa zaman kaybetmeyelim.
İHTİYAÇLARI UNUTMAYALIM
Şevket Aydın-Tekstil Yan Sanayi Ürünleri Meslek Komitesi: Ben Malatyalıyım. Oğlum Adana, kızım İskenderun’da. Yani çok ciddi manada etkilendik. Bu acıyı sonuna kadar yaşıyorum. Bugün artık ne yapabiliriz, onu konuşmamız gerekiyor. Eleştiri yapalım ama bugün o gün değil. Deprem bölgelerinde iletişim halindeyiz. İhtiyaçları gönderiyoruz. İnsanların ihtiyacı kadar dağıtım yapmak lazım. Kıyafet ihtiyacı olana hijyen seti, su ihtiyacı olana ekmek veriliyor, bunlara dikkat etmek gerekiyor. Acılarımız kabuk bağlamaya başlayınca umarım 10 ilimizi unutmayız. Birkaç ay sonra da bu ihtiyaçlar devam edecek, belki artacak. O zaman duyarsız kalmayız umarım. İTO konteyner kenti kurmayı öneriyorum
HİKMET TANRIVERDİ-HAZIR
Giyim ve Konfeksiyon Meslek Komitesi: Oda yönetimimiz deprem bölgesine yardım için hızlı bir şekilde çalışıyor. Teşekkür ediyoruz. Bundan sonraki süreç daha zor olacak. Belki 6 aydan fazla sürecek. İlk 3 günde birçok sıkıntı yaşandı. Şu anda ise birçoğu çözülüyor. Oda olarak yardım bütçemizle deprem bölgesinde İTO konteyner kenti kurmak için çalışma yapmayı öneriyorum. Malatya ile sık sık görüşüyorum. Organize sanayiler vatandaşlara kapılarını açtı. Depremzedelere evler yapılana kadar barınma sağlamamız lazım. Konteyner kentler bu sebeple önemli. Depremden etkilenen 10 kentten İstanbul’a da geliş var. Bu süreçte İstanbul’daki konut ihtiyacı artacak. Yabancılara konut satışının acil olarak durdurulmasını öneriyorum. İstanbul depremini de ele almamız gerekiyor. Hükümet ve belediye arasında köprü olabiliriz. İstanbul’da depreme hazırlık için yapılması gerekenleri de takip etmeliyiz. Deprem bölgesindeki tüccar, esnaf ve sanayici kardeşlerimizin bu süreçte çekleri yazılmamalı ve onlara acil kredi verilmeli. Bir sonraki meclis toplantısında depremde yapılan hataları da konuşmalıyız.
KOMİTE OLARAK BİZ DE SAHADAYIZ
Fuat Kulaçoğlu-Altyapı İnşaatı Meslek Komitesi: Odamız, bu zor dönemde, İstanbul STK’ları arasında hızlı bir şekilde hareket etti. Gereken yardım çalışmalarını hemen başlattı. Oda yönetimimize teşekkür ediyorum. Komite olarak biz de sorumluluk aldık. Pazartesi günü öğle saatlerinde 30 aracı hemen sahaya yolladık. İş makinaları, vinç, taşıyıcı araçlar gönderdik. Elimizden gelen tüm yardımı yapmaya devam ediyoruz. Meclis ve komite üyesi iki arkadaşımız sahada. Bizleri üzen konuşmalara da maalesef şahit oluyoruz. Bu zor dönemde konuşulmaması gerekenler konuşulmamalı ve yapılan çalışmalara destek olunmalı.
HABER: MÜGE BİBER / ŞEREF KILIÇLI / BARIŞ CABACI
itohaber.com
ŞİRKET HABERLERİ
8 gün önceGENEL
8 gün önceGENEL
9 gün önceŞİRKET HABERLERİ
09 Eylül 2024RÖPORTAJ
09 Eylül 2024RÖPORTAJ
09 Eylül 2024YAZARLARIMIZIN KALEMİNDEN
09 Eylül 2024