Kur’ân-ı Kerîm’de yirmi iki yerde yetimlerden bahsedilmiş ve onlara iyi davranılması emredilmiştir. Müslüman Yetimlere, Öksüzlere yardım edecektir. Yetim ve öksüz çocukların kalbi daima mahzun ve boyunları büküktür. Anne-baba şefkat ve sevgisinden yoksun oldukları gibi; korunmaya, bakılmaya, görüp gözetilmeye de muhtaçtırlar. Sevgili Peygamberimiz (a.s.v.), yetimleri çok severdi. Onları okşar, gönüllerini hoş tutardı.Allah c.c Kur’an’da, Yetim malına yaklaşmayın” (En’am-152) buyurmakla, Onların ve mallarının korunmasına önem vermiştir.
Yetime yardım, mallarının ve canlarının korunmasıdır. Malları varsa onlar, reşit oluncaya kadar korunmalıdır. Onların, topluma iyi bir insan olarak yetişmeleri ve kazandırılmaları için gerekli her türlü yardım yapılmalıdır.Toplumda en çok korunmaya ve sevilmeye muhtaç olan yetim ve öksüzlerdir. Anne ve babası olmayan bu çocukların, genelde bakacak akrabaları da yoktur. Bugün sadece Türkiye’mizde, bir milyon civarında kimsesiz çocuk bulunduğu saptanmıştır. Böylelerine Müslümanlar da bakmazsa; Onları en iyi şekilde yetiştirmenin yollarını aramazsa; bunlara kim bakacak. Allah c.c, yetim ve öksüzleri müslümanlara emanet etmiştir. Onların, en güzel şekilde yetiştirilmesini ve malları varsa, el sürülmemesini emretmiştir.Küçük çocukların tümü, anne ve babalarının yanında, sıcak odalarında binbir ihtimam ile yetiştirilirken; sokaklarda her türlü doğal tehlike ve kötü insanların yapabilecekleri binbir türlü kötülüklerle karşı karşıya olan bu küçüklere yardım edilmez ve sevilmez mi? Peygamberimiz buyurmuştur ki; Kalbinin yumuşamasını ve hacetinin görülmesini sever misiniz? Yetime merhamet et,onun başını okşa ve ona yediğinden yedir.Kalbin yumuşar ve hacetine erişirsin. Kolsuz, ayaksız, kanatsız kalmış bir kuştur yetim. Ağlar, yanaklarında kurur gözyaşı. Acıkır, midesini dinler kendisi. Duvar diplerinde çizer, yalnızlığın resmini. Boynu bükük olmayı en iyi onlar bilir. Masumiyet en çok onlara yakışır. Şefkate en çok onların ihtiyacı vardır. Arkadaşlarının arasında arkadaşsız, kalabalıkların içinde yalnız. Böyle bir yetimi buldunuz, gördünüz mahallenizde, sokağınızda, sınıfınızda, okulunuzda. Sofranızdaki, çantanızdaki yiyeceklerinizi paylaştınız onunla. Evinize, sofranıza çağırıp sıcak bir çorba içirdiniz ona. Müjdeler olsun size! Böyle güzel bir işi yapmışsanız müjdeler olsun size!
Genel olarak insan nimet içerisindeyken o nimetin kıymetini tam anlamıyla bilemez. Sahip olduğu nimet elinden giderse, o zaman nimetin kıymetini anlar ama iş işten geçer. Baba şefkatiyle büyümüş, zor zamanlarında babasının desteğini görmüş kimi insanlar yetimleri anlamakta zorluk çekebilirler. Hastalandığı zaman yanı başında kimsesi olmayan, okulda diğer arkadaşları arasında başı dik bir şekilde babasından bahsedemeyen, hayatının en anlamlı günlerinde hep baba boşluğuyla burukluk yaşayan bir yetimi anlamak, bir nebze onun penceresinden olaya bakmakla mümkündür. Kendimizi yetimlerin yerine koyarak (empati) onları anlamaya çalışmamız gerekir. Her ne olursa olsun yetimlerinde bu toplumun bir parçası olduğunu unutmamalıyız. Allah’a emanet olunuz.
Selam, sevgi ve duayla
ŞİRKET HABERLERİ
15 gün önceGENEL
15 gün önceGENEL
16 gün önceŞİRKET HABERLERİ
17 Eylül 2024RÖPORTAJ
17 Eylül 2024RÖPORTAJ
17 Eylül 2024YAZARLARIMIZIN KALEMİNDEN
17 Eylül 2024