Türkiye Sermaye Piyasaları Birliği (TSPB), 2021 yılı Eylül ayı finansal piyasa özet verilerini açıkladı. TSPB’nin Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) ve Merkezi Kayıt Kuruluşu (MKK) kaynaklarından derleyerek hazırladığı finansal piyasa özet verilerine göre, yurtiçi yerleşiklerin (yerli yatırımcılar) finansal varlıkları 2021 yılı Eylül ayı sonu itibariyle son bir yılda yüzde 18,4 oranında (yaklaşık 950 milyar TL) artarak, 6.1 trilyon liraya ulaştı. TSPB tarafından açıklanan veriler, aynı dönemde yurtdışı yerleşiklerin (yabancı yatırımcı) finansal varlıklarının da yüzde 4 oranında artarak 560 milyar lira olduğunu ortaya koydu.
AKTİF YATIRIMCI SAYISI YENİDEN 1 MİLYONUN ÜZERİNE ÇIKTI
Bu yılın Nisan ayı sonu itibariyle 2 milyon 674 bin gibi rekor seviyelere ulaşan Borsa İstanbul hisse senedi piyasasında bakiyeli yatırımcı sayısında, Mayıs ayından itibaren yaşanan düşüş, Eylül ayında bir miktar toparlandı. TSPB verileri, Ağustos ayı sonu itibariyle 2 milyon 395 bine kadar gerileyen hisse senedi bakiyeli yatırımcı sayısının Eylül ayında 2 milyon 409 bine çıktığını ortaya koydu. TSPB verilerine göre, hisse senedi piyasasında ayda en az bir kez işlem yapan yatırımcı (aktif yatırımcı) sayısında Mayıs ayından itibaren yaşanan düşüşün ardından, Ağustos ayında bir miktar toparlandı. Temmuz ayında bayram tatilinin de etkisiyle 791 bine kadar gerileyen hisse senedi piyasasındaki aktif yatırımcı sayısı, Ağustos ayında yeniden 1 milyonun üzerine çıktı.
YERLİLERİN HİSSE SENEDİ VARLIKLARI YILLIK BAZDA YÜZDE 27,6 BÜYÜDÜ
Türkiye Sermaye Piyasaları Birliğinin derlediği veriler, yerli yatırımcıların hisse senedi varlıklarının yatırımcı sayısındaki artışa rağmen, Borsa İstanbul’da yaşanan düşüşün etkisiyle, Eylül ayında bir önceki aya göre yüzde 3 gerilediğini ortaya koyuyor. Verilere yıllık bazda bakıldığında ise Eylül ayında yaşanan gerilemeye rağmen yerli yatırımcıların hisse senedi varlıklarının geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 27.6 oranında artarak 2021 Eylül sonu itibariyle 402.6 milyar lira olduğu görülüyor. Yerli yatırımcıların hisse senedi varlıklarının, 175.6 milyar lirası kurumsal yatırımcılar ve tüzel kişilere, 227 milyar lirası ise bireysel yatırımcılara ait.
TSPB verilerine göre, son bir yılda yerli yatırımcıların finansal varlıkları içerisinde yıllık bazda en yüksek artış, kur artışının da etkisiyle eurobond varlıklarında yaşandı. Yerli yatırımcıların özel sektör eurobond varlıkları 2021 Eylül ayı sonu itibariyle geçen yılın aynı dönemine göre, yüzde 58,7 oranında artarak 114.7 milyar lira olurken, aynı dönemde kamu eurobond varlıkları ise yüzde 39,8 artarak 327.8 milyar lira oldu. Yerli yatırımcıların döviz tevdiat hesaplarındaki varlıkları, son bir yılda yüzde 22 artarak 2021 Eylül sonu itibariyle 2 trilyon lirayı aşarken, TL mevduatları ise yüzde 16,6 artarak 1 trilyon 790 milyar liraya çıktı. Yerli yatırımcılara ait; hisse senedi, varlığa dayalı menkul kıymet, varlık teminatlı menkul kıymet, özel ve kamu Eurobond, devlet iç borçlanma senetleri, varant ve sertifikadan oluşan sermaye piyasası varlıklarının, toplam finansal varlıklar içerisindeki payı 2021 yılı Eylül ayı sonu itibariyle yüzde 37,3 oldu.
YABANCILARIN HİSSE SENEDİ VARLIKLARINDA DÜŞÜŞ
Türkiye Sermaye Piyasaları Birliği tarafından açıklanan 2021 yılı Eylül ayı özet finansal piyasa verilerine göre, geçen yıl Eylül ayı sonu itibariyle 538.1 milyar lira olan yabancı yatırımcıların finansal varlıkları, yüzde 4,1 oranında artarak 2021 Eylül sonu itibariyle 560 milyar lira oldu. TSPB verileri aylık olarak incelendiğinde, yabancı yatırımcıların finansal varlıklarında, Nisan ayında başlayan artışın, Eylül ayında yerini düşüşe bıraktığı görülüyor. Veriler, yabancı yatırımcıların finansal varlıklarında eylül ayında yaşanan düşüşün, hisse senedi varlıklarından kaynaklandığını gösteriyor. TSPB tarafından açıklanan verilere göre, yabancı yatırımcıların hisse senedi varlıkları, Eylül ayında bir önceki aya göre 13.8 milyar TL (yüzde 5) düşerek 285 milyar liraya gerildi. Verilere göre, Eylül sonu itibariyle Türkiye’deki toplam 687.6 milyar lira olan hisse senedi portföy değerinin, yüzde 58,5’i yerli yatırımcılara, yüzde 41,5’i yabancı yatırımcılara ait bulunuyor.
SİVİL TOPLUM KURULUŞU
26 gün önceŞİRKET HABERLERİ
03 Ekim 2024GENEL
03 Ekim 2024GENEL
03 Ekim 2024ŞİRKET HABERLERİ
03 Ekim 2024RÖPORTAJ
03 Ekim 2024RÖPORTAJ
03 Ekim 2024