DOLAR 33,9818 0.11%
EURO 37,7251 -0.39%
ALTIN 2.726,78-0,69
BITCOIN 1855761-1,31%
İstanbul
24°

PARÇALI BULUTLU

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

145 okunma

VAY BE! DİYECEKSİNİZ, KÖMÜR DEYİP GEÇMEYİN!

ABONE OL
11/02/2023 22:23
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Kömürün Bilinen ve Bilinmeyen Gerçekleri;  

Enerji hammaddeleri arasında alternatifsiz bir önceliğe sahip olan kömür, yaygın bir tüketim kolaylığına erişmiş tek enerji kaynağıdır. Doğru teknolojilerin kullanılması ile birçok kömür türünün çevreyi kirletmeden, verimli bir şekilde yakılması ve kullanılması mümkündür. Diğer tüm enerji kaynakları ile kıyaslandığında halen en ucuz yakıttır. Kömür birçok ülkede olduğu gibi Türkiye’mizde de ülke kalkınmasında ve toplumun yaşam kalitesinin belirlenmesinde öncü rol alır. Küresel ısınma ve Kyoto Protokolü olgusu kömür ile doğalgazın savaşıdır aslında. Tek suçlu fosil yakıtlar değildir. Bu propaganda dünyadaki doğalgaz lobisinin uydurmasıdır. Genel olarak kömürün ısınma amaçlı sobalarda kullanımı, sanayide enerji amaçlı, kaloriferlerde merkezi ısıtma sistemi şeklinde ve termik santrallerde elektrik üretiminde kullanımı dışında, başka bir çok sektörde hammadde olarak da kullanılmaktadır. İşte sizlere hayret ve şaşkınlık uyandırabilecek seviyedeki bilgiler.  Kömürün Evreleri;

* Turba  *Genç Linyit  * Orta Linyit *Yaşlı Linyit  * Taş Kömürü-(Maden    kömürü)           * Antrasit  *Grafit  * Elmas ( Kömürün en son hali elmastır. )

  • Halk arasında “Sakarin” olarak bilinen şeker hastalarının şeker yerine kullandığı beyaz renkli ilaç maden kömürü katranından elde edilir.
  • Mide ilaçlarının büyük bölümü kömür tozundan üretilir.
  • Makyaj malzemeleri ve kozmetik ürünlerinin birçoğunun imalatında kömür kullanılır.
  • Buzdolabına koyulan bir parça mangal kömürü oluşan kötü kokuyu yok eder.
  • Pil ve akü üretiminde, oto elektrik malzemelerinde kömür kullanılır.
  • Kurşun kalemin ham maddesi kömürdür.
  • Filtre sanayinde kömür tozu kullanılır. Kömür parçacıkları en önemli süzgeç görevi yapan maddedir.
  • Sigara üretiminde, sigara filtrelerinde de kullanılıyor.
  • Yıldırım çarpmasına karşın tedbir niteliğinde olan Paratoner sistemi topraklanmasında kömür tozu kullanılır.
  • Kışın karlı zamanlarda Futbol stadyumlarında her yer bembeyaz olduğu için saha çizgileri kömür tozu dökülerek belirgin hale getirilir.
  • Bakır sanayiinde, bakırın elektrolize edilmesi işleminde mangal kömürü kullanılır.
  • Genç kömürler gübre olarak kullanılabilir.
  • Petrolden elde edilebilen her ürün kömürden de elde edilir.
  • Sıvı yakıt ( benzin, mazot, etanol v.s.), gaz (havagazı), petrokimya ürünleri, hidrojen üretimi, kok üretiminde, kimyasal üretiminde ( Naftalin v.s.), ve hümik asit üretiminde kullanılır.
  • Hitler döneminde Almanya da kömürden peynir ve tereyağ elde edildi ve kullanıldı.
  • Barut imalatında kullanılır. Barut, potasyum nitrat, kömür tozu ve sülfürden oluşur. Mangal kömürü toz haline getirip, Şili güherçilesi dediğimiz Güney Amerika’nın bazı ülkelerinde bol miktarda bulunan, kuş gübreleri ile birlikte karıştırılarak yüzyıllardan beri barut imalatında kullanılmaktadır. Ateşinde keyifle ızgara yapılan mangal kömürü, burada ölümcül bir imalatın ana maddesi olarak karşımıza çıkmaktadır. Ayrıca Şili’nin Ant dağlarında yüzyıllardan beri katmanlar oluşturarak birikmiş olan ve en önemli ihraç maddesi olarak bu güvercin dışkıları satışı ülkenin ekonomisinin cari açığını kapatmaktadır.
  • Yaşlandıkça kömürün kalitesi artar. Kömürün en yaşlısı elmastır.

    Kömürün kullanım alanlarını bunlarla sınırlandırmak da yeterli değildir. Kömürün hayatımızda ki vazgeçilmez gerçeklerden biri olduğunu hep görüyoruz. Kömür sadece bir enerji kaynağı olarak değil, gaz ve sıvı hidrokarbon kaynakları bir hidrojen kaynağı olarak da önem kazanmaktadır. Her zaman söylüyoruz; Her ne kadar evlerde, sobalarda bireysel anlamda kullanımı işlemden kaldırılsa da,  kömür daha uzun yıllar enerjiler içindeki önemli yerini koruyacaktır. Bazı sanayi ürünlerinin ana maddesi olma konumunu da kaybetmeyecektir.Bu çağda kömür mü kaldı diyenlere net cevap. Aralık 2013 itibari ile ABD elektrik üretiminin % 45 ini kömür kullanarak sağlamıştır. Bu konuda daha birçok örnek verilebilir. Bu sadece birtanesi.

    HÜSEYİN AKARÇEŞME

    İstanbul Ticaret Odası Meclis Üyesi

    81 No’lu Doğal ve İşlenmiş Katı Yakıt

    Meslek Komitesi Başkan Vekili

    En az 10 karakter gerekli


    HIZLI YORUM YAP
    300x250
    300x250r