DOLAR 34,0003 -0.08%
EURO 37,8572 -0.07%
ALTIN 2.824,700,00
BITCOIN 1970659-2,54%
İstanbul
23°

HAFİF YAĞMUR

05:11

İMSAK'A KALAN SÜRE

114 okunma

TİCARETTE FIRSATÇILIK NE KADAR ETİK?

ABONE OL
11/02/2023 20:26
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Ticaret hayatın ve ekonominin gerçeği, bir tarafta mal ve eşyalara ihtiyaç duyanlar var. Bir tarafta bunları üretenler, hem üretip hem satanlar veya sadece alıp satanlar var, her türlüsü elbette ticaret.

Hep söylenir ticaret etik olmalı, ticaret kendi kurallarına uymalı denir. Ticaret kurallarında en kısa haliyle kaliteli mal üretmek, hile yapmamak, müşteriyi zor durumda bırakmamak, malı değerine satmak, fahiş fiyat uygulamamak, malına sahip çıkmak vardır.

Yukarıda saydığımız özellikler aynı zamanda “Ahilik” kurallarıdır. Bu gün ticarette bahsedilen kurallar yüzyıllar öncesinden bize miras kalmıştır.

Tüketici açısından da özlenen ticaret ve alış veriş şekli aslında budur.

Ne yazık ki bir dönem” fırsatçılık” ve “etik değerlere uygun davranmamak”, iyi bir davranış, uyanıklık, iş bilirlik olarak lanse edildiğinden ve bu durum benimsendiğinden dolayı ticarette fırsatçılık öne çıkar olmuş ve işin tuhafı yadırganmamış, kolayca uygulanmıştır.

Bu gün çeşitli sebeplerle kurallara uygun ticaret yeniden özendirilmeye çalışılsa da etik olmayan “fırsatçı ticaret” in bu kadar çabuk yaygınlaşması, uygulanması, benimsenmesi tuhaf değil mi?

İnsanlar doğruya inanıyorlarsa yanlışa karşı dik durabilmeli. En ufak bir yanlış rüzgârında eğilip bükülmemeli. Ne yazık ki bazı kişi ve kurumlarca ticarette her yol mubah sayıldığı için, her türlü oyun oynanıp tüketici kandırılabiliyor.

Gıdadan,  otomobil tamirine, tekstilden ilaca, çocuk oyuncak ve sarf malzemelerinden kozmetiğe kadar her türlü hile ve hurda var ne yazık ki. Denetimlerin yeterli olup olmaması önemli değil. Üreten ve satanın da sorumluluğu var.

Trafikte aracınızla giderken trafik kurallarına uymanız için her metrede bir trafik polisi mi bulunması gerekiyor?  Sürücü sorumluluğunu ve kuralları bilmek zorunda. Çünkü ehliyet alıyor.

Aslında ticaret yapanlar ticaret odalarına ve meslek odalarına kayıt olurken bir nevi ehliyet alıyorlar. Belki de bu ehliyetin niteliği, içeriği yeniden düşünülüp değişip dönüşmeli, düzenlenmeli, düşünülmeli,  bir takım mesleki cezalar ve yaptırımlar konulmalı, varsa uygulanmalı.

Sözün Özü; Ticarette fırsatçılık olmaması, etik kurallara uygun davranılması için ilgili odaların zaman ayırarak sonuç odaklı çalışma yapması faydalı görünüyor.

Öğr. Gör. Tümay MERCAN

Kocaeli Üniversitesi İletişim Fakültesi  Halkla İlişkiler ve Tanıtım Bölümü/ Yönetim Danışmanı

tumaymercan@hotmail.com   Twitter:Tümay Mercan@Tumaymercan  / Facebook:Tümay Mercan

    En az 10 karakter gerekli


    HIZLI YORUM YAP
    300x250
    300x250r