Ticaret hem ekonomik hayatın hem de sosyal hayatın olmazsa olmazı. Birileri üretecek, birileri o ürünleri tüketici ile buluşturacak, sonuçta tüketicinin alım gücü ve ihtiyaçları ile beraber hep birlikte kazanılacak ve toplum ekonomik olarak devam edecek.
Bu gün baktığımızda, üretmek de, alıp satmak da, tüketici olarak satın almak da zor. Zaman içinde hem ihtiyaçlar dönüşüyor, hem de ticaretin şekli.
Aslında bu değişimler birden bire gelmiyor. Ayak seslerini hissettiriyor ama önce bir vurdumduymazlık, sonra “değişim olunca bakarız, duruma göre kendimizi ayarlarız söylemleri” ile ticaret zaman içinde dönüştü, daha da dönüşecek.
Üretilen veya satılan ürünlerden tutun da müşteriye, fiziki şartlara, müşteri beklentilerine kadar pek çok şey değişti. Rekabetin şartları da değişen unsurlar arasında.
Bugün rekabet şartları da kurumları zorluyor. Müşteri beklentilerinin artması, işletmeleri tatlı rekabetin dışına çıkardı. Keskin bir rekabet var. Bu rekabet içinde işletmeler ya zamanla stratejilerini değiştirerek zamana ve rekabet şartlarına uyum sağlıyorlar, ya da yok oluyorlar.
Ticaret yapan herkes bu durumu yaşıyor. Mevcut şartlarda değişip dönüşemeyenler ne yazık ki şartlara dayanamayacak ve işlerini değiştirmek veya kapatmak zorunda kalacaklar.
Değişim ve dönüşüm kaçınılmaz bir durum elbet ama önceden bu durumu öngörüp önlem almak da iş hayatının ve yöneticilerin görevleri arasında. Her türlü iş yeri için geçerli bir durum. Üst mahalledeki yangını önce önemsemeyip, “Bana bir şey olmaz” demek ve sonra yangın kendi kapısına gelince “eyvah” demek gibi bir durum bu.
Peki, ne yapılmalı?
Özet olarak belirtmek gerekirse,
-Dünyadaki, ülkedeki, bölgedeki değişimin, beklentinin ve rekabetin farkında olmalı.
-Ayak yorgana göre uzatılmalı.
-Aynı sektörde bir araya gelerek, kümelenme çalışmaları yapılmalı.
-Zaman çok iyi değerlendirilmeli, inovatif davranılmalı.
-İşbirliklerini önemsemeli,
-Rekabet aynı mahalle içinde değil, yurt dışı ile yapılmalı.
-Fırsatları doğru zamanda fark ederek harekete geçebilmeli.
Sözün özü; Ticaret hayatı giderek zorlaşıyor ama fırsatları da beraberinde getiriyor. Fırsatlara odaklanılmalı.
Öğr. Gör. Tümay MERCAN
Kocaeli Üniversitesi İletişim Fakültesi Halkla İlişkiler ve Tanıtım Bölümü / Yönetim Danışmanı
tumaymercan@hotmail.com Twitter: TümayMercan@Tumaymercan / Facebook: Tümay Mercan
ŞİRKET HABERLERİ
6 gün önceGENEL
6 gün önceGENEL
7 gün önceŞİRKET HABERLERİ
07 Eylül 2024RÖPORTAJ
07 Eylül 2024RÖPORTAJ
07 Eylül 2024YAZARLARIMIZIN KALEMİNDEN
07 Eylül 2024