Dünya’nın egemen ve güçlü ilkeleri sadece kendi çıkarları ve Afrika’nın zengin kaynaklarını şahsi ya da ülkeleri menfaatine kullanmak ve çok düşük maliyetlerle sahip olmak için Dünyanın en mazlum ve en bakir kıtası Afrika’da ki etki alanlarını genişletmek gelirlerini ve faaliyetlerini kalıcı ve sürekli kılmak için yoğun bir çalışma içinde oldukları herkesçe biliniyor.
Türkiye’den Afrika’ya ilk gidişler ise diğer ülkeler gibi menfaat için değil Afrika insanına yardım etmek ve kendi kaynaklarını başta su ve tarım olmak üzere kendi imkânları için nasıl kullanacaklarını öğretmek ve kendi kendilerine yeter duruma gelmelerini sağlamak için oldu.
Türkiye’den Afrika’ya giden yardım kuruluşlarının görevlerini yıllarca başarıyla yürütmelerinin ve devam ettirmelerinin ortaya çıkardığı karşılıklı sevgi ve saygı ilişkilerin daha da gelişmesine ve ticari faaliyetler ile ithalat ve ihracatın gelişmesine neden oldu.
HBS Mimarlık Organizasyon Yönetim Kurlu Başkanı Sıraç Tanır’da Afrika’nın 16 ülkesinde Türkiye’nin varlığını hissettirmiş bu ülkelerde yaptığı çalışmalarla kendini sevdirmiş ve tüm ülkelerde kalıcı dostluklar kurarak işbirlikleri tesis etmeyi başardı.
Afrika iş insanlarının Sıraç Tanır’la yaptığı gerek Afrika kıtasındaki ülke seyahatleri gerek ticari faaliyetlerdeki dürüstlük ve tesis edilen güven, ihtiyaç duydukları ürünleri Sıraç Tanır aracılığı ile Türkiye’den almayı tercih etmelerine vesile olmuş ve bu talep ve ticaret geliştikçe ortaya “HEDEF AFRİKA- B2B ve FUAR ZİRVESİ” Projesi çıktı.
HBS Mimarlık Organizasyon Yönetim Kurlu Başkanı Sıraç Tanır Afrika serüveninin nasıl başladığını anlatırken; ASLINDA, “HEDEF, TÜRKİYE ve AFRİKA BİRLİKTE BÜYÜMEK” Vizyonunu ortaya koyarak projenin hangi aşamalardan geçerek bu denli kapsayıcı bir boyuta geldiğini ve Türkiye Üreticisinin neden bu fuarda yer alması gerektiğini verdiği cevaplarda görmek mümkün.
-Sayın Siraç Tanır söyleşimize öncelikle Afrika’yla kaç yıl önce nasıl tanıştığınız ile başlayalım sizi Afrika’ya çeken neydi?
Yaklaşık 8 yıldır Afrika kıtasındaki ülkeleri inceliyorum. İki yıldır da bilfiil gidip geliyorum. Afrika dünyanın en genç nüfusuna ve kıta olarak dünyanın en büyük kıtalarından birisi mesela Amerika ve Avrupa kıtası her biri yaklaşık 10 milyon km2, Afrika kıtası 30 milyon km2’den büyük, Togo’nun ekilmemiş arazileri ekilirse tüm Afrika’ya yeter. Afrika’nın ekilmemiş arazilerinin tümü ekilirse Dünya’ya ve başka bir dünyaya daha yeter. Madenlerini, petrolünü, doğalgazını anlatmıyorum. Gelin görün ki; bu kadar varlığın içinde yüzde 50’si yokluk çekiyor, zenginleri de çok zengin. Bunları anlatmamın sebebi şu ki; burada bir şeyler eksik biz buraları tamamlayabiliriz. Buraya teknoloji, yatırım, sağlık ve eğitim desteği verebilirsek inanın Afrika kıtası geleceğin kurtuluşu olur. Tüm dünya Afrika’ya muhtaç olur.
-Türkiye’de “Sıraç Tanır, herkes onu tanır” diye bilinen birisiniz. Afrika’da da çok geniş bir coğrafyada tanındınız Afrikalı iş insanlarının güvenini kazanarak onları Türkiye’den ürün almaya ithalat yapmaya ikna ederek Türkiyeli iş insanlarıyla buluşmaya getiriyorsunuz! Bunu nasıl başardınız bu yolda neler yaşadınız?
Aslında çok kolay olmadı; Rabbimden şu ana kadar neyi istediysem verdi, Afrika konusunda çok dua ettim ve şu an çök şükür başarıyoruz. Özellikle temas kurduğum iş insanlarını Türkiye’ye davet ettim, Onlar ile ilgilendim herkesin ülkemize sığınmacı olarak gelmiş Afrikalı saatçi gözüyle baktığı insanlara değer verdim, Bu davranışım ve hiçbir vaat vermeden ticaretin kuralları çerçevesinde neler yapabileceğimizi anlattım; ülkemizde okumuş master yapmış dış ticaret okumuş öğrenciler ile ilgilendim onlara nasıl başaracağımızı anlattım. Şimdi bu insanlar firmamızın yurtdışında birer temsilcim ve tüm kapıların açılmasına vesile oluyorlar.
ŞU AN Gambiya’da Gambiyalı bir iş kadınıyla beraber 2.400 m2 mobilya showromu açıyoruz. Yaklaşık 30 konteyner mal ihracatı yapacağız. Ayrıca Senegal’de bir bakanın kızıyla mimarlık ofisi açıyorum, iki günde görüştürdüğü firmalardan yaklaşık 50 milyon dolarlık bir iş alabilme kapasitemiz oluştu.
Şimdi ben Türkiye’deki tüm üreticileri, İHRACAT yapmak isteyen tüm iş insanlarını fuara bekliyorum. Bende alıcı çok sizde üretim varsa gelin.
– Türkiyeli üreticiler, Sanayiciler, İhracatçılar bu 29-30 Nisan’da gerçekleşecek HEDEF AFRİKA B2B-FUAR KONFERANS ve ZİRVESİNE neden katılsınlar?
HBS Mimarlık ve HBS Uluslararası Organizasyon, yıllardır kıtalararası işbirliği fuarı ve B2B konferansları düzenliyor. Hedef Afrika/Kıtalararası İşbirliği Fuar ve B2B Konferansı da bu zirvelerden biri. Biz bu organizasyonlara direkt alıcı olacak firmaları davet ediyor ve bu zirvelerden mutlak ve mutlak işbirliklerinin doğmasını sağlamaya çalışıyoruz. Afrika’dan gelen alıcıların hepsi bizim iş insanlarımızdan bir ürün almak istiyor. Bu yılki konseptimiz arasında özellikle belediyeler yer alıyor. Bu nedenle birçok Afrika ülkesinin önde gelen şehirlerinin belediye başkanları da (altını çizerek söylemek istiyorum ki;) alım yapmak için burada olacak. Fuar ve B2B’ye katılacak tüm iş insanlarımızın önemli anlaşmalarla buradan büyük bir memnuniyetle ayrılacağından eminiz. Bu nedenle mal satmak isteyen tüm iş insanlarımızı fuarımıza bekliyoruz.
-Afrika’dan hangi ülkelerden ve hangi sektörlerden iş insanları geliyor?
16 ülke ve 25’ten fazla sektörden 500’ü aşkın katılımcı bekliyoruz. Ülkeler; Angola, Benin, Fildişi Sahilleri, Gambiya, Gine, Gine Bissau, Kamerun, Kenya, Kongo, Liberya, Mali, Moritanya, Nijerya, Senegal, Sierra Leone ve Togo. Sektörler ise şöyle: Enerji, elektrik, elektronik, ev tekstili, gastronomi-soğutma sistemleri, gıda, inşaat, işletme tesisleri, haberleşme, genel ticaret, belediyecilik alanında kullanılacak iş makineleri ve malzemeleri, oyun parkları, kapı-pencere, kozmetik, meyve sebze ithalatı ihracatı, mobilya, makine, mobil konteyner-karavan, otomotiv-ticari araç, otel tekstili, sağlık, tekstil, tarım-hayvancılık, yapı market, yazılım-e ticaret, züccaciye, tüm iş alanlarından ortak yatırım.
-Türkiye’den Stant ve B2B masası alacak üretici-sanayici-ihracatçılar Devlet Teşvik ve desteklerinden yararlanacak mı?
29-30 Nisan’da İstanbul Haliç Kongre Merkezi’nde gerçekleştireceğimiz etkinliğimiz KOSGB ve Ticaret Bakanlığı destekli bir zirve olacak. Katılımcılar yaptıkları masrafın yüzde 60’ına yakınını devlet desteği olarak geri alabilecekler. Bunun da katılımcılar için ayrıca bir artı değer diye düşünüyoruz.
-6 Şubat depreminden dolayı 11 Şubat 2023’te yapılması planlanan bu organizasyonu 29-30 Nisan tarihine ertelediniz. Deprem bölgesi üreticilerini Afrikalı iş insanlarıyla buluşturmak için bir çalışmanız var mı?
Güneydoğu Anadolu ve Akdeniz Bölgesi’nde 11 ilimizi vuran deprem felaketinden zarar gören üretici firmalar ve bölgeye yönelik olarak Deprem Destek Platformu’nu kurduk. İlk etapta depremden en çok etkilenen Adıyaman, Hatay ve Kahramanmaraş’taki toplam 100 üreticimizi etkinlik için İstanbul’a davet ediyoruz. Burada da hedefimiz, planladığımız ihracatın en az 20 milyon dolarlık kısmının deprem bölgelerimizden yapılması. Bunun için depremden zarar gören illerimizin valileri ve ticaret odaları ile irtibata geçiyor, depremden zarar görmüş iş insanlarının gelmesi için gerekenin yapılmasını rica ediyoruz.
Bu üreticilerin ulaşımından konaklamasına, fuara katılımından B2B alanlarında yer almasına kadar tüm masraflarını biz karşılayacağız. Böylece depremden zarar gören üretici firmaların daha hızlı toparlanması ve bölge ekonomisine daha çabuk katkı sağlamasını planlıyoruz.
-Son olarak Türkiyeli ve Afrikalı iş insanlarına ne mesaj vermek istersiniz?
Biz bu etkinlikle sadece doğru bir iş yaptığımızı düşünmüyor buna canı gönülden inanıyoruz. Gerek katılımcıların ve gerekse Afrika’dan gelecek konuklarımızın da bize inandıklarını biliyoruz. Bu konudaki tecrübelerimiz ve daha önce yaptığımız etkinlikler de herkes tarafından biliniyor. Hep beraber, güzel ve yeni işbirliklerine açılan bir sürece şahitlik edeceğimizi düşünüyorum. Şimdiden herkese hayırlı olsun.
FUARA KATILIM SAĞLAYACAK AFRİKALI SEKTÖRLER
SEKTÖRLER
1. Enerji: Yenilenebilir Enerji Kaynakları (Güneş Enerjisi) ,Jeneratör, Akü, Enerji
Sistemleri
2. Elektrik: Elektrik Malzemeleri, Tesisat Malzemeleri, Aydınlatma
3. Elektronik Ürünler: Bilgisayar, TV, telefon aksesuarları, Yazıcılar, Beyaz eşya, elektrikli ev aletleri
4. Ev Tekstili ve Dekorasyon Ürünleri: Duvar Kâğıdı, Perde, nevresim takımları, Havlu, Yorgan, Battaniye, Saat, Tablo, Dekoratif Ayna, Aksesuar
5. Gastronomi ve Soğutma Sistemler: Endüstriyel araç Gereçler
6. Gıda: Her çeşit Gıda ürünleri, Paketli Ürünler, Katı ve Sıvı besinler, Hızlı tüketim Ürünleri
7. İnşaat: Konut, Ticari iş yerleri, Okul, Hastane, Otel, Kanalizasyon, Yol çalışmaları
8. İşletme Tesisleri: Yem fabrikaları, Beton Santrali, Beton Direk Üreticisi Mikser, kamyonlar, iş makinaları, ikinci el kamyonlar, Gıda işleme Tesisleri
9. Haberleşme: Haberleşme teknoloji ürünleri, TV programları İnternet Haber
10. Genel Ticaret: (İthalat ve İhracatçılar)
11. Kapı ve Pencere: Ahşap ve Çelik Kapı. PVC Kapı ve Pencere
12. Kozmetik: Kişisel Güzellik ve Bakım ürünleri, Kuaför malzemeleri, Hijyen ve Temizlik ürünleri
13. Meyve ve Sebze İthalat ve İhracatçıları:
14. Mobilya: Hazır Mobilya, Sabit Mobilya, De monte Mobilya, Ev-Ofis-Otel Mobilyaları vb.
15. Makina Grupları: Madencilik Makinaları, Tekstil Makinaları, Gıda Paketleme
Makinaları, Ürün ambalaj Makinaları, Gıda Üretim Makinaları, Unlu mamulleri Makinaları vb.
16. Mobil Konteyner Karavan: Konteyner,
17. Otomotiv ve Ticari Araç Sektörü: Yedek Parça ve Petro Kimya Ürünleri
18. Otel Tekstili: Toptan Nevresim ve Havlu Takımları Yorgan, Battaniye vb.
19. Sağlık Sektörü: Eczacılık, Organik ilaçlar, Hastane Donanımları, Medikal ve koruyucu malzemeleri, Medikal Ekipmanlar, İlaç Endüstrisi vb
20. Tekstil: Hazır Giyim, (Bay ve Bayan giyim, Çocuk giyim, iç giyim,) Ayakkabı ve aksesuarlar, iplik, kumaş, deri, Ev-Otel-İşyeri-Ofis Tekstili vb.
21. Tarım ve Hayvancılık: Tarım alet ve ekipmanları, Tarım Makinaları, Sulama sistemleri, Hububat ve Unlu Mamuller işletmeciliği, Mezbaha Ürünleri işletmeciliği, Süt ve Süt Mamulleri İşletmeciliği, Meyve ve Sebze işleme makinaları, Deniz mahsulleri, Balıkçılık, Besi ürünleri, Tarım Arazilerinin Kiralanması ve Ekilmesi vb.
22. Yapı Market: Alçıpen, Hırdavat, Çeşitli Profiller, Kaba inşaat malzemeleri, Madencilik ekipmanları, İş güvenli malzemeleri vb.
23. Yazılım ve E-Ticaret:
24. Zücaciye: Ev Gereçleri, Pişirme Ürünleri, Saklama Ürünleri, Banyo dekoratif Ürünleri vb.
25. Ortak Yatırımcı arayanlar: Tarım ve Hayvancılık, Sağlık, İnşaat, Altyapı, Yol-Köprü-Viyadük, Turizm, Maden, Gıda, Tekstil
Bilgi: Tasvir Ajans Organizasyon Ltd. Şti. 0212 417 8555 – 0555 703 43 63
SAĞLIK
15 gün önceGENEL
18 gün önceGAYRİMENKUL - OTOMOBİL
30 Eylül 2023GENEL
30 Eylül 2023EKONOMİ
30 Eylül 2023ENERJİ
30 Eylül 2023GENEL
30 Eylül 2023