Yeni yol haritalarını aktaran Asmalı; “Türkiye’nin üretici kimliğini, katma değerli gücünü ve inovatif büyüme hamlesini tüm dünyaya duyurmak için çalışıyoruz ve büyük bir heyecanla çalışmaya devam edeceğiz. Bu amaca ulaşabilmek için ise 7 stratejik hedef belirledik” dedi.
Yurt içinde 88 şubeye, yurt dışında ise 74 ülkede, 81 irtibat noktasına ulaşan MÜSİAD, farklı sektörlerde faaliyet gösteren 11 bin üyesi ve 60 bin firma ile hem 1 milyon 800 bin kişiye istihdam sağlıyor hem de oluşturduğu katma değer ile Türkiye ekonomisinin gelişmesine yön veriyor. MÜSİAD’ın 21 Eylül’de gerçekleşen 26’ncı Olağan Genel Kurulu’nun ardından Genel Başkanlığa seçilen Mahmut Asmalı; MÜSİAD bünyesinde 2009-2011 yılları arasında İnşaat Sektör Kurulu Başkanlığı, 2013-2017 yılları arasında Yönetim Kurulu Üyeliği, 2017-2019 yılları arasında MÜSİAD Genel Başkan Vekilliği, 2019-2021 yılları arasında ise MÜSİAD Karz-ı Hasen Sandığı Başkanlığı gibi önemli sorumluluklar üstlendi.
“MÜSİAD, TÜRKİYE’NİN KÜRESEL OYUNCU OLMASINDA ÖNEMLİ BİR MİSYONA SAHİP”
MÜSİAD 26’ncı Olağan Genel Kurulu’nun ardından yeni yönetim kurulunda görev alan genel başkan yardımcıları; Gökhan Yetkin, Mehmet Develioğlu, Sayın Soner Meşe, Ahmet Doğan Alperen, Muhammed Ali Özeken ve Davut Altunbaş ile başarılı proje ve iş birliklerine imza atacaklarını aktaran Mahmut Asmalı; “MÜSİAD, Türkiye’nin ekonomik ve sosyal gelişmesinin yanı sıra küresel bir oyuncu olmasında da çok önemli bir misyona sahip. Yeni dönemde, 58’inci günümüzü geride bıraktık. Yurt içi ve yurt dışı şube başkanlarımız ve yönetim kurulu üyelerimiz ile istişareler gerçekleştirerek, yeni dönem stratejik eylem planımızı hazırladık. Ardından TBMM Başkanımıza ve 13 bakanlığa nezaket ziyaretinde bulunduk. Farklı STK’larla iş birliklerine, ulusal ve küresel ölçekte iş dünyasının önde gelen paydaşlarıyla projeler geliştirmeye, medya temsilcileriyle buluşmaya ve gelecek projeksiyonumuzu farklı kesimlere ulaştırmaya odaklandık” diye konuştu. Yeni dönemde Türkiye’nin kalkınmasına katkı sağlayacak ve halkın refah seviyesini yükseltecek her çalışmaya destek vereceklerinin altını çizen Asmalı; MÜSİAD olarak; ‘Türkiye’nin üretici kimliğini, katma değerli gücünü ve inovatif büyüme hamlesini’ tüm dünyaya duyurmak için çalıştıklarını ve büyük bir heyecanla çalışmaya da devam edeceklerine dikkat çekti.
YENİ DÖNEMDE, 7 STRATEJİK HEDEF BELİRLENDİ
Türkiye’nin yerli ve milli üretim gücüne her açıdan katma değer sağlayabilmek hedefiyle ilerlediklerini ifade eden Asmalı, “31 yıldır gücümüzü üyelerimizden alarak ilerliyoruz. Önümüzdeki dönemde; geçmiş tecrübelerimizle, bugünün yeniliklerini birleştirerek, kuruluşumuzda da söylediğimiz, ‘Yüksek Ahlak Yüksek Teknoloji’ ilkesi ile Türkiye’yi yepyeni ufuklara taşıyacağız” dedi. Mahmut Asmalı; bu vizyon doğrultusunda yeni dönemde odaklanacakları yedi stratejik hedefi ise şu şekilde sıraladı:
“–G-20 ülkelerinin tamamında MÜSİAD ofislerinin güçlendirilmesi ve ticari diplomasinin artırılması,
-Körfez İşadamları İrtibat Ofisi’nin kurulması,
–Yurt dışında özellikle Avrupa’da MÜSİAD Expo Fuarı’nın düzenlenmesi,
-Uluslararası Tahkim Merkezi’nin kurulması,
-Mikro ihracatın desteklenmesi, bu doğrultuda her üyemizin lojistik, nakliye, insan kaynakları, ödeme sistemleri gibi altyapı süreçlerinin güçlendirilmesi,
-Ekonomi diplomasi faaliyetleriyle büyükelçi ve ticari ataşelerin Anadolu’daki iş insanları ile bir araya getirilmesi,
-MÜSİAD Ticaret Ofisi’nin (MTO) kurulması.”
“TÜRKİYE EKONOMİSİNİN 2023 YILINDA, 250 MİLYAR DOLARLIK İHRACATA ULAŞABİLECEĞİNE İNANCIMIZ TAM”
Küresel anlamda yaşanan ekonomik daralma, tüm ülkeleri negatif etkilese de, Türkiye ekonomisinin 2021 yılının Ocak-Ekim döneminde toplam 181.8 milyar dolarlık ihracat düzeyine ulaştığına dikkat çeken Asmalı; “Ekim ayında 20.8 milyar dolarlık ihracatla tarihin en yüksek aylık ihracat rakamı gerçekleşti. Son 12 aylık ihracat ise 215 milyar doları geçti. MÜSİAD olarak Türkiye ekonomisinin; özellikle hizmet ihracatının artmasıyla 2023 yılında, 250 milyar dolarlık ihracat hedefini aşacağına inancımız tam” dedi.
E-TİCARET VE MİKRO İHRACAT DESTEKLENECEK
Kasım ayında MÜSİAD üyesi ihracatçılar ile gerçekleştirdikleri özel araştırma kapsamında, Türkiye ihracatının 300 milyar dolar seviyesine çıkabilmesi için 3 temel stratejiyle yol alacaklarını vurgulayan MÜSİAD Genel Başkanı Asmalı; bu stratejileri şöyle aktardı: “Birincisi; katma değerli, yüksek teknolojili ürünlerin ihracatına ağırlık vermek. İkincisi; yurt dışı lojistik merkezlerine odaklanarak bu kapsamda her türlü altyapı sürecini güçlendirmek. Üçüncüsü ise e-ticaret ve mikro ihracatı desteklemek. Dünyada hızla büyüyen e-ticaret sektörü, hepimizin hayatında önemli bir yere sahip. 2020 yılında dünya perakende e-ticaret hacmi, son 10 yılda 15 kat artarak, 4.2 trilyon dolar olarak gerçekleşti.
Jeostratejik konumumuz, 30 milyona yaklaşan genç nüfusumuz, bölgemizdeki istikrarlı siyasi yapımız, 4 saatlik uçuş mesafesinde 1.6 milyar kişilik pazara ve 28 trilyon dolar GSMH’ye hitap edebilme potansiyelimiz ve 1 milyar doların üzerinde ihracat yapan sanayi ve ticaret şehirlerine sahip olmamız, Türkiye’yi e-ticarette çok daha farklı bir konuma taşıyacak.”
TİCARİ DİPLOMASI ÇALIŞMALARI HIZ KAZANDI
Mahmut Asmalı; “Türkiye; üretim gücü, alt ve üstyapı çalışmalarına yönelik inovatif hamleleri ve farklı sektörlerdeki uzmanlığıyla bugünden çok daha aydınlık bir geleceğe ilerliyor. İhracatımızın, kalıcı bir şekilde artış kaydetmesi, dış ticaret fazlası veren bir ülke niteliğine kavuşmamız ve böylece son iki çeyrekte olduğu gibi net dışı talebin, ekonomik büyümeye pozitif katkı vermeyi sürdürmesi için; Avrupa’dan Amerika’ya, Asya’dan Afrika’ya bütün muhtemel yeni ihracat pazarlarına talibiz. Bu nedenle MÜSİAD olarak ticari diploması çalışmalarımıza ağırlık verdik. 58 gün içerisinde; Pakistanlı iş insanlarını, Türk iş insanları ile bir araya getirdik. Endonezyalı ve Türk iş insanları, MÜSİAD’da gerçekleştirilen B2B görüşmeler çerçevesinde bir araya gelerek, yeni ortaklıklara imza attı. MÜSİAD Berlin’in açılmasıyla Türk ve Avrupalı iş insanları, MÜSİAD çatısı altında buluştu. Yıl sonuna kadar ise üç önemli etkinliğe imza atacağız. Kasım ayında 25’inci Uluslararası İş Forumu kapsamında, 3 özel uçak ve 500’ü aşan iş adamı, yurt dışı şubelerimiz ve diğer forum üyesi paydaş ülke temsilcilerinin katılacağı 1000’i aşkın iş insanı ile Bakü’ye adeta çıkarma yapacağız. 3-4 Aralık tarihleri arasında, şube başkanlarımızın katılımıyla, Bursa’da Genel İdare Kurulu toplantısını gerçekleştireceğiz. 22 Aralık’ta İstanbul Haliç Kongre Merkezi’nde ise 4’üncü Vizyoner’21 etkinliğimizi düzenleyeceğiz” yorumunda bulundu.
SÜRDÜRÜLEBİLİRLİĞE BÜYÜK ÖNEM VERİLİYOR
Kaliteli üretim ve hizmet altyapısı inşa etmek kadar, bu yapıyı sürdürülebilir kılmanın da MÜSİAD’ın en önemli misyonlarından biri olduğunu dile getiren Asmalı, şöyle devam etti: “MÜSİAD’a üye şirketlerin sinerjisiyle üretimden hizmet ağına kadar her süreçte sürdürülebilirliği desteklemek adına önemli adımlar atıyoruz. Paris İklim Anlaşması, iklim krizi ile mücadele kapsamında bir dizi uygulama ile iş dünyamıza önemli sorumluluklar yüklüyor. Bu kapsamda Türkiye’de MÜSİAD olarak iki temel hedefimiz bulunuyor: İlk aşama her alanda sürdürülebilirliği desteklemek… İkinci aşama ise otomotivden gıdaya, ulaşımdan enerjiye, hazır giyimden tarıma kadar hemen hemen her sektörde, üretim zincirinde oluşabilecek karbon ayak izini minimuma indirmeye yönelik projelerin öncüsü olmak.”
GENÇ MÜSİAD VE MÜSİAD KADIN İLE ÖNEMLİ PROJELER GELİŞTİRİLECEK
Tüm bu çalışmalara ilave olarak Genç MÜSİAD ve MÜSİAD Kadın’ın projelerini desteklemeye devam edeceklerini belirten Asmalı; “Bu dönem; uzun süredir emek verilen her gencimizin ve her kadınımızın ekonomik istihdama çok yönlü katkıda bulunacağı bir dönem olacak. MÜSİAD Kadın’a vereceğimiz güçlü destekle, geleceğe yön verecek birçok projeyi beraberce hayata geçireceğiz. Bu noktada öncelikli olarak iki hedefimiz bulunuyor: Genç MÜSİAD’ın yurt dışı teşkilat çalışmalarına yoğunlaşmak ve MÜSAD Kadın’ın Türkiye genelindeki üye sayısını artırmak” dedi.
“GENÇLERİMİZİ ÇOK DAHA AYDINLIK BİR GELECEK BEKLİYOR”
“Sektör kurullarımız, iş komisyonlarımız ve üyelerimizin sinerjisiyle Türkiye ekonomisini ve toplumsal refahımızı dünyada hak ettiği noktaya taşıyacağız” açıklamasında bulunan MÜSİAD Genel Başkanı Mahmut Asmalı; son olarak şu mesajı verdi: “Türkiye’yi geleceğe taşıyacak olan, aynı zamanda dünyada siyasi ve ekonomik olarak söz sahibi olmak için gereken yollar, köprüler, üniversiteler, hastaneler, barajlar, yenilenebilir enerji üretim kaynakları, doğalgaz, nükleer santraller gibi alt ve üstyapı yatırımlarımızın çoğu tamamlandı, kalanlar da hızla tamamlanıyor. Bugünün çocukları, yarının iş insanları, akademisyenleri, girişimci ve yatırımcıları olacak gençlerimizi çok daha aydınlık bir gelecek bekliyor. Güçlü bir ekonomiye sahip Türkiye; hak ve hukukun, adalet ve eşitliğin, barış ve güvenin, refah ve mutluluğun hakim olduğu bir dünyanın yeniden inşa edilmesinin en büyük öncüsü olacak.”
SİVİL TOPLUM KURULUŞU
26 gün önceŞİRKET HABERLERİ
03 Ekim 2024GENEL
03 Ekim 2024GENEL
03 Ekim 2024ŞİRKET HABERLERİ
03 Ekim 2024RÖPORTAJ
03 Ekim 2024RÖPORTAJ
03 Ekim 2024