Birinin yapmak zorunda olduğu bir işi aslında hatır için yapıyormuş gibi görünüp bu işten maddi çıkar sağlamanın adıdır torpil-rüşvet. Çünkü Yüce Yaratıcı Güç, sistemi hâk üzere kurduğunu Kitab-ı Kur’an’da ilân ediyor: “Allah, gökleri ve yeri HÂK ile oluşturdu.”(Teğâbün,3) Ve işlere sahip olmada, hakketme / liyakat esasını öneriyor.
“Hiç kuşkusuz Allah, sorumluluğu, her işin uzmanına verilmesini diler. Ve sorumluluklarınızı yürütürken, insanlara karşı adil davranmanızı öğütler.”(Nisâ,58)
Oysa ki insanlar gaflete düşerek yasal yoldan olmayacak işini, rüşvet ödeyerek çözmek ve hakları olmayanları, ahlâki olmayan yollarla elde etmek derdindedir.
Yüce Allah, “Mallarınızı aranızda haksız ve uydurma yollara başvurarak yemeyin. Halkın parasını, haksız yere yemek amacıyla, bile bile memurlara / yöneticilere rüşvet vermeyin.” buyurmaktadır. (Bakara,188)
Cenâb-ı Allah’ın, “Acaba, insan her umduğuna ve canının her istediğine kavuşacak mıdır?”(Necm,24) sorusuna verilmesi gereken sizce nasıl olmalıdır? Bilinmelidir ki hakkı olmayanı, zorla elde etmenin acı sonuçları, onları da bir gün yakalayacaktır.
Yine Kitab-ı Kur’an’da Yüce Yaratıcı uyarır:
“Ey inananlar! Birbirinizin malını haksız yollarla alıp yemeyin. Karşılıklı rıza ile yapılan ticaretle olursa başka. Haram yiyerek kendinizi mahvetmeyin.”(Nisâ,29)
“Kim emanete hıyanet eder, kamu malından çalarsa, kıyamet günü çaldığı şey boynunda asılı olarak gelir. Sonra herkese kazandığının karşılığı tam olarak ödenir ve hiç kimse haksızlığa uğratılmaz.”(Âli İmran161)
“Kalpleri katılaşmış olanların bir kısmı, Allah’ın Kelâmını dinleyip kavradıktan / anladıktan sonra, bile bile onu çarpıtırlar / tahrif ederler.”(Bakara,75)
“İnananlar, uyarılara rağmen sorumluluğu paylaşmaz, herkesin yararına birliği sağlamazsanız, geldiği zaman, sadece inkârcı zalimlere değil, tüm herkesi kapsayıp perişan edecek bir fitneden / felâketten sakının.”(Enfâl,25)
“İnsanları, bilgisizce yanlış yollara yönlendirmek için, yalan uydurup, iftiralarını Allah’a yakıştırandan daha zalim kim olabilir? Allah şirk koşarak yanlış; kendi zararına iş yapan / zalim toplumu doğru yola iletmez.”(En’âm,144)
Sonuçta; ürperten bir Kur’an uyarısı daha:
“Biz, bir ülkeyi değişime / yıkıma uğratmak istediğimiz zaman / bir ülke kendisini yok olma aşamasına getirdiğinde; adil olmayan kişilerini / varlık ve güç sahibi önde gelenlerini / zevkine düşkün zenginlerini söz sahibi yaparız / o ülkenin yönetimine gelmesine izin veririz de, onlar, orada kötü işler yaparak hak yoldan çıkarlar / onlar eliyle oranın altını üstüne getirerek, verdiğimiz sözü gerçekleştiririz.”(İsrâ,16).
YÜCE DİNİMİZİN BAHSİ GEÇEN UYARILARINA SEBEP, NEDİR BU TORPİL DENEN İLLET?
Torpil, hak eden birinin hakkını yemektir. Bir göreve biri gelecekse başarılı olanın değil, torpili olanın getirilmesi demektir. Torpil, Türkiye’den en kısa sürede uzaklaşması gereken alışkanlık ve Türkiye’nin en önemli sorunlarından biridir. Dürüst insanların yapmadığı ve asla yapmayacağı bir şeydir.
Torpil; İşe,akraba, eş dost, arkadaşların yerleştirilmesi uygulamasıdır. Kamu kaynaklarının çalınması ve yolsuzluktur. Kayırmadır,haksızlıktır,adaletsizliktir. Sosyal statüye dayalı bir ayrımcılıktır. Yeteneksiz kifayetsizlerin iliklerine kadar işlemiş bir hastalıktır.
Torpil; hemşeri, arkadaş, akraba ve tanıdık versiyonlarıyla kendini gösteren kıyak biçimidir. Ayrıcalıklı zümre oluşturmaktır. Bazen abartılıp görev ve misyonların erozyona uğratılıp, genetik kılınmasıdır.
Torpil; zor görevlerin dürüstlerin sırtına yüklenmesidir. “Ricası Trafiği” diye yeni bir trafik türü başlatan ve adına kibarca “referans” denilen bir trafiktir. Önceliğin kendilerine verilmesi için yetkililere yalvarıp, sonra da en aşağılık diyetleri ödeyenlerin kötü bir alışkanlığıdır.
Torpil; dürüst insanların endişeli bekleyişleridir. Dürüst insanları sisteme küstüren, inançlarını yitirmelerine neden olan en büyük etkendir. Bilginin ve yeteneğin, bilgisizliğe ve yeteneksizliğe boyun eğdirilmesidir. İşsizlik, ihtiras ve telefon vb.lerinin sayısının artmasıyla doğru orantılı bir şeydir.
Torpil; tarih boyunca, iltimas, adam kayırma, haksız terfi, keyfi ihale gibi adlarla sürekli var olmuş bir tür yolsuzluktur. “Hamili kart yakınımdır” anlamına da gelmektedir. Torpil; bilgi birikimi, yetenek, proje üretme, dürüstlük, çalışkanlık, başarabilme yetisi gibi kavramları hiçe sayan bir kavramdır.
Torpil; haksız çıkar elde etmenin bir türüdür. Okul kayıtlarında bile rastlanan kirlenmişliktir. Bürokrasisinin içine düştüğü bataklıktır. Eşitlik düşmanlığıdır. Gayri meşru anlayışın toplum ve halk zararlısı süne ya da beyaz sinek türü ürünüdür.
Torpil; meşrulaştırılması kötülüğe hizmet; varlığı ise adaletsizliktir. Hakkı yenen insanların hesabının verilememesi demektir. Geçmişten geleceğe uzanan ve hiç değişmeyen aşağılık bir çıkar sağlama modelidir. Yüz kızartıcı bir eylemdir.
Torpil; kırılması ve yok edilmesi gereken bir kısır döngüdür. Gelenekselleşmiş ithal bir kültürdür. Yüreğinde insan sevgisi, beyninde bilgi biriktirenlerin ihtiyaç duymadığı bir şeydir. Dürüstlerin yaşam okulunda sınıfta kaldıkları tek derstir.
Bahsettiğim “torpil” insanlık ayıbıdır,haksızlık,adaletsizlik ve hırsızlıktır. İnsan hakkı ihlalidir. Şartnamenin iş verilecek müteahhide göre düzenlenmesinden farkı yoktur. İnsanlığa fesat karıştırma suçudur.
Hülasa torpil; insanı insani vasıflardan ayıran illettir.
Belki, herkes çaba gösterirse, torpil yapanlar ve yaptıranlar teşhir edilirse, basın sürekli ve samimi biçimde üzerine giderse, her kademedeki yöneticiler sıkı önlemler alırsa, şeffaflık ve kitlesel duyarlılık sağlanırsa, topyekûn halk, bananecilikten arınıp, yasadışı olan bu uygulama ile mücadele ederse ve torpil yapan da yaptıran da yasalar çerçevesinde cezalandırılırsa ortadan kaldırılabilecek bir yolsuzluk ve bulaşıcı bir hastalıktır.
Manevi hastalıklara yakalanmaktan, maddi zaaflara kapılmaktan, hak-hukuk çiğneme acziyetine düşmekten Mevlâm bizleri muhafaza eylesin.
Selam, dua ve saygılarımla…
Hacı Arıcı
ŞİRKET HABERLERİ
6 gün önceGENEL
6 gün önceGENEL
7 gün önceŞİRKET HABERLERİ
07 Eylül 2024RÖPORTAJ
07 Eylül 2024RÖPORTAJ
07 Eylül 2024YAZARLARIMIZIN KALEMİNDEN
07 Eylül 2024