Hayat, insana verilmiş en büyük sermayedir. Bu sermaye, gelişim uğruna harcanırsa değer kazanır ve iki cihan saadetine vesile olur. İnsan, kendine verilen kabiliyet ve kapasiteyi hayata geçirmekle sorumludur. İnsanî gelişim, insan-ı kâmil olma yolculuğudur. Dürüstlük ve gelişim yolculuğu, bir kişilik ve sorumluluk meselesidir.
İnanç, kültürel kodlar ve evrensel değerler, insan kimliğinin oluşmasında temel unsurlardır. Düzelme de kalpten başlar ve “kalpler ancak Allah’ı anmakla tatmin olur”. Bu saha tasavvuf kültürü ile yakından alakalıdır. Çünkü tasavvuf, şeriatın tadılan meyvesi ve yaşanan boyutudur…
Kendine faydası olmayanın başkasına tesiri olmaz. Evrendeki canlılar içinde en değerli varlık insandır. İnsandaki iç enerjiyi açığa çıkarmak, eğitimcilerin vazifesidir. İnsanî gelişim, kişisel gelişime alternatif olarak olgunlaştırılmıştır. Kişisel gelişim egoyu ön plana çıkarırken, insani gelişim, insanî, sosyal ve ilahî değerlerden beslenir.
İnsanî gelişim, insan davranışlarının dinamikleri ile ilgilenir. Kalp, beyin, vicdan, bilgi ve kesenin entegre bir şekilde belli değerlere bağlı olarak hareket etmesi, insanî gelişimin gereklerindendir.
İnsanî gelişim; kalp, kafa, kese, kemer ve kelam/söz’ün aynı istikamette ve bir mihver etrafında olması yani kişisel bütünlük ile ilgilenir. İnsan gelişimi; algı sistemi, öz güven, inanç ve tutarlılık konularını irdeler. İnsanların algı sistemi ve bakış açısı, gelişim ve kimlik oluşumu için çok önemlidir. Buna söz ve davranış uyumu da dâhildir. Tutum ve davranışlar, inanç ve değerlere uygun olmalıdır. Belli değerlere bağlı ve üretken olmak, insanî gelişimin göstergelerindendir.
Kalp, iman, sevgi ve muhabbetin hanesidir. Kafa, bilgi ve düşüncenin merkezidir. Kese, ekonomik ve maddi boyutlar ile ilgilidir. Kemer; evlilik, namus, aile konularına atıfta bulunur. Kelam (söz); kişinin söz ve davranış uyumuna vurgu ile bu 5 K’nın bir mihver/anafikir etrafında, kişisel bütünlüğü gerçekleştirmesi insani gelişimin hedeflerindendir.
İnsanın Kendisiyle Tanışması ve Gelişim
İnsan çok farklı kapasite ve kabiliyetleri kendinde bulunduran bir varlıktır. Ancak bu yeteneklerin keşfedilip hayata taşınması için insanın kendi ile tanışması gerekmektedir.
Kurumlar için yapılan SWOT analizi, fert olarak insan için de geçerlidir. İnsanın güçlü (Strong) yönleri fark edilmelidir. Zayıf (Weak) yönleri için tedbirler alınmalıdır. İmkan ve fırsatları (Opportunity) iyi değerlendirilmeli ve tehditler (Threat) ortadan kaldırılmalıdır.
Eğitim, insana bunları kazandırma hizmeti vermelidir. Yarışa ve sınav stresine bulaştırılan eğitim, insanın asıl kapasitesini kullanmasına fırsat vermediği gibi tek tip ve standart bir yapı oluşturmaktadır. Bu durum ise gelişim ve dönüşümün ünündeki engellerdendir. İnsanın kendisi ile tanışmasını ve kabiliyetlerini ortaya çıkarmasını sağlayacak eğitim sistemlerin devreye alınması gerekmektedir.
İnsanın Anlaşılmasının Zorluğu ve Gelişim
İnsan, anlaşılması ve çözümlenmesi en zor varlıktır. İnsan beyni ve rüya ile ilgili çalışmalar incelendiğinde bunun ne ifade ettiği daha rahat anlaşılabilir. Bazen bir söz veya düşünce, uykuları kaçırabilir. Çok defa buna sebep olduğu düşünülen kişi veya durumun farkına bile varılmaz. Bazen kişi; kimin, neye, niçin, nasıl kırılabileceğini fark edemeyebilir.
İnananlar olarak, her şeyimiz ve güvenebileceğimiz Bir tek Rabbimiz var. Sakın hiç bir şeyi dert etmeyin! “Eslim festerih”, teslim olabilen için her şey yoluna gider. İnsanın yolunda gitmiyor gibi zannettiği bazı durumlar bile, belki uzun vadeli hayatta onun hayrınadır. Kimin ne ile sınanacağı bilinemez. Fani hayatı, baki hayat sermayesi haline getirebilmek için gayret gösterilmelidir.
Mutlu olmak isteyen, özüne dönebilmeli ve muhataplarına mutluluk bahşetmeye çalışmalıdır. Gözlerimiz, beynimiz ve kalbimizdeki ışığı fark edebilsek gerçek aydınlatmanın ne demek olduğunu anlayabiliriz.
İnsanı sadece bedenden ibaret sananlar, insanlığa en büyük zararı vermektedirler. Ruhundan mahrum bırakılan insan, hakikatleri anlayamadığı için, alkolizm, eğlence ve uyuşturucu devreye girebilmektedir.
İlahi rehberlik, insanın hakikatinin anlaşılması ve mutluluğu için yeterlidir. İslami hakikatleri, iman, ibadet, ahlak ve muamelat boyutu ile hayatına taşıyanlar huzura erebilirler.
SİVİL TOPLUM KURULUŞU
26 gün önceŞİRKET HABERLERİ
03 Ekim 2024GENEL
03 Ekim 2024GENEL
03 Ekim 2024ŞİRKET HABERLERİ
03 Ekim 2024RÖPORTAJ
03 Ekim 2024RÖPORTAJ
03 Ekim 2024