DOLAR 34,0163 -0.06%
EURO 37,9361 0.04%
ALTIN 2.824,44-0,01
BITCOIN 1972160-2,44%
İstanbul
23°

HAFİF YAĞMUR

05:11

İMSAK'A KALAN SÜRE

117 okunma

FARKLILAŞAN FARK EDİLİR

ABONE OL
11/02/2023 19:44
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Farklılaşmak diğerlerinden, muadillerden ayrılmak demek. Kurumların, işlerin, işletmelerin pek çoğu fark edilmek ve beraberinde farklılaşmak arayışında.

Farklılaşmak birçok konuda veya tek bir konuda olabilir. Ürün, hizmet, kalite, personel, dağıtım kanalı, imaj, konum, strateji, pazar gibi konularda hepsinde veya tek olarak farklılaşmak mümkün.

Farklılaşma ve fark edilmeyi tavuk- yumurta hikayesi gibi görürüm. Fark edilince mi farklılaşılır, farklılaşılınca mı fark edilir? Bazı yazarlar  farklılaşmanın bir gereklilik olmadığını söyleseler de farklılaşmak önemlidir.

Farklılaşma, fark edilme konusunda çalışmalar yaptığımız kurumlara sorduğumuz bazı sorular var. Kurumlarla birlikte değerlendirerek, farklılaşma/fark edilmede doğru stratejileri oluşturuyoruz.

Bir kurum, aşağıda bazı örneklerini verdiğim soruları kendi başına cevaplandırıp danışmanlık/ destek olmadan farklılaşabilir mi? Karanlıkta siyah elbise giymek gibidir bu. Bırakın sizi başkası farklılaştırsın. Siz zaten kendiniz farklılaşabilecek olsaydınız bu zamana kadar kaynaklarınızla yapardınız. Dışarıdan bir göz daima iyidir. Farklılaşmak için farklı fikirlere ihtiyaç olduğunu unutmayın.

Farklılaşalım Ama Nasıl?

Farklılaşmak için kendinize sormanız gereken sorular var;

-Farklılaşmalı mıyım?

-Neden?

-Kuruluş amacım nedir?

-Kurum/işletme olarak var olma sebebim/felsefem nedir?

-Müşterinin hangi ihtiyacını ne kadar karşılıyorum?

-Müşteri benden/üründen/hizmetten ne kadar memnun?

-Sektörümün gidişatı çeşitli açılardan  nasıl, beni nasıl bir gelecek bekliyor?

-Farklılaşabileceğim durum/ortam/yön/ pazar/üstün yanım nedir?

-Rakiplerde olan bende olmayan nedir? Vb. sorular ve doğru SWOT analizi ile farklılaşma konusunda düşünce ve adımları atmakta fayda var. Bu sorular ne zor, ne de cevaplaması imkansız. İçten ve samimi cevap verebilen kurumlara yardımcı olabiliyoruz. Amaç yerli ve milli gelişim.

Herkesin Gittiği Yoldan Gitmemek

Farklılaşmak çok da zor değil. Sektörünüzde, ürünlerinizde, sattıklarınızda, hizmetinize  oluşturacağınız küçük değişikliklerde yeterli olabilir. Konsept de değiştirebilirsiniz. Örneğin  bir otel yapacaksanız kum, deniz, güneş oteli yerine sporcu oteli yapmak  yada ürününüzü fiziki olarak şeklini değiştirmek, hatta logonuzu değiştirmek gibi. Bu konuda birçok pazarlama örneği vermek mümkün. Kurumsal kimlik ve marka çalışmaları farklı boyutlarda olmak üzere elbette işin içinde.

Farklılık yaratmak/farklı olmak için abuk sabuk işler yapmaya, isminizi akıllarda yanlış bırakacak çalışmalara hatta çok zorlanmaya gerek yok. Biraz düşünce ve gayret çoğu kez maliyeti artırmadan, işleri karmaşık ve riskli hale getirmeden farklılaşmaya yetiyor.

Önemli olan sizin elinizdeki kaynaklar, sektörünüz, teknoloji, bunların değerlendirilmesi değişik bir yoldan gidilmesi. Müşteriyi şaşırtmak, heyecanlandırmak, düşündürmek, gülümsetmek, pozitif duygular hissettirmek.

Yoğun şehir ortamında insanlara insan olduğunu,  insani duyguları hatırlatmak. Hizmet veya ürün hiç fark etmez. Yemek de satsanız, nalbur ürünü veya  eczane de olsanız fark etmez. Farklılaşmak gerekli, keyifli, kaçınılmaz.

Sözün özü; Farklı olan fark edilir. Sizin kurum, işletme olarak farkınız/farklılığınız nedir veya ne olmalıdır, birlikte bulalım.

Öğr. Gör. Tümay MERCAN

Kocaeli Üniversitesi İletişim Fakültesi  Halkla İlişkiler ve Tanıtım Bölümü/Kurumsal İletişim /Yönetim Danışmanı

tumaymercan@hotmail.com   Twitter:TümayMercan@Tumaymercan /Facebook:Tümay Mercan İnstagram: mercantumay

    En az 10 karakter gerekli


    HIZLI YORUM YAP
    300x250
    300x250r