Tanıma ve tanışma, insanî bir değerdir. Lisan manasındaki dil ve konuşma nimeti sadece insanlığa bahşedilmiştir. Yanımızda bulunan insanlara bir merhaba ve selamı çok görmemeliyiz.
Tanışarak paylaşımda bulunmak daha sağlam iletişim zemini oluşturur. Bir meclisi belli bir süre paylaşacağınız kişiler ile tanışarak iletişime geçebilirsiniz. “Tanışmanın bereketi” dediğimiz bu husus, bazen sağlam bilgi paylaşımı ve dostluklara da dönüşebilmektedir.
Birçok farklı mecliste uyguladığım bir prensibi sizlerle paylaşmak isterim. Çünkü verimli bir iletişim tanışmayla mümkün olabilmektedir. Söz emanettir, kime hangi bilgiyi nasıl aktaracağımız da önemlidir.
İletişim ve teknoloji çağında birebir etkiletişim azalmaktadır. Sanal iletişim ve sosyal medya birebir sohbet ve muhabbetin yerini dolduramadığından, insanlar sevgisizlik ve ilgisizlikten şikâyet etmektedirler. Çokları günlük hayatının büyük bir kısmını geçirdiği kişiler ile özgün iletişim kuramamaktadır. İnternet ve cep telefonları gibi vasıtalarla farklı ve hayali kahramanlar edinerek faydasız bir özenti ile kendilerine yazık etmektedirler.
İletişim, sosyal bir varlık olan insanın en temel ihtiyaçlarındandır. Tarihte olduğu gibi günümüz hayatında da verimli iletişim, başarı için kaçınılmazdır.
Dört vasıflı tanışma, “en değerli kişi o an beraber bulunduğunuz kişidir” anlayışından beslenmektedir. Eğer o kişinin değerli olmadığını düşünüyorsanız, bir an önce zorunlu işinizi tamamlayarak bir başka noktaya geçiniz.
Dört vasıflı tanışma 1i 3m; 1- isim soy isim, 2- meslek, nerede ne iş yaparsınız ve 3- memleket, nerelisiniz 4- medeni hali kapsar. Bunların her birinin açılımı vardır. Bilindiği üzere medeni kişiler tanışmak üzere elini uzatırken ismini söyler, karşılık olarak siz de isminizi söyleyerek birinci vasfı tamamlamış olursunuz.
Ben bulunduğum ortamlarda tanışmaya çok ehemmiyet veririm. Çünkü muhatapları tanımak; neyi, nasıl ifade edeceğim noktasında bana yardımcı olur. Ayrıca büyük ve farklı kişilerin bulunduğu yerde, meclisin kime ait olduğunu da anacak tanışarak anlayabilirsiniz.
Çoğu defa sizi tanıyalım diye sorduğumuzda; insanlar, meslekleri veya memleketleri ile cevap verirler. Ben de peşimden sorarım, şimdi sizi tanıdık mı? Çünkü o kişi ismini söylememiştir. Bazen “aileniz acaba size neden isim verdi? diye de eklerim. Biz acaba isimlerimizi zahmetsizce edindiğimiz için mi kıymetini bilmiyoruz? Hatta çokları isimlerinin ne manaya geldiğinden habersizdir.
Bilindiği üzere eski Türklerde, kişi bir kahramanlığa imza atmadıkça isim ve şan sahibi olamazdı. Dört vasıflı tanışmanın birinci boyutu isim ve soy isimdir. Ve tanışırken ağzınızdan çıkacak ilk sözün isminiz olmasına dikkat ediniz. Çünkü en kalıcı ve kayda giren söz ağzınızdan ilk çıkan kelimedir. Bunu bilgisayar kullananlar daha iyi anlarlar, açtığınız bir belgeyi kaydetmek istediğinizde, ilk kelimesi o dosyanın ismi olarak kaydedilir.
İkinci vasıf; meslek, ne iş yaptığınızla alakalıdır. Bu muhatabınızla kuracağınız iletişim için altyapı oluşturur. Kiminle, neyin, nasıl konuşulacağı noktasında bize yardımcı olur. Dinlemediğiniz kişiye bir şey anlatamazsınız. (çerçeve) Bir kişiyi konuşturmak istiyorsanız ona meslek veya memleketiyle ilgili bazı şeyler sorabilirsiniz.
Üçüncü vasıf; memleket, nereli olduğudur. Kişi yetiştiği yer ile direk bir bağ hisseder. İklim ve coğrafyanın kişilikle irtibatı vardır. Ama bunların hiçbiri önyargı haline getirilmemelidir ve genellemelerden sakınmalıdır. Aynı şekilde bunların hiç birini sorgulama şeklinde yapmamaya dikkat etmelidir. Kimse sorgulanır gibi iletişimden hoşlanmaz. Kimden ne almak veya öğrenmek istiyorsanız onu vermelisiniz. (çerçeve)
Dördüncü vasıf; medeni hâldir. Bu bilhassa uzun süreli bir arada bulunacağınız karşı cins ile tanışma noktasında önemlidir. Zira konuşma tarzı ve üslup, yerine göre esprilerin yanlış anlaşılmasının önüne geçilmesi böylelikle mümkün olabilir. Nitekim bekâr veya evli olan kişi ile konuşma tarzı ve seviye farklılık gösterir.
Eğer birçok kişinin bulunduğu yerde profesyonel bir tanışma olacak ise, kendinizi meclisin durumuna göre üç veya dört vasıf ile tanıtıp “herkesin kendisini tanıtması”na fırsat veriniz. Bunun birçok güzelliği vardır. Öncelikle o mecliste herkese bir söz hakkı gelir. İkinci olarak tanıştığınız kişi sesi ile hafızanızda yer bulur. Nitekim insanın en kalıcı unsurlarından biri ses tonudur, diğeri çehresidir. Bunu söylediğim bir mecliste bir kişi, 40 yıllık arkadaşını sesinden tanıdığını ifade etmişti. Üçüncü ve en önemli faydalarından biri de, kendini o toplumdakileri tanıştırma durumunda hisseden kişiyi sıkıntıdan kurtarmaktır. Çok defa bu sıkıntıyı yaşamışsınızdır. Bazen çok sık görüştüğünüz kişinin ismini bile hatırlayamazsınız. Bazen mesleğini, bazen de memleketini karıştırırsınız.
Tanışmak verimli sohbet için kaçınılmazdır. (çerçeve) Bir selamı veya merhabayı esirgediğiniz kişi ile aynı asansördeki saniyeler bile size çok uzun gelir. Ama bir dost ile geçirdiğiniz uzun zaman ve sohbet süresi size kısa gelir. Selamlaşma çoğu kültürlerde söz ve tanışma başlangıcıdır. Ayrıca selamlaşma İslam’ın da şiarıdır.
Değer görmek istiyorsanız değer veriniz. Tanışmak ve konuşmak, aynı ortamı paylaştığınız insanlar ile verimli bir iletişim için gereklidir. Aksi takdirde aynı dili biliyor olmanın bir önemi kalmaz. Keyifli, huzurlu, sağlıklı etkileşim dolu bir hayat dileklerimizle…
ŞİRKET HABERLERİ
15 gün önceGENEL
15 gün önceGENEL
16 gün önceŞİRKET HABERLERİ
17 Eylül 2024RÖPORTAJ
17 Eylül 2024RÖPORTAJ
17 Eylül 2024YAZARLARIMIZIN KALEMİNDEN
17 Eylül 2024