Tarih boyunca, ülkelere göre sosyal ve ekonomik boyutları farklı olmakla birlikte, işsizlik tüm toplumların en önemli sorunlarının başında gelmiştir. İşsizlikle mücadele için uygulanan istihdam politikaları; işsiz kalanlara gelir desteği sağlamaya yönelik “pasif politikalar” ve işsizliği azaltmaya yönelik “aktif politikalar” olmak üzere ikiye ayrılır. Pasif istihdam politikaları, işsizliğin yaratmış olduğu olumsuzlukları gidermeye yönelik politikalardır. Aktif istihdam politikalarında ise, işsiz kalanları işsizlikten kurtarmak amaçlanır.
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), kayıtlı işsizlik verilerinin 2010’dan beri en yüksek seviye olan yüzde 11,8’e yükseldiğini, bu sayının 3 milyon 809 binlere çıktığını açıklaması ile beraber; Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın başlattığı, işsizlikle mücadele için istihdam seferberliği, Maliye Bakanlığı ve Çalışma Bakanlığı başta olmak üzere, “Hedef 2 milyon istihdam sloganı” hükümetin desteği ile, iş çevresinde karşılık bulmaya başladı.
Basından takip ettiğimiz gibi, birçok kurum ek istihdam kadroları açmaya başladı. Peki, bu ek istihdamlarda devlet işvereni nasıl destekleyecek diye düşünebilirsiniz. Bu makalemde bu hususu açıklayacağım.
Resmi gazetenin 09.02.2017 tarih 29994 sayısında yer alan 687 Sayılı Kanun Hükmünde Kararname’nin 3. Maddesi ile, 4447 sayılı İşsizlik Sigortası Kanunu’na geçici 17 ve 18. Madde eklenmiştir. Bu geçici maddeler ile yeni prim teşviki ve gelir vergisi desteği getirilmiştir.
Peki, Nedir Bu Son Getirilen Teşvikler?
31.12.2017 tarihine kadar işe alınan her bir sigortalı için geçerli olmak üzere, getirilen değişikleri ve nasıl uygulanacağını şu şekilde özetleyebiliriz:
Teşvikten Yararlanma İçin Şartlar Var Mıdır?
Bu Teşvikten Faydalanan Başka Teşvikleri de Kullanabilir mi?
Bu madde kapsamında, prim ve gelir vergisi stopajı teşvikinden yararlananlar, diğer kanunlarda yer alan benzer nitelikli gelir vergisi stopajı teşviklerinden yararlanamaz. Ancak bu teşvik harici teşviklerden diğer çalışanları için yararlanma hakları bulunmaktadır.
İşverenin Teşvikten Yararlanmak İçin Nereye Başvurması Gerekmektedir?
Destekten yararlanabilmek için; işverenlerin e-Bildirge kanalıyla başvuruda bulunması gerekmektedir. Kapsama giren sigortalılara ilişkin e-Bildirge kanalıyla işverenlerce yapılacak başvurular, www.sgk.gov.tr adresinden, e-Bildirge sistemi üzerinde “4447 / Geçici 17. Madde İşveren Desteği” menüsü işaretlenmek suretiyle, erişilen ekran vasıtasıyla gerçekleşebilmektedir.
YEREL
3 gün önceŞİRKET HABERLERİ
6 gün önceBELEDİYE
6 gün önceBELEDİYE
7 gün önceSİVİL TOPLUM KURULUŞU
23 gün önceEĞİTİM - KÜLTÜR
28 gün önceGÜNDEM
28 Kasım 2023Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.