Ramazan Ayı’nın, yılın sıcak ve uzun günlerine gelmesine sevinen ve isteyerek oruç tutanlar, bu ayın ve orucun yaşattığı duyguları doya doya, sindire sindire yaşıyorlar.
Birde aylar önceden böyle uzun günlerde oruç nasıl tutacağız, havalar sıcak, hem çalışıp hem 17 saat oruç tutamam diyenler mazeretlerinin arkasına sığınıp orucu, oruç tutanların gözleri önünde yedi…
Havaların iyi ve yaz oluşundan kahve, cafe ve lokantaların bütün masaları dışarıda ve yemek yiyenlerle değil orucunu yiyenlerle doluydu.
Oruç tutanlar ise aman orucunu yiyenler benden etkilenmesin diye restoranların önünden bile geçmediler iftar saatine kadar. Ortalıkta hiç gözükmediler, orucu yiyenlerden adeta kendilerini sakladılar.
Ortalıkta oruç tutanlar olmayınca, meydan orucu yiyenlere kaldı.
Onlarda sanki ramazan ayında değiller, sanki Ramazan ayı diye bir ay yokmuş gibi davranarak dinden, İslam’dan, örf ve adetten uzak bir ay geçirdiler.
Eskiden Ermeni, Rum, ateist, ateşe ve puta tapanlar “RAMAZAN AYI “ süresince susuzluktan kavrulsalar dahi umuma açık alanlarda su dahi içmez, oruç tutanlara ve “RAMAZAN AYINA” saygısızlık olmasın diye kimsenin görmediği bir köşeye çekilir veya evlerine kadar sabrederek sularını orada içerlermiş.
Tabi ramazan ayını yaşayamayanların, Ramazan ayına ve yaşayanlara saygısız davrananların Ramazan ayının hemen ardından gelen bayrama “ŞEKER BAYRAMI” demeleri de gayet normal…
Çünkü onlar bu bayramın tadının ŞEKER’den kaynaklandığını sanıyorlar…
Onlar indirilen Hatimlerden, kılınan Teravihlerden, verilen sadaka ve zekâtlardan habersizler çünkü…
Onlar 30 gün boyunca normal bir mayıs ve haziran yaşadı…
Onlar Ramazanın gelmesinden huzursuz bile oldular…
Bu yüzdende Ramazanın bitişine, sona erişine ohhh nihayet bitti dercesine ŞEKER BAYRAMI diyorlar…
Bu bayrama RAMAZAN BAYRAMI diyenlerde var. Ağız alışkanlığı ile ve takvimlerde, kitaplarda, vaazlarda, her yerde ama her yerde öyle yazdığı, öyle söylendiği için RAMAZAN BAYRAMI deniyor.
HÂLBUKİ RAMAZAN BAYRAMI 30 GÜN SÜRÜYOR.
Ramazan bayramı, Ramazan ayı girmeden 3-5 gün önceden mukabelelerle başlıyor. Kur’an’ indiği ay Kur’an’ın inişi kutlamaları olarak sabah, öğlen, ikindi namazlarındaki mukabelelerle yaşanıyor, teravihlerle süsleniyor, Kadir gecesi ile taçlanıyor.
Ramazan Bayramı arife günü son buluyor…
Peki, Ramazan Bayramı arife günü son buluyorsa biz neyin BAYRAM NAMAZINI kılıyor, 3 gün ne bayramı kutluyoruz…
İşte yıllarca söylediğimiz ama farkında olmadığımız, yaşadığımız ve yaşattığımız bir ibadetin ve bu ibadetle anılan bayramın ve bayram namazını kılmak için niyet ederken, niyetin içinde ismini söylediğimiz bayramın adı FITIR BAYRAMI…
30 gün süren Ramazan ayının (bayramının) sonunda FITIR BAYRAM namazını kılmadan önce vermek zorunda olduğumuz fitrelerden adını alıyor bu bayram.
Ailede yaşayan her kişinin sağlık, sıhhat ve Allah’ın kendinse verdiği yaşama hakkının teşekkürü, sevinci de sayılabilecek olan fitreyi, FITIR BAYRAM namazından önce ihtiyaç sahiplerine vermek zorunda her inanan.
Tüm Müslümanların vücut ve malının sadakası ve Allah’ın rızasını kazanmak için verilen bu FITIR SADAKASI’nın NAMAZI eda edilir FITIR BAYRAMININ birinci günü sabahı.
FITIR BAYRAMI NAMAZINA ŞÖYLE NİYET EDİLİR:
“Niyet ettim Allah Rızası için FITIR BAYRAMI namazı kılmaya uydum hazır olan imama” diyerek kılacağımız namaza ulaşmayı ve kıldıktan sonra çocuklarımıza torunlarımıza bayram götürüp orucumuzu açmayı Allah cümlemize nasip eylesin.
ŞİRKET HABERLERİ
15 gün önceGENEL
15 gün önceGENEL
16 gün önceŞİRKET HABERLERİ
17 Eylül 2024RÖPORTAJ
17 Eylül 2024RÖPORTAJ
17 Eylül 2024YAZARLARIMIZIN KALEMİNDEN
17 Eylül 2024