DOLAR 32,5038 0.08%
EURO 34,7826 -0.12%
ALTIN 2.496,260,50
BITCOIN 2076797-0,83%
İstanbul
12°

ŞİDDETLİ YAĞMUR

13:08

ÖĞLE'YE KALAN SÜRE

Bir Garip Demokrasi Mücadelesi…
357 okunma

Bir Garip Demokrasi Mücadelesi…

ABONE OL
02/01/2023 06:30
Bir Garip Demokrasi Mücadelesi…
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Önümüzdeki günlerde İstanbul Mali Müşavirler ve Muhasebeciler Derneğinin genel kurulu yapılacak. Bu genel kurul vesilesiyle gönderilen davetiye ve ekinde bulunan yönerge maddelerine baktığımda ilginç ve garip düzenlemeler olduğu gözüme çarptı. Bunlara girmeden bu yönerge hikâyesine değinmek yerinde olur.

İstanbul Meslekte Birlik Grubu 1990 yılında yapılan ilk olarak İSMMMO (İstanbul Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odası) seçimleri için bir araya gelen bir grup insan, Birlik Vakfı bünyesinde Mali Müşavirler ve Muhasebeciler Komisyonu olarak örgütlendiler. O zamana kadar böyle bir örgütlenmeye ihtiyaç duymayan arkadaşlarımız bu tarihten sonra burada önemli çalışmalar yaparak muhasebecilik ve mali müşavirlik mesleğinin gelişimine paralel olarak önceleri bu komisyon bünyesinde kendine Meslekte Birlik Grubu diyerek örgütlenmişler ve meslek kamuoyunda kendine haklı bir yer edinmiştir. Bu çalışma sonraları İstanbul Mali Müşavirler ve Muhasebeciler Derneği olarak tüzel kişiliğe kavuşarak dernek merkezini önce Mecidiyeköy ardından da Fatih’e taşımıştır.

Konumuz bu süreci hikâyesini anlatmak değil ancak bu süreçte yazılı kültürden ziyade sözlü kültürle yönetilmiştir. Sözel kültürden yazılı kültüre geçilmesi yapılacak iş ve işlemlerin önceden belirlenen şartlara göre yapılması ve ihtilafların azaltılması amacıyla bir yönetmelik çıkarılması ve buna uyulması kararı verilmiştir. Ancak sözlü kültürden yazılı kültüre geçilmesi hiç de kolay olmamıştır. Öncelikle yapılan bu çalışmanın ne olacağı konusunda çeşitli tereddütler geçirilmiştir. Önceleri bunun bir tüzük değişikliği olduğu düşünülmüşse de bunun tüzük değil yönetmelik olduğuna karar verilmiştir. Bir başka konu da bu yönetmeliğin dernekler mevzuatına göre yerinin neresi olduğu konusunda kararsız kalınmış ve bunun yönetmelik değil yönerge olabileceği düşünülmüş ve bunda karar kılınmıştır. 2015 yılında başlanan bu çalışma 2016 yılının ilk günlerinde bitirilerek son nokta koyulmuştur. Danışma meclisinin görev verdiği kişilerce yapılan bu çalışma dernek yönetim kurulunun tepkisi ile karşılaşmış ve “biz ne güne duruyoruz?” denilerek daha uygulama safhasına geçilmeden revizyona uğratılmıştır. Genel kurulda revizyona uğrayan çalışma gündeme gelmiş ve o haliyle kabul edilmiştir.

Daha sonraki yıllarda bu yönetmelik üzerinde çalışılmaya ve değişikliğe devam edilerek 2017-18 yıllarında yönetim kurulu çeşitli çalışmalar yaparak yönetmelik adını da yönergeye çevirerek şimdiki haline evrilmiştir. Benim elimde muhtemelen son halini almış yönerge var. Var diyorum çünkü derneğin sitesinde bu yönerge yok. Öyle olunca da benimkinin son olup olmadığı konusunda mütereddidim. Bu yönergede ilginç hükümler var. Doğrusu ben yönergeyi ilk hazırlayan grup içindeydim. Ancak yaptığımız onlarca toplantı ve yüzlerce saat çalışma sonunda hazırladığımız metnin daha uygulanmadan yönetim kurulunca kuşa çevrilmesini etik bulmadığımdan diğer çalışmaların hiçbirine itibar etmedim.

Yönergenin 3.maddesine göre dernek seçimlerini yönetim kurulu değil Seçim Yürütme Kurulu yönetir. 7 kişilik bu kurul kuruldu mu, kurulmadı mı bilgim yok. Bu maddeye göre de Seçim Yürütme Kurulunu, danışma meclisi başkanı seçer. Böyle bir düzenlemenin amacı muhtemelen adaylar arasında tarafsızlık kuralının sağlanması olmalıdır. Başkanın tekrar aday olması halinde muhtemel adaylar aleyhine durum oluşmaması için öngörülen bu kural ne kadar işler durumdadır, bilmiyorum? Bize gelen davetiye de bu kuruldan hiçbir eser yok. Davetiyeler dernek başkanı tarafından imzalanarak gönderilmiş.

Yönergenin 5.maddesinin 5.fıkrası ilginç bir düzenleme getirmiş. Bu fıkraya göre İSMMMO, TÜRMOB ve dernek kurullarına müracaat edeceklerden “İSMMMO ve TÜRMOB kurullarında ayrı ayrı olmak üzere aralıksız iki dönem görev almamış olması şart aranır” denilerek iki dönemden fazla görev almanın önüne geçilmiş olmasıdır. Buna göre mevcut yönetimden birçok kişinin adaylığı önlenmiş oluyor mu, göreceğiz.

Yönergenin 5 maddenin 10.fıkrasındaki bir hüküm bana çok ilginç geldi. “Seçimlerde aday adayları birbirlerinin kişiliklerine yönelik onur kırıcı davranışlarda bulunamazlar. Bu tür davranışlarda bulunduğuna dair somut belge bulunan aday adaylarının aday adaylığı seçim yürütme kurulunun kararı ile düşürülür. Durum yazı ile ilgiliye bildirilir” deniliyor. Bilindiği gibi dernek başkanı olan şahsın dernek kurucuları ve yöneticileri ile ilgili ağır hakaret içeren konuşması kamuoyuna yansımış ve taraflar karşılıklı olarak birbirlerini mahkemeye vermişlerdi. Bu maddeye göre Seçim Yürütme Kurulu konuyu gündemine alır mı? Alırsa ne karar verir doğrusu merak ediliyor.

3 Aralık Cumartesi günü yapılacak İstanbul Mali Müşavirler ve Muhasebeciler Derneği genel kurulunun mesleğimize ve meslek camiamıza hayırlar getirmesini temenni ederim. Seçilecek arkadaşlara ise şimdiden başarılar dilerim.

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP
300x250
300x250r

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.