DOLAR 34,0064 -0.06%
EURO 37,9522 0.07%
ALTIN 2.824,43-0,02
BITCOIN 1981690-1,52%
İstanbul
23°

HAFİF YAĞMUR

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

138 okunma

Bir Çöpü Bertaraf Edemedik Gitti…

ABONE OL
11/02/2023 20:59
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Tüm Karadeniz Bölgesi illerinde olduğu gibi Giresun ve ilçelerinde evsel atıkları bertaraf etmek uzun yıllardır sorun olarak devam etmekte. Her gün belediyelerce toplanan binlerce ton evsel atık, ya dere ve deniz kenarlarında yakılmakta veya derin vadilerde ya da terk edilmiş taş ocakları yataklarında vahşi depolamaya tabi tutulmaktadır. Vahşi depolama alanında toplanan bu atıklar bazen belediyelerce yakılmakta ve çevrede görüntü kirliliğinin yanında hava kirliliği de oluşmaktadır. Yakın zamana kadar Tirebolu Belediyesi Kuşkayası Mevkiine döktüğü çöpleri yakarak büyük bir kirliliğe neden olurken hemen yanı başından geçen Tirebolu Gümüşhane Karayolunun transit yolcuları ile vadi içersinde bulunan onlarca köy halkı hem kokudan hem de hava kirliliğinden şikâyet ediyordu. Görele ise daha fecaat bir durumla karşı karşıyaydı. Devlet Hastanesinin hemen dibinde Karadeniz Sahil Yolunun yakınında bulunan vahşi depolama alanı hem koku hem de görüntü kirliği yaratıyordu. Giresun il merkezinde Aksu Deresinin denize kavuştuğu bölgede vahşi depolama alanı koskoca bir adacık oluşturmuş bile.

Tüm bunlar ortadayken 2010 yılında Giresun Milletvekili Hacı Hasan Sönmez’in bir açıklaması hepimizin içine su serpti. Çavuşlu’ya yapılacak katı atık tesisi son modern sistemlerle yapılarak kısa zamanda hizmete alınacaktı. Sönmez yaptığı açıklamada söz konusu tesisin proje çalışmalarının hemen hemen bittiğini ve bir aksilik olmazsa 2011 yılında ihale edileceğini söylüyordu. Sönmez bu açıklamasında “Çöp sadece bizim değil, tüm dünyanın sorunu. Ancak gelişmiş ülkeler bu büyük sorunu bir şekilde halletmişler. İnsanlarına temiz ve sağlıklı bir çevre, su, hava temin etmek için çöpü insan yaşam alanlarından teknolojik yöntemleri kullanarak çekip almışlar. Bu gün Çavuşlu Beldemizde kurulacak tesis benzeri çözümlerle, çöpü vatandaşın yaşam alanlarından en sağlıklı şekilde uzaklaştırmışlar. Çöpü doğaya ve insana zarar vermeyecek şekle getirmişler.

Bizde kendi insanımız için aynı şeyi istiyoruz. Vatandaşlarımıza çöplü ırmaklar, atıklarla dolu denizler, kirli içme sularını reva görmüyoruz. Kurulacak tesisle Giresun’umuzun denizini havasını ve suyunu kurtaracağız. Kim ne derse desin biz insan sağlığı üzerinden siyaset asla yapmadık, yapmayacağız da. Ancak birileri ucuz siyaset peşinde. Halkımızın kafasını bulandırarak aslında onların sağlığıyla, gelecekleriyle oynuyorlar” diyerek hepimizin hislerine tercüman oluyordu.

Uzun süre sonra tesis eksiği ile fazlası ile 2015 Kasım ayında hizmete alındı. Yapımı esnasında yapımı ve sonrasında işletilmesi mahkeme kararıyla birkaç kez durdurulan tesis, Çavuşlu halkının direnmesine rağmen hizmete devam etti. Tesisin çevre kirliği oluşturduğu, hemen yanından geçen dereye atık suların deşarj edildiği veya akıtıldığı söylenip durdu. Bugünlerde ise Trabzon’dan gelen zehirli atık karışık hatta siyanürlü toprağın atıkların örtülmesi için kullanıldığı iddiasıyla gündeme bomba gibi düştü. Giresun Valiliği yaptığı açıklamada ilk etapta toprağın temiz raporu aldığını ama incelemenin devam ettiğini duyurdu.

Ben merak ediyorum ilk defa biz mi yapıyoruz katı atık tesisini? İlk defa biz mi yapıyoruz bu atıkları bertaraf etmeyi? En son teknoloji ile yapılacak denilen tesis neden bu tartışmaların odağında? Bu işi denetleyecek, hakkında rapor verecek kuruluşlar yok mu? Yoksa moda tabirle bu konuda da kandırıldık mı? Birilerinin çıkıp bu soruların cevabını vermesi gerekir; en başta da bu tesisin fikir babası Sayın Hacı Hasan Sönmez bu konuda konuşmalı. Ortaya çıkan tesis onun dediği tesis mi? Yoksa tesis yolda değiştirildi mi?

    En az 10 karakter gerekli


    HIZLI YORUM YAP
    300x250
    300x250r