Ahilik,13-19 yy.lar arasında 600 yıl, Anadolu ve yakın coğrafyasında yaşamış olan Türk halkının iş, zanaat, meslek, ticaret ve toplum hayatının düzenlenmesini, gelişmesini, tüketici ve üreten haklarının korunmasını, kaliteli mal üretilmesini, sağlayan önemli bir oluşum.
Ahiliğin bugün uygulanabilmesi konusunda farklı görüşler var. Bazıları 600 yıl önceki kurallar geçerli olmadığı için Ahiliğin bu gün uygulanamayacağını ve bu düşüncenin bir hayal olduğunu düşünüyor.
Ahiliğin uygulandığı dönemlerin toplum, yaşam ve iş dünyası koşulları ile bu günkü koşullar hem dünyada hem de ülkemizde elbette farklı. Ama insanın yaradılışındaki özellikler ve insanların birbirlerinden ve toplumdan beklentileri aslında aynı.
İnsanlık var olduğundan bu yana geçerli evrensel kurallar var. İyilik, doğruluk, dürüstlük, başkasının hakkını gözetmek, hak yememek, örnek insan olmak, nefse sahip çıkmak, sabretmek, işini kaliteli yapmak, ülkeyi, toplumu gözetmek vs. gibi.
Ahilik de bu düşünceler etrafında oluşan kurallar, değerler ve yaşantı biçimi. “ŞİMDİ AHİLİK ZAMANI” isimli kitabımızda bu kurallar ve bugün her alanda uygulanabilirliği anlatılmakta. Ahilik konusundaki köşe yazılarımdan bir çok kişinin faydalandığını belirtmesi bu konudaki çalışmalarımın devam etmesi açısından ayrıca motivasyon kaynağı oluyor.
Ahilik Değerleri Nasıl Uygulanabilir?
Ahilik değerlerini uygulamak aslında çok kolay;
1-Kendine yapılmasını istemediğin davranışı, işi, durumu başkasına yapmamak, verilen sözü tutmak,
2-Nefsine sahip olmak,
3-İyilikte, örnek insan olmada, kâmil insan olmada en önde olmaya çalışmak,
4-Mesleğinin ve toplumun geleceğini düşünmek, her bir birey davranışının mesleğinin ve toplumun geleceğini etkilediğini fark etmek, algılamak,
5-İslamın kuralları, hak, adalet ve dürüstlüğü rehber edinmek.
Ahiliğin 750 civarında kuralları bulunmakta. Kurallar toplum ve iş hayatını en ince noktasına kadar düzenlemiş. Kaliteli maldan rekabete, tüketici haklarından yeni eleman yetiştirmeye, toplum içinde davranışa kadar her konu üzerinde düşünülmüş ve uygulanmış.
Ahiliğin özü ise; karşılıklı sevgi, saygı ve hoşgörü, adalet, doğruluk, üretici ve tüketicinin korunması, standart ve kaliteye dikkat etmek, cömert, akılcı,çalışkan, erdemli, dindar olmak, nefsine hakim olmak ve kendini halkına adamak şeklinde açıklanmakta.
“Şimdi Ahilik Zamanı”
Bu kavramlar ve davranışlar özlenen ve istenen bir durum değil mi? Toplumda özlediğimiz, belki zaman zaman nefsimize yenik düşerek uygulamaya zorlandığımız bu ilkeler geçmişte büyüklerimiz, tarafından başarıyla uygulanıyordu.
Ticaret hayatını düzenleyen yasaların temeli olan bu ilkeler esnaflar, zanaatkârlar, ticaret hayatına olduğu kadar topluma da düzen getiriyordu.
Ahiliğin geçmişteki tüm düzenini bugün aynen yaşatmak mümkün olmayabilir. Ama Ahiliğin temel değerlerini bireysel ve sektörel olarak uygulamak mümkün. Yani herkes kendi kapısının önünü süpürse…
Oysa, bugün Ahilik değerlerini bilmeden ve dolayısıyla uygulamadan Ahilik üzerinden prim yapmaya çalışanlara da rastlanıyor. Yani Ahilik değerlerinden çok uzakta olup Ahiliği dilinden düşürmeyenler de var. Davranışlarıyla başarılı uygulamalar yapanlar da elbette hala konuyu yaşatıyor. Elbette herkes yaptığının hesabını yine kendisi verecek.
Aslında bu dönem temel değerlerimize her alanda sıkı sıkı sarılma zamanı. Ahilik kuralları geçmişten günümüze ticaret ve toplum hayatına önemli bir destektir kavrayabilenler için. Şimdi hep birlikte Ahilik değerlerini düşünmek, uygulamak, destek vermek, mirasa sahip çıkmak gerekiyor.
Sözün özü; Ahilik değerleri günümüzde hala geçerli, uygulamak ta mümkün, ama “NEFS” izin vermiyor değil mi?
Öğr. Gör. Tümay MERCAN
Kocaeli Üniversitesi İletişim Fakültesi Halkla İlişkiler ve Tanıtım Bölümü/Kurumsal İletişim /Yönetim Danışmanı
tumaymercan@hotmail.com Twitter:TümayMercan@Tumaymercan /Facebook:Tümay Mercan İnstagram: mercantumay
ŞİRKET HABERLERİ
15 gün önceGENEL
15 gün önceGENEL
16 gün önceŞİRKET HABERLERİ
16 Eylül 2024RÖPORTAJ
16 Eylül 2024RÖPORTAJ
16 Eylül 2024YAZARLARIMIZIN KALEMİNDEN
16 Eylül 2024