DOLAR 32,9949 -0.11%
EURO 35,8195 -0.26%
ALTIN 2.528,010,83
BITCOIN 22396551,01%
İstanbul
25°

AÇIK

13:16

ÖĞLE'YE KALAN SÜRE

180 okunma

140 yıllık tecrübeyle girişimcilik ekosistemi 2022’de de geliştirilecek

ABONE OL
27/09/2022 11:44
0

BEĞENDİM

ABONE OL

İstanbul Ticaret Odası, 140 yıllık tecrübesiyle inşa ettiği girişimcilik ekosistemini, 2022 yılında da geliştirmeye ve dünyaya açmaya devam edecek. Özellikle kadın, genç ve startup girişimciliğine yönelik projelerine yeni fazlarla devam etmeyi 2022 yılı iş planına alan İTO, ticaretin feneri olmayı sürdürecek.

Oda, 2022 iş planına göre özellikle Avrupa ve Balkan ülkelerine yönelik ticaret diplomasisini daha da yoğunlaştırmayı planlıyor. Belirlenen hedef ülkeler ile iş potansiyelini geliştirmeye yönelik faaliyetleri de gündemine alan İTO, yeni yılda iki yıllık pandemi sürecinin ardından üyelerinin 33 uluslararası fuara fiziki katılımını gerçekleştirecek.
 
HABER: MÜGE BİBER
 
İstanbul Ticaret Odası’nın 2022 İş Programı, Oda Meclisi tarafından onaylandı. İTO’nun 2022 ajandasında, 140 yıllık tecrübeyle inşa ettiği girişimcilik ekosistemini yeni etap ve fazlarla geliştirme ve derinleştirmeye yönelik planlar yer alıyor. Oda, bir yandan da Bilgiyi Ticarileştirme Merkezi (BTM) ve Teknopark İstanbul gibi iştirakler ile üyelerine hizmet vermeye devam edecek. İTO, üyelerinin küresel rekabetçiliğini artıracak uluslararası faaliyetlerini de fuarlar, Ur-Ge projeleri, ulusal ve uluslararası eşleştirme programları ile sürdürecek. Yabancı ticaret odaları nezdinde ticari diplomasi, pandemi sonrası normalleşmede uluslararası fuarların tamamına fiziki katılım da Oda’nın öncelikleri arasında yer alıyor.
 
GLOBAL GİRİŞİMCİLİK HAFTASI
 
Her yıl kasım ayının üçüncü haftasında, 170 ülke ile aynı anda kutlanan ‘Global Girişimcilik Haftası’ kapsamında yurt içi ve yurt dışından gelen sektörel liderlerin katılımıyla çeşitli organizasyonlar gerçekleştiriliyor. Bu kapsamda İTO, 2022 yılında ilgili kamu kurum ve kuruluşlarının, iş dünyasının önde gelen temsilcilerinin, kademisyenlerin ve STK’ların konuşmacı olarak yer alacağı bir konferans gerçekleştirmeyi hedefliyor.
 
TİCARİ DİPLOMASİYE DEVAM
 
İTO, yeni yılda da ticari diplomasi trafiğini sürdürecek. Oda, bu doğrultuda, Ticaret Bakanlığı’nın 2021-2022 dönemi için belirlediği 15 hedef ülke, 32 öncelikli ülke ile ikili görüşmeler, toplantılar ve seminer programları düzenleyecek. Ayrıca üyelerin uzak pazarlara girişini kolaylaştırmak için yabancı ticaret odaları ile önümüzdeki yılda işbirliği anlaşmaları imzalamaya devam edecek. 2007-2012 yılları arasında dönem başkanlığı İTO tarafından yürütülen Akdeniz Ticaret ve Sanayi Odaları Birliği (ASCAME) ile İTO Yönetim Kurulu Başkanı Şekib Avdagiç’in halen başkan yardımcılığını üstlendiği Tuna Ticaret Odaları Federasyonu’nun (DCCF) da faaliyetlerine katılmayı sürdürecek.
 
FUARLARA FİZİKİ KATILIM
 
Covid-19 salgını sebebiyle fiziki fuarlara ara verilmesine rağmen İstanbul Ticaret Odası, fuar çalışmalarına sanal fuarları da ekleyerek uluslararası alanda varlığını devam ettirdi. Bu yıl fiziki fuarların başlamasıyla birlikte marka fuarların Türkiye milli iştiraki, İTO tarafından yürütüldü.
 
Bu organizasyonlar, 2022 yılında da 33 uluslararası fuar katılımı ile devam edecek. İTO, böylece üyelerin yeni pazarlara erişimi ve yerli ürünlerin dünyaya tanıtılması için firmalara önemli destek sağlayacak.
 
İŞTİRAKÇİ OLUNAN PROJELER
  
İstanbul Kalkınma Ajansı tarafından açıklanan 2021 yılı Mali Destek Programları’na özel proje hazırlayan kamu kurum ve kuruluşları, üniversiteler, vakıflar ve dernekler tarafından İTO’dan projelerinde ortak veya iştirakçi olarak yer alması talep edildi.
 
İTO’nun proje ortağı/iştirakçisi olarak yer alacağı projeler şunlar:
 
* İstanbul Yazım Merkezi Projesi
 
* Mıknatıs İstanbul
 
* Yatırımcı Hızlandırma Platformu: Erken Aşama Girişimler İçin Yatırımcı Geliştirme Programı
 
* Mesleki ve Teknik Eğitim Geliştirme Merkezi Projesi
 
* Haydarpaşa Dijital Dönüşüm ve Verimlilik Merkezi
 
* Inventrepreneur: Mucit Girişimci Hızlandırma Programı
 
* Sultanbeyli Dijital Dönüşüm ve Yetkinlik Merkezi Projesi
 
İTO 2022 İş Programı’ndan dikkat çeken proje başlıkları
 
YETKİNLİK MERKEZİ
 
Oda, İstanbul Kalkınma Ajansı (İSTKA) 2021 yılı Yenilikçi İstanbul Mali Destek Programı kapsamında destek almaya hak kazanan ‘İstanbul Ticaret Odası Yetkinlik Merkezi’ projesini hayata geçirecek. Proje, İstanbul Ticaret Üniversitesi ile İstanbul Tuzla Organize Sanayi Bölgesi ortaklığında ve İstanbul Milli Eğitim Müdürlüğü iştiraki ile gerçekleştirilecek. Organize sanayi bölgelerindeki işletmelere, İTO üyelerine ve meslek liselerine hizmet etmek amacıyla yenilikçi eğitim modellerinin benimsendiği, simülasyon teknolojilerine sahip, teorik ve uygulamalı eğitimlerin verileceği bir yetkinlik merkezi kurulması hedefleniyor.
 
GİRİŞİMCİLİĞİN ÇOCUKLUĞUNA İNİLİYOR
 
İTO, TOBB İstanbul Kadın Girişimciler Kurulu tarafından hazırlanan ve Bilgiyi Ticarileştirme Merkezi (BTM) tarafından yürütülecek ‘Erken Girişimci Geliştirme Merkezi’ projesinde ortak olarak yer alacak. Proje ile 14-19 yaş çocuk/gençlerin yenilikçilik ve girişimcilik alanındaki kabiliyetlerinin artırılması, buna yönelik altyapıların, hizmet modelinin geliştirilmesi, bilim ve teknolojiyi yerinde deneyimleyerek öğrenmeleri ve pratik hayata aktarmaları hedefleniyor.
 
YÜKSELEN KADIN MARKALARINA MENTORLUK
 
2021 yılında başarıyla sonuçlanan Yükselen Markalar Projesi, 2022 yılında da sürdürülecek. Proje, İTO liderliğinde, TOBB İstanbul Kadın Girişimciler Kurulu Üyeleri ve Bilgiyi Ticarileştirme Merkezi (BTM) işbirliğiyle yürütülecek. Katılımcılara, kurul üyesi iş insanları tarafından eğitim ve mentorluk desteği verilecek.
 
DİJİTAL KOBİ’MDE 2. FAZ
 
Oda’nın, Paris Ticaret ve Sanayi Odası işbirliğiyle yürüttüğü Avrupa Birliği hibesi almaya hak kazanan ‘KOBİ’lerin Dijitalleştirilmesi İçin Eşleşme Projesi’nin faaliyetleri sonucunda geliştirilen dijitalkobim.org platformunun Faz 2 çalışmaları, 2022 yılında da sürecek. Ayrıca, özelleştirilmiş müfredata sahip ‘İTO Dijital Dönüşüm Akademisi’nin yıl boyunca en az iki kez uygulanmasına yönelik çalışmalar yapılacak.
 
İHRACATA İLK ADIM
 
KOBİ’lerin ihracat ile tanışması, mevcut ihracat kapasitelerini geliştirmeleri ve yeni pazarlara açılmalarına katkıda bulunulması amacıyla 2005 yılından bu yana gerçekleştirilen İhracata İlk Adım Programı, 2022’de hibrit model ve farklı yöntemlerle devam edecek.
 
KOZMETİKTE KÜMELENME
 
Uluslararası Rekabetçiliğin Geliştirilmesi (Ur-Ge) projelerine kozmetik sektörü de ekleniyor. Pandemi nedeniyle başvuru süreçleri ertelenen ilaç ve tıbbi cihaz, mobilya, baklava, pasta ve şekerli mamuller için de Ur-Ge kapsamında kümelenme faaliyetleri ile ilgili çalışmalar yapılması planlanıyor.
 
SOFTITO YAZILIM-BİLİŞİM AKADEMİSİ
 
İTO, yeni yılda Türkiye yazılım ve bilişim sektöründeki büyük insan kaynağı açığını ortadan kaldırmak için ‘SoftITO Yazılım-Bilişim Akademisi Projesi’ni hayata geçirecek. Proje ile yazılım sektörüne ilgi duyan kişiler, hızlandırılmış eğitimlerle ‘akredite yetkinlik sertifikasına’ sahip olacak. Oluşturulacak kariyer havuzu ile sektöre nitelikli işgücü kazandırılacak.

    En az 10 karakter gerekli


    HIZLI YORUM YAP
    300x250
    300x250r